Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zeko
Wyświetlenie odpowiedzi
Ezoteryczny Browar Domowy
Collapse
X
-
Browar Staropolski ze Zduńskiej Woli pozdrawia dolnośląskiego producenta mózgotrzepów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziBrowar Staropolski ze Zduńskiej Woli pozdrawia dolnośląskiego producenta mózgotrzepów.
Może jednak używać ballingomierza?
Comment
-
-
Warka 78 - Monachijskie ciemne warzone 9/10.12.2011
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
1,60 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC)Grain 40,00 %
1,00 kg (Castle Malting) Wiedeński (7,0 EBC) Grain 25,00 %
1,00 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 25,00 %
0,30 kg (Weyermann) Caraamber (70,0 EBC) Grain 7,50 %
0,05 kg (Brewferm) Barwiący (1400,0 EBC) Grain 1,25 %
0,05 kg (Brewferm) Czekoladowy (900,0 EBC) Grain 1,25 %
10,00 gm Northern Brewer granulat [11,40 %] Hops 15,7 IBU
26,00 gm Tettnanger granulat [4,11 %] (30 miHops 7,5 IBU
26,00 gm Tettnanger granulat [4,11 %] (5 minHops 2,4 IBU
Zacieranie:
Słody do 16l wody o temp 55* + 2ml kwasu mlekowego
1/3 do dekokcji, 73* - 10', 100* - 20'
zwrot i ustalenie temp na 62*
1/3 do dekokcji. 100* - 30' i zwrot
73>71 - 40' do negatywnej próby jodowej
PH - 5,2
Wysładzanie wodą o temp 78 - 14l
Przed gotowaniem - 25l - 10,5 Blg
Gotowanie 70'
10g Northern Brewer granulat - 60'
26g Tettnanger granulat - 30'
26g Tettnanger granulat - 5'
Wyszło - 21l - 12,7 Blg
Zadane saszetką Wyeast XL 2206 Bavarian LagerLast edited by mareks; 2011-12-10, 20:20.
Comment
-
-
-
Warka 79 - Koźlak majowy warzony 5/6.01.2012
Wiedeński - 4kg
Pilzneński - 1kg
Monachijski - 0,5kg
Northern Brewer granulat - 15g
Spalter granulat - 15g
Mech irlandzki - 5g
Słody do 18l wody o temp. 53* + 2ml kwasu mlekowego
52* - 10'
62* - 15'
1/3 do dekokcji
dekokt: 72* - 10', 100* - 15' i zwrot
72* - 25' do negatywnej próby jodowej
78* i filtracja
PH - 5,3
Przed gotowaniem: 24l - 15Blg
Gotowanie - 100'
60' - Northern Brewer granulat - 15g
20' - Spalter granulat - 15g
15' - Mech irlandzki - 5g
Po gotowaniu: 20l - 17Blg
Zadane starterem z gęstwy Wyeast XL 2206 Bavarian LagerLast edited by mareks; 2012-01-17, 13:44.
Comment
-
-
Warka 80 - Żytnie II warzone 13/14.01.2012
Żytni - 2kg
Pilzneński - 1,6kg
Płatki żytnie - 0,4kg
Karmelowy ciemny - 0,2kg
Hallertau Hersbrucker granulat - 30g
Słody do 15l wody o temp. 40* + 2ml kwasu mlekowego
40* - 60'
63>61* - 20'
1/3 do dekokcji
dekokt: 72* - 15', 100* - 20' i zwrot
73*>71 - 30' do negatywnej próby jodowej
78* i filtracja
PH - 5,4
Przed gotowaniem: 26l - 10,5Blg
Gotowanie - 100'
90' - Hallertau Hersbrucker granulat - 30g
Po gotowaniu: 20l - 12,5Blg
Zadane starterem z gęstwy Zymoferm Z047-8-39 Weissbier IV Fürstengold
Comment
-
-
Rok postoi i będzie miooooodzio"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment