Zaloguj lub dołącz
Logging in...
Zapamiętać?
Zaloguj
Zapomniane hasło lub nazwa Użytkownika?
lub
Dołącz
Zaloguj się przez
Facebook
Forum
Sklep
Dziennik Piwny
Browary
Nowe wątki
Dzisiejsze wpisy
Kto i gdzie
BrowarBizony
Wydarzenia
Home
Forum
Piwo
Browarnictwo amatorskie
Twoje warzenie
Ezoteryczny Browar Domowy
Collapse
X
Collapse
Posty
Ostatnia aktywność
Photos
Wyszukiwanie
Strona
z
30
Filtruj
Czas
Wszystkie
Dzisiaj
Ostatni tydzień
Ostatni miesiąc
Pokaż
Wszystko
Tylko dyskusje
Tylko zdjęcia
Tylko filmy
Tylko linki
Tylko ankiety
Tylko wydarzenia
Filtered by:
Clear All
new posts
Previous
1
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
18
30
template
Nast.
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#106
2011-01-22, 20:12
Warka 62 - Witek
warzony - 15.01.2011
Dziś przelany na cichą.
Blg - 5
Niestety za długo zacier był w 68. Niepotrzebnie przykryłem kołdrą.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#107
2011-01-22, 20:13
Warka 60 - Nocny Marek
warzone w nocy z 22 na 23.12.2010
Zabutelkowane z dodatkiem 180g glukozy rozpuszczonej w 400ml wody.
Blg - 4,5
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#108
2011-01-24, 19:19
Warka 61 - Przedsylwestrowy pils
warzone - 30.12.2010
Dziś przelane na cichą.
Blg - 2
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#109
2011-01-29, 15:44
Warka 62 - Pils 2011 v1.0
warzone dziś - 29.01.2011
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
3,00 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 78,95 %
0,25 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 6,58 %
0,25 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 6,58 %
0,15 kg (Weyermann) Carapils (4,5 EBC) Grain 3,95 %
0,10 kg (Weyermann) Zakwaszający (6,0 EBC) Grain 2,63 %
0,05 kg (Brewferm) Melanoidynowy (80,0 EBC) Grain 1,32 %
25,00 gm Marynka 2009 szyszka [8,00 %] (60 min) Hops 26,9 IBU
35,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (30 min) Hops 10,7 IBU
25,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (5 min) Hops 2,5 IBU
10,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (0 min) Hops -
Zacieranie:
słody do 14l wody o temp 54
52 - 10'
63-61 - 30'
73-71 - 30' próba jodowa negatywna
78 - 15' i filtracja
Wysładzanie 15l wody o temp 78
Przed gotowaniem 26l - 10Blg
Gotowanie 100'
Chmiel jak wyżej + 15' przed końcem 5g namoczonego mchu irlandzkiego
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#110
2011-01-30, 09:25
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika
mareks
Wyświetlenie odpowiedzi
Warka 62 - Pils 2011 v1.0
warzone dziś - 29.01.2011
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
3,00 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 78,95 %
0,25 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 6,58 %
0,25 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 6,58 %
0,15 kg (Weyermann) Carapils (4,5 EBC) Grain 3,95 %
0,10 kg (Weyermann) Zakwaszający (6,0 EBC) Grain 2,63 %
0,05 kg (Brewferm) Melanoidynowy (80,0 EBC) Grain 1,32 %
25,00 gm Marynka 2009 szyszka [8,00 %] (60 min) Hops 26,9 IBU
35,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (30 min) Hops 10,7 IBU
25,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (5 min) Hops 2,5 IBU
10,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (0 min) Hops -
Zacieranie:
słody do 14l wody o temp 54
52 - 10'
63-61 - 30'
73-71 - 30' próba jodowa negatywna
78 - 15' i filtracja
Wysładzanie 15l wody o temp 78
Przed gotowaniem 26l - 10Blg
Gotowanie 100'
Chmiel jak wyżej + 15' przed końcem 5g namoczonego mchu irlandzkiego
Wyszło 20l - 13Blg.
Zadane gęstwą Urquell Lager.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#111
2011-02-06, 19:01
Warka 62 - Witek
warzony - 15.01.2011
Zabutelkowany z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
Blg - 5
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#112
2011-02-13, 12:55
Warka 61 - Przedsylwestrowy pils
warzone - 30.12.2010
Wczoraj zabutelkowany z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
Blg - 2.
Comment
Wiadomość
Anuluj
Robert13
D(r)u(c)h nieuchwytny
Rejestracja:
2010.04
Posty:
899
Share
Tweet
#113
2011-02-14, 09:57
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika
mareks
Wyświetlenie odpowiedzi
Warka 62 - Witek
warzony - 15.01.2011
Zabutelkowany z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
Blg - 5
Płytko ofermentował.
Mój pierwszy w życiu uwarzony Witbier do 3, ale to nie będzie mój ulubiony gatunek piwa.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#114
2011-02-14, 10:12
Niestety. Za długo był w 68 ( pół godziny) bo owinięty karimatą garnek przykryłem dodatkowo kołdrą.
Mój błąd ale i tak witbier długo nie postoi.
Dziewczyny wypiją.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#115
2011-02-14, 20:01
Warka 63 - Pils 2011 v1.0
warzone - 29.01.2011
Po ostatnich 24h w temp. 15 stopni przelane dziś na cichą.
Blg - 2,5
Last edited by
mareks
;
2011-02-14, 20:02
.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#116
2011-02-26, 12:28
Warka 63 - Pils 2011 v1.0
warzone - 29.01.2011
W środę dodałem 50g lubelskiego w granulacie tytułem eksperymentu.
Last edited by
mareks
;
2011-02-26, 12:28
.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#117
2011-02-26, 12:40
Warka 64 - Leśnickie Belgijskie Pale Ale
warzone - 25.02.2011
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
1,50 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 37,50 %
1,00 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 25,00 %
1,00 kg (Weyermann) Wiedeński (5,9 EBC) Grain 25,00 %
0,30 kg (Weyermann) Abbey Malt (45,0 EBC) Grain 7,50 %
0,10 kg (Brewferm) Aroma (150,0 EBC) Grain 2,50 %
0,10 kg (Brewferm) Special B (350,0 EBC) Grain 2,50 %
25,00 gm Brewer's Gold 2010 [7,00 %] (60 min) Hops 23,8 IBU
25,00 gm Styrian Goldings 2010 [4,40 %] (15 min) Hops 4,0 IBU
Zacieranie
Słody do 16 l wody o temp. 55st. C
53 - 15'
64 - 20'
72 - 45' próba jodowa negatywna
78 i filtracja
Wysładzanie 16l wody o temp. 78
Przed gotowaniem
28l - 11Blg
Gotowanie 70'
25g Brewer's Gold - 60'
25g Styrian Goldings + 5g mchu irlandzkiego - 15'
Po dekantacji znad osadów gorących i zimnych zostało 23l - 12Blg.
Dziś rano zadałem saszetką drożdży Wyeast XL 3522 Belgian Ardennes.
Przetestowałem nowy nabytek - refraktometr.
Super się mierzy. Trzeba teraz nauczyć się pomiarów po fermentacji.
W planach zakup porządnego garnka z nierdzewki o pojemności 35l.
Last edited by
mareks
;
2011-02-26, 12:42
.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#118
2011-03-05, 19:50
Warka 63 - Pils 2011 v1.0
warzone - 29.01.2011
Dziś zabutelkowałem za dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
Blg według ballingomierza 2,5 a wg refraktometru 1,8.
Bądź tu teraz mądry.
Comment
Wiadomość
Anuluj
darko
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2003.06
Posty:
2078
Share
Tweet
#119
2011-03-06, 07:16
Gdzie kupiłeś ten refraktometr?
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#120
2011-03-06, 11:37
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika
darko
Wyświetlenie odpowiedzi
Gdzie kupiłeś ten refraktometr?
Na eBayu. Sprzedający z Anglii.
Zapłaciłem przez PayPal w złotówkach a przesyłka przyszła pocztą.
Kosztował trochę ponad 100PLN.
Comment
Wiadomość
Anuluj
Previous
1
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
18
30
template
Nast.
Przetwarzanie...
Tak
Nie
OK
OK
Anuluj
X
😀
😂
🥰
😘
🤢
😎
😞
😡
👍
👎
☕
Comment