Zaloguj lub dołącz
Logging in...
Zapamiętać?
Zaloguj
Zapomniane hasło lub nazwa Użytkownika?
lub
Dołącz
Zaloguj się przez
Facebook
Forum
Sklep
Dziennik Piwny
Browary
Nowe wątki
Dzisiejsze wpisy
Kto i gdzie
BrowarBizony
Wydarzenia
Home
Forum
Piwo
Browarnictwo amatorskie
Twoje warzenie
Ezoteryczny Browar Domowy
Collapse
X
Collapse
Posty
Ostatnia aktywność
Photos
Wyszukiwanie
Strona
z
30
Filtruj
Czas
Wszystkie
Dzisiaj
Ostatni tydzień
Ostatni miesiąc
Pokaż
Wszystko
Tylko dyskusje
Tylko zdjęcia
Tylko filmy
Tylko linki
Tylko ankiety
Tylko wydarzenia
Filtered by:
Clear All
new posts
Previous
1
5
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
25
30
template
Nast.
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#211
2012-03-04, 13:08
Warka 85 - Belgijskie Pale Ale
warzone 25.02.2012
Przelane na cichą. Blg - 2,1
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#212
2012-03-07, 20:36
Warka 84 - Kyudo Beer
warzone 17/18.02.2012
Dziś przelane na cichą.
Blg - 4
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#213
2012-03-11, 20:11
Warka 82 - Czeski pils
warzony 04.02.2012
Dziś zabutelkowany z dodatkiem 110g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
Blg - 2.4
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#214
2012-03-11, 20:17
Warka 86 - Doppelbock
warzone 10.03.2012
Zasyp:
Wiedeński - 2,5 kg
Monachijski - 2 kg
Pilzneński - 1,5 kg
Karmelowy jasny - 0,3 kg
Karmelowy ciemny - 0,1 kg
Hallertau Tradition granulat - 20g
Spalter granulat - 30g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
Słody do 20l wody o temp. 50* + 1 ml kwasu mlekowego
63>61 - 30'
1/3 do dekokcji, 100* - 20'
73>71 - 30'
PH - 5,5
Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja
Gotowanie 100'
Hallertau Tradition granulat - 20g - 60'
Spalter granulat - 30g - 20'
Mech irlandzki - 15'
Wyszło 20l - 20Blg
Zadano 2l starterem Urquell Lager.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#215
2012-03-19, 20:07
Warka 84 - Kyudo Beer
warzone 17/18.02.2012
W sobotę zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
Blg - 4
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#216
2012-03-19, 20:09
Warka 85 - Belgijskie Pale Ale
warzone 25.02.2012
W sobotę zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
Blg - 1,2
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#217
2012-03-26, 20:02
Warka 86 - Doppelbock
warzone 10.03.2012
Dziś przelane na cichą.
Blg - 5,5
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#218
2012-04-15, 20:48
Warka 86 - Doppelbock
warzone 10.03.2012
Dziś zabutelkowany z dodatkiem 110g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
Blg - 4,8
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#219
2012-04-22, 07:58
Warka 87 - A'la Duvel
warzone 21.04.2012
Zasyp:
Heidelberg - 5 kg
Cukier biały - 1 kg
Styrian Goldings granulat - 45g
Saaz granulat - 28g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
Słody do 20l wody o temp. 54* + 3 ml kwasu mlekowego
52 - 10'
63>61 - 40'
73>71 - 40'
PH - 5,7
Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja
Gotowanie 100'
Styrian Goldings granulat 45g - 60'
Saaz granulat 28g - 20'
Mech irlandzki + 1kg cukru - 15'
Wyszło 20l - 19,5Blg
Zadano starterem drożdży Wyeast XL 3739 Flanders Golden Ale
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#220
2012-04-28, 20:59
Warka 87 - A'la Duvel
warzone 21.04.2012
Dziś przelane na cichą.
Blg - 0,4.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#221
2012-05-20, 17:05
Warka 88 - Witbier Lemoniadowy Joe
warzony 29.04.2012
Zasyp:
Płatki pszeniczne - 2kg
Pilzneński - 1,7kg
Płatki owsiane - 0,3kg
EKG granulat - 16g
Saaz granulat - 15g
Kolendra indyjska TRS - 10g
Curacao - 20g
szczypta kminku
świeżo tarta skorka z 2 limonek
Zacieranie:
Słody do 16l wody o temp. 55* + 4 ml kwasu mlekowego
53 - 20'
63>61 - 60'
73>71 - 30'
PH - 5,4
Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja
Gotowanie 70'
EKG granulat 16g - 60'
Saaz granulat 15g+ łyżka mąki + szczypta kminku - 15'
Curacao 20g = kolendra 10g + skórki z limonki - 5'
Wyszło 21l - 11Blg
Zadano uwodnionymi drożdżami Brewferm Blanche.
9.05.2012
Przelano na cichą
Blg - 2,4
Rozlew - 19.05.2012 z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#222
2012-05-20, 20:54
Warka 87 - A'la Duvel
warzone 21.04.2012
Po 4 tygodniach lagerowania w lodówce dziś zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
Blg - 0,1.
Last edited by
mareks
;
2012-05-20, 20:55
.
Comment
Wiadomość
Anuluj
zgoda
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2005.05
Posty:
3516
Share
Tweet
#223
2012-05-21, 11:02
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika
mareks
Wyświetlenie odpowiedzi
Warka 87 - A'la Duvel
warzone 21.04.2012
Po 4 tygodniach lagerowania w lodówce dziś zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
Blg - 0,1.
Robienie mózgotrzepów masz już nieźle obcykane.
Browar Clair de Lune -
zapiski literackie
,
brewing log
,
na fejsbóku
,
blog
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#224
2012-05-21, 14:32
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika
zgoda
Wyświetlenie odpowiedzi
Robienie mózgotrzepów masz już nieźle obcykane.
Comment
Wiadomość
Anuluj
mareks
Major Piwnych Rewolucji
Rejestracja:
2002.05
Posty:
1939
Share
Tweet
#225
2012-05-28, 20:18
Warka 89 - Weissbier
warzony 26.05.2012
Zasyp:
Pszeniczny - 2kg
Pilzneński - 1,5kg
Carahell - 0,4kg
Hallertau Hersbrucker granulat - 27g
Zacieranie:
Słody do 16l wody o temp. 44* + 4 ml kwasu mlekowego
44 - 30'
53 - 15'
63>61 - 20'
73>71 - 40'
PH - 5,6
Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja
Gotowanie 90'
Całość chmielu w 90'
Wyszło 21l - 12Blg
Zadane starterem drożdży Zymoferm Z047 Weissbier IV Fürstengold
Comment
Wiadomość
Anuluj
Previous
1
5
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
25
30
template
Nast.
Przetwarzanie...
Tak
Nie
OK
OK
Anuluj
X
😀
😂
🥰
😘
🤢
😎
😞
😡
👍
👎
☕
Comment