Zaloguj lub dołącz
Logging in...
Zapamiętać?
Zaloguj
Zapomniane hasło lub nazwa Użytkownika?
lub
Dołącz
Zaloguj się przez
Facebook
Forum
Sklep
Dziennik Piwny
Browary
Nowe wątki
Dzisiejsze wpisy
Kto i gdzie
BrowarBizony
Wydarzenia
Home
Forum
Piwo
Browarnictwo amatorskie
Twoje warzenie
Ezoteryczny Browar Domowy
Collapse
X
Collapse
Posty
Ostatnia aktywność
Photos
Wyszukiwanie
Strona
z
30
Filtruj
Czas
Wszystkie
Dzisiaj
Ostatni tydzień
Ostatni miesiąc
Pokaż
Wszystko
Tylko dyskusje
Tylko zdjęcia
Tylko filmy
Tylko linki
Tylko ankiety
Tylko wydarzenia
Filtered by:
Clear All
new posts
Previous
1
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
20
30
template
Nast.
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#136
2011-06-25, 07:21
Warka 68 -Dubbel
warzony 24.06.2011
Wyszło 22l - 15,5 Blg
Zadane starterem Belgian Ardennes.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#137
2011-07-03, 21:20
Warka 68 -Dubbel
warzony 24.06.2011
Dziś przelane na cichą. Blg - 4,5
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#138
2011-07-08, 19:16
Warka 69 - Witbier Weselny
warzony 08.07.2011
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
2,00 kg Pszenica niesłodowana (3,3 EBC) Grain 47,62 %
1,80 kg (Castle Malting) Pilzneński (3,0 EBC) Grain 42,86 %
0,40 kg Płatki owsiane (2,0 EBC) Grain 9,52 %
Właśnie się zaciera:
Słód + pszenica do 16l wody o temp 54*
53* - 15'
68-60* - 90'
73>71* - 30' do negatywnej próby jodowej
Comment
Wiadomość
Anuluj
Marusia
Marszałek Browarów Rzemieślniczych
🍼
🍼
Rejestracja:
2001.02
Posty:
20221
Share
Tweet
#139
2011-07-08, 19:22
Daj znać, ile czasu do negatywnej próby Ci zeszło
www.warsztatpiwowarski.pl
www.festiwaldobregopiwa.pl
www.wrowar.com.pl
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#140
2011-07-08, 23:45
Po 90' - (68>60) oraz 30' - 73>71 próba jodowa negatywna.
Wysładzanie 3x 5l wody 80*
Przed gotowaniem:
27l - 10Blg
Gotowanie 100'
90' - 20g Cascade szyszka + 250g cukru
15' - 20g Lubelski szyszka + 2 szczypty mielonego kminku
10' - 8g kolendry + łyżka mąki + 10g curacao + 50g świeżo startej skórki pomarańczy
3' - 8g kolendry + 10g curacao + 50g świeżo startej skórki pomarańczy
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#141
2011-07-09, 15:47
Po gotowaniu wyszło 22l - 13 Blg.
Popołudniu, gdy brzeczka ostygła do temp 19* zadałem starterem z drożdży Zymoferm Z036 Belgisches Weizenbier/Wit.
Starter nastawiłem 3 dni temu więc dziś drożdże pracowały w najlepsze.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#142
2011-07-18, 07:45
Warka 68 -Dubbel
warzony 24.06.2011
W piątek zabutelkowany z dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
Blg - 4,5
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#143
2011-07-18, 07:50
Warka 70 - Summer Wit
warzony wczoraj 17.07.2011
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
2,00 kg Pszenica niesłodowana (3,3 EBC) Grain 47,62 %
1,80 kg (Castle Malting) Pilzneński (3,0 EBC) Grain 42,86 %
0,40 kg Płatki owsiane (2,0 EBC) Grain 9,52 %
Zacieranie:
Słód + pszenica do 16l wody o temp 54*
53* - 15'
68-60* - 90'
73>71* - 30' do negatywnej próby jodowej
78 i filtracja
Wysładzanie 4 x 4l wody o temp. 78
Przed gotowaniem: 28l - 8Blg
Gotowanie 100'
20g Cascade szyszka + 250g cukru - 90'
20g Lubelski szyszka + 2 szczypty kminku - 15'
8g kolendry + łyżka mąki + 10g curacao + 10g imbiru kandyzowanego + 25g skórki cytrynowej świeżo startej - 10'
8g kolendry + 10g curacao + 10g imbiru kandyzowanego + 25g skórki cytrynowej świeżo startej - 3'
Last edited by
mareks
;
2011-07-18, 07:51
.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#144
2011-07-18, 19:22
Warka 69 - Witbier Weselny
warzony 08.07.2011
Dziś miał iść na cichą a drożdże do Summer Wita.
Niestety, okazało się, że Blg wynosi 8.
Nie wiem, czy zacieranie skopane czy drożdże zrobiły skuchę.
Rozsypałem na wierzchu saszetkę S-33, którą miałem na ZN-ie.
Zobaczymy co z tego będzie.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#145
2011-07-18, 19:23
Warka 70 - Summer Wit
warzony wczoraj 17.07.2011
Po gotowaniu wyszło 22l - 11,5 Blg.
Zadane dziś saszetką drożdży Brewferm - Blanche.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#146
2011-07-23, 20:29
Warka 69 - Witbier Weselny
warzony 08.07.2011
Dziś przelane na cichą.
Blg - 4.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#147
2011-07-26, 18:50
Warka 70 - Summer Wit
warzony 17.07.2011
Dziś przelane na cichą.
Blg - 4,5
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#148
2011-08-06, 22:33
Warka 69 - Witbier Weselny
warzony 08.07.2011
Zabutelkowany z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
Blg - 3,5
Last edited by
mareks
;
2011-08-06, 22:33
.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#149
2011-08-07, 20:07
Warka 70 - Summer Wit
warzony 17.07.2011
Zabutelkowany dziś z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,4l wody.
Blg - 4,5
Last edited by
mareks
;
2011-08-07, 20:07
.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#150
2011-08-27, 21:47
Warka 71 - Cappuccino Stout
warzony 26/27.08.2011
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
1,80 kg (Castle Malting) Monachijski (15,0 EBC) Grain 36,73 %
1,60 kg (Soufflet) Pilzneński (3,5 EBC) Grain 32,65 %
0,30 kg (Muntons) Jęczmień palony (1000,0 EBC) Grain 6,12 %
0,25 kg (Brewferm) Czekoladowy (900,0 EBC) Grain 5,10 %
0,20 kg (Strzegom) Karmelowy ciemny (695,0 EBC) Grain 4,08 %
0,20 kg (Strzegom) Karmelowy jasny (115,0 EBC) Grain 4,08 %
20,00 gm Target granulat [10,60 %] (60 minHops 28,8 IBU
0,55 kg Laktoza (0,0 EBC) Sugar 11,22 %
0,11 kg Kawa świeżo mielona
Słody (oprócz palonych) do 16l wody o temp. 53*
52* - 10'
63-61* - 20'
73-71* - 40'
gdy negatywna próba jodowa dodałem słód czekoladowy i jęczmień palony
78* i filtracja
Wysładzanie - 15l wody o temp. 78*
Przed gotowaniem: 27l - 10Blg
Gotowanie 70'
Chmiel Target - 60'
Laktoza 550g - 15'
Kawa Espresso Livia świeżo mielona - 2'
Po gotowaniu: 23l - 14Blg
Zadane starterem drożdży Wyeast Irish Ale
Last edited by
mareks
;
2011-08-27, 21:48
.
Comment
Wiadomość
Anuluj
Previous
1
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
20
30
template
Nast.
Przetwarzanie...
Tak
Nie
OK
OK
Anuluj
X
😀
😂
🥰
😘
🤢
😎
😞
😡
👍
👎
☕
Comment