Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
    Warka 75 - Halloween IPA warzony 31.10.2011

    Chmielenie będzie takie:

    10,00 gm Target 2008 granulat [10,60 %] (60 min) Hops 13,8 IBU
    15,00 gm Admiral 2010 granulat [15,30 %] (30 min)Hops 15,2 IBU
    15,00 gm Bramling Cross 2010 granulat [7,00 %] (30 min)Hops 7,0 IBU
    15,00 gm Admiral 2010 granulat [15,30 %] (15 min)Hops 8,0 IBU
    15,00 gm Bramling Cross 2010 granulat [7,00 %] (15 min)Hops 3,6 IBU
    10,00 gm Bramling Cross 2010 granulat [7,00 %] (3min)Hops 1,5 IBU
    10,00 gm Admiral 2010 granulat [15,30 %] (3 min) Hops 3,3 IBU
    10,00 gm East Kent Golding 2010 granulat [6,50 %] (0 min)Hops -
    15' przed końcem dodałem 5g mchu irlandzkiego i 350g cukru.

    Wyszło 22l - 15,5 Blg.

    Zadane starterem London ESB Ale.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      Warka 74 - Pils warzony 21/22.10.2011

      Dziś przelane na cichą.

      Blg - 2,4

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        Warka 75 - Halloween IPA warzony 31.10.2011

        Dziś przelałem na cichą. Blg - 4

        Dodałem też chmiel:
        12,00 g Admiral 2010 granulat [15,30 %]
        13,00 g Bramling Cross 2010 granulat [7,00 %]

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          Warka 76 - Cherry Kiss warzone 12/13.11.2011

          Zasyp jak do belgian blond ale.

          Pilzneński - 4kg
          Carapils - 0,3kg
          Abbey malt - 0,15kg
          Special B - 0,05kg
          Sok wiśniowy domowy* - 1l (zawiera 0,625 kg cukru)
          Wiśnie mrożone - 4kg (2kg drylowanych i 2kg całych)

          Chmiel Marynka (szyszka 2010) - 30g

          Zacieranie:

          słody do 18l wody o temp. 53* + 3ml kwasu mlekowego
          51* - 10'
          63>61* - 15'
          73>71* - 40'
          negatywna próba jodowa, 78* i filtracja.
          PH - 5,6

          wysładzanie -3 x4l wody 78*

          Przed gotowaniem - 25l - 12 Blg

          Gotowanie 100'

          30g Marynki - 90'
          1l soku wiśniowego - 15'

          Po gotowaniu - 21l - 16,5 Blg

          Zadane starterem drożdży Belgian Ardennes.

          Jak zacznie się fermentacja burzliwa dodam 2 kg wiśni, po kilogramie drylowanych i niedrylowanych.

          Pozostałem 2 kg dodam na cichą.
          Last edited by mareks; 2011-11-13, 18:01.

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            Warka 76 - Cherry Kiss warzone 12/13.11.2011

            2kg rozmrożonych wiśni poszło do fermentora.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              Warka 74 - Pils warzony 21/22.10.2011

              Wczoraj niestety po 10 dniach cichej zabutelkowany z dodatkiem 110g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody. Końcowe Blg - 2,1
              Mam nadzieję, że będzie ok.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                Warka 77 - Lady in Red warzony 19.11.2011

                Coś jakby czerwony lager.

                Pilzneński - 2kg
                Melanoidowy - 1kg
                Monachijski - 0,5kg
                Carared - 0,5kg
                Zakwaszający - 0,05kg

                Spalt Select granulat - 17g
                Marynka szyszka - 13g
                Lubelski granulat - 50g
                Lubelski szyszka - 19g
                mech irlandzki - 5g

                Słody do 16l wody o temp 52* = 2ml kwasu mlekowego
                50* - 10'
                68>66* - 45'
                73>71* - 20'
                negatywna próba jodowa
                78* i filtracja
                PH - 5,2

                Przed gotowaniem: 26l - 10Blg

                Gotowanie 100'

                Marynka i Spalt Select - 90'
                Lubelski granulat i mech irlandzki - 15'
                Lubelski szyszka - 3'

                Wyszło 21l - 12,5 Blg

                Zadane starterem z gęstwy S-23 po pilsie.
                Last edited by mareks; 2011-11-20, 17:06.

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  Dużo melanoidowego, nie za dużo? Już coś takiego piłeś?
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dużo melanoidowego, nie za dużo? Już coś takiego piłeś?
                    Będzie ok.
                    Uwarzyłem takie rok temu ale przechmieliłem bo dałem Magnum.

                    To receptura Leszka Piątkowskiego z książki: Znakomite piwa tylko chmiele dałem inne. Czyściłem zamrażalnik z resztek.

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      Warka 76 - Cherry Kiss warzone 12/13.11.2011

                      Chciałem przelać wczoraj na cichą a tu nadal fermentuje.
                      Zatrzaśnięte wieko fermentora po kilku minutach wybrzusza się.
                      Musiałem nadal zostawić rozszczelnione.

                      Odfermentowało dopiero do 7Blg i wiśniowo smakuje.
                      Last edited by mareks; 2011-11-24, 20:07.

                      Comment

                      • zeko
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.07
                        • 708

                        A etykietki do ostatnich warek już są w przygotowaniu??

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zeko Wyświetlenie odpowiedzi
                          A etykietki do ostatnich warek już są w przygotowaniu??
                          Etykiety się robią.

                          Comment

                          • zeko
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.07
                            • 708

                            No to jak już będą to chętnie dołączę je do pozostałych Twoich etykiet w mojej kolekcji

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zeko Wyświetlenie odpowiedzi
                              No to jak już będą to chętnie dołączę je do pozostałych Twoich etykiet w mojej kolekcji
                              Ale będą w innym stylu.
                              Zmieniłem grafika.

                              Comment

                              • zeko
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.07
                                • 708

                                Z tej ostatniej partii etykieta Nocny Marek była rewelacyjna

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X