Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    Warka 85 - Belgijskie Pale Ale warzone 25.02.2012

    Przelane na cichą. Blg - 2,1

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      Warka 84 - Kyudo Beer warzone 17/18.02.2012

      Dziś przelane na cichą.
      Blg - 4

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        Warka 82 - Czeski pils warzony 04.02.2012

        Dziś zabutelkowany z dodatkiem 110g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
        Blg - 2.4

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          Warka 86 - Doppelbock warzone 10.03.2012

          Zasyp:
          Wiedeński - 2,5 kg
          Monachijski - 2 kg
          Pilzneński - 1,5 kg
          Karmelowy jasny - 0,3 kg
          Karmelowy ciemny - 0,1 kg

          Hallertau Tradition granulat - 20g
          Spalter granulat - 30g
          Mech irlandzki - 5g

          Zacieranie:
          Słody do 20l wody o temp. 50* + 1 ml kwasu mlekowego

          63>61 - 30'
          1/3 do dekokcji, 100* - 20'
          73>71 - 30'
          PH - 5,5
          Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja

          Gotowanie 100'
          Hallertau Tradition granulat - 20g - 60'
          Spalter granulat - 30g - 20'
          Mech irlandzki - 15'

          Wyszło 20l - 20Blg

          Zadano 2l starterem Urquell Lager.

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            Warka 84 - Kyudo Beer warzone 17/18.02.2012

            W sobotę zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
            Blg - 4

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              Warka 85 - Belgijskie Pale Ale warzone 25.02.2012

              W sobotę zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
              Blg - 1,2

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                Warka 86 - Doppelbock warzone 10.03.2012

                Dziś przelane na cichą.
                Blg - 5,5

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  Warka 86 - Doppelbock warzone 10.03.2012

                  Dziś zabutelkowany z dodatkiem 110g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
                  Blg - 4,8

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    Warka 87 - A'la Duvel warzone 21.04.2012

                    Zasyp:
                    Heidelberg - 5 kg
                    Cukier biały - 1 kg

                    Styrian Goldings granulat - 45g
                    Saaz granulat - 28g
                    Mech irlandzki - 5g

                    Zacieranie:
                    Słody do 20l wody o temp. 54* + 3 ml kwasu mlekowego

                    52 - 10'
                    63>61 - 40'
                    73>71 - 40'
                    PH - 5,7
                    Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja

                    Gotowanie 100'
                    Styrian Goldings granulat 45g - 60'
                    Saaz granulat 28g - 20'
                    Mech irlandzki + 1kg cukru - 15'

                    Wyszło 20l - 19,5Blg

                    Zadano starterem drożdży Wyeast XL 3739 Flanders Golden Ale

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      Warka 87 - A'la Duvel warzone 21.04.2012

                      Dziś przelane na cichą.
                      Blg - 0,4.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        Warka 88 - Witbier Lemoniadowy Joe warzony 29.04.2012

                        Zasyp:
                        Płatki pszeniczne - 2kg
                        Pilzneński - 1,7kg
                        Płatki owsiane - 0,3kg


                        EKG granulat - 16g
                        Saaz granulat - 15g
                        Kolendra indyjska TRS - 10g
                        Curacao - 20g
                        szczypta kminku
                        świeżo tarta skorka z 2 limonek

                        Zacieranie:
                        Słody do 16l wody o temp. 55* + 4 ml kwasu mlekowego

                        53 - 20'
                        63>61 - 60'
                        73>71 - 30'
                        PH - 5,4
                        Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja

                        Gotowanie 70'
                        EKG granulat 16g - 60'
                        Saaz granulat 15g+ łyżka mąki + szczypta kminku - 15'
                        Curacao 20g = kolendra 10g + skórki z limonki - 5'

                        Wyszło 21l - 11Blg

                        Zadano uwodnionymi drożdżami Brewferm Blanche.

                        9.05.2012
                        Przelano na cichą
                        Blg - 2,4

                        Rozlew - 19.05.2012 z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          Warka 87 - A'la Duvel warzone 21.04.2012


                          Po 4 tygodniach lagerowania w lodówce dziś zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
                          Blg - 0,1.
                          Last edited by mareks; 2012-05-20, 20:55.

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                            Warka 87 - A'la Duvel warzone 21.04.2012


                            Po 4 tygodniach lagerowania w lodówce dziś zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
                            Blg - 0,1.
                            Robienie mózgotrzepów masz już nieźle obcykane.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                              Robienie mózgotrzepów masz już nieźle obcykane.

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                Warka 89 - Weissbier warzony 26.05.2012

                                Zasyp:
                                Pszeniczny - 2kg
                                Pilzneński - 1,5kg
                                Carahell - 0,4kg

                                Hallertau Hersbrucker granulat - 27g


                                Zacieranie:
                                Słody do 16l wody o temp. 44* + 4 ml kwasu mlekowego

                                44 - 30'
                                53 - 15'
                                63>61 - 20'
                                73>71 - 40'
                                PH - 5,6
                                Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja

                                Gotowanie 90'
                                Całość chmielu w 90'
                                Wyszło 21l - 12Blg

                                Zadane starterem drożdży Zymoferm Z047 Weissbier IV Fürstengold

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X