w czystej wodzie @20*C wskazania są też rozbieżne?
Refraktometr kalibrowałem na 0 wodą destylowaną.
Ballingomierz też pokazuje 0 w 20*C.
Problem jest w tym, że po fermentacji pomiar refraktometrem jest obarczony błędem z powodu alkoholu, który jest w młodym piwie. Trzeba to przeliczać. Coder zrobił do tego aplikację, z której korzystam.
Warka 64 - Leśnickie Belgijskie Pale Ale warzone - 25.02.2011
Przelałem dziś na cichą.
Blg po przeliczeniu 2,7 a ballingomierz pokazał 4.
Nie miał chłop kłopotów to se polepszył i "amerykancki" przyrząd kupił i teraz się gryzie...
A ja luuuuuzik , nawet ballingometru nie używam, bo się stłukł.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
2,00 kg (Steinbach) Żytni (4,5 EBC) Grain 43,01 %
0,80 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 17,20 %
0,60 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 12,90 %
0,60 kg (Weyermann) Pszeniczny ciemny (15,0 EBC) Grain 12,90 %
0,40 kg Płatki żytnie (3,9 EBC) Grain 8,60 %
0,25 kg (Strzegom) Karmelowy (350,0 EBC) Grain 5,38 %
12,00 gm 9 Hallertauer Tradition 2010 granulat [6,2Hops 9,7 IBU
12,00 gm 9 Hallertauer Tradition 2010 granulat [6,2Hops 4,9 IBU
15,00 gm 7 Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (5 min) Hops 1,2 IBU
Zacieranie:
słód żytni i pszeniczny wsypałem do 10l wody o temp. 43*
43-40* - 120'
dodałem 10l wody
63-61* - 30' i 1/3 do dekokcji - 72* - 15', 100* - 25' i zwrot
73-71* - 35', próba jodowa negatywna
78* i filtracja
Masakra!
Zastosowałem porady znalezione tu i na piwo.org ale i tak trwała 5h.
Leciało cały czas ale bardzo cieniutko.
Chyba za drobno zmieliłem żytni bo wydajność wyszła mi większa od zakładanej.
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
2,40 kg (Castle Malting) Pszeniczny ciemny (15,0 EGrain 61,54 %
0,40 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 10,26 %
0,40 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 10,26 %
0,40 kg (Weyermann) Wiedeński (5,9 EBC) Grain 10,26 %
0,20 kg (Strzegom) Karmelowy jasny (115,0 EBC) Grain 5,13 %
0,10 kg (Strzegom) Karmelowy ciemny (695,0 EBC) Grain 2,56 %
25,00 gm Spalt Select 2008 granulat [5,40 %] (60Hops 17,5 IBU
Słód pszeniczny do 10l wody o temp. 43 - 20' a następnie 5l wody i słody jęczmienne
52 - 10'
63-61 - 30'
73-71 - 40'
próba jodowa negatywna
77 i filtracja
Comment