Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #226
    Warka 89 - Weissbier warzony 26.05.2012

    Dziś przelany na cichą.
    Blg - 2,4

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #227
      Warka 90 - Quadrupel czyli Belgian Dark Strong Ale warzony 06/07.06.2012

      Zasyp:
      Pilzneński - 5kg
      Wiedeński - 1,3kg
      Abbey - 0,35kg
      Czekoladowy - 0,05kg

      Chmiele:
      Northern Brewer granulat - 20g
      Styrian Goldings granulat - 20g
      Saaz granulat - 15g

      Cukier kandyzowany domowy - 0,5kg

      Zacieranie:
      Słody (bez czekoladowego) do 20l wody o temp. 55* + 3 ml kwasu mlekowego

      52 - 10'
      63>61 - 35'
      73>71 - 30'
      Negatywna próba jodowa, dodanie czekoladowego podgrzane do 78 i filtracja
      PH - 5,5


      Gotowanie 100'

      Northern Brewer - 60'
      Styrian Goldings + cukier kandyzowany - 20'
      Saaz - 5'

      Wyszło 18l - 22Blg

      Zadane starterem drożdży Wyeast 3739 Flanders Golden Ale

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #228
        Warka 90 - Quadrupel czyli Belgian Dark Strong Ale warzony 06/07.06.2012

        Dziś przelany na cichą. Blg= 3,5

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #229
          Warka 89 - Weissbier warzony 26.05.2012

          20.06.2012 zabutelkowany z dodatkiem 160g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
          Blg - 1,2

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #230
            Warka 90 - Quadrupel czyli Belgian Dark Strong Ale warzony 06/07.06.2012

            Dziś zabutelkowany z dodatkiem 80g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody i łyżeczką suchych drożdży S-33.
            Blg= 2,9

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #231
              Otwarcie sezonu.

              Warka 91 - Belgian Pale Ale warzony 08.09.2012

              Zasyp:
              Pale ale - 2,5 kg
              Wiedeński - 1 kg
              Abbey - 0,3 kg
              Carabelge - 0,2 kg
              Special B - 0,1 kg

              Chmiele:
              East Kent Goldings granulat - 30g
              Fuggles granulat - 30g

              Mech irlandzki - 05 g

              Zacieranie:
              Słody do 14l wody o temp. 55* + 2 ml kwasu mlekowego

              52 - 10'
              63>61 - 20'
              73>71 - 40'
              Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja
              PH - 5,5


              Gotowanie 70'

              EKG - 60'
              Fuggles + mech irlandzki - 10'


              Wyszło 22l - 12 Blg

              Zadane starterem drożdży Wyeast 1581 Belgian Stout

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #232
                Warka 92 - Wiedeńskie warzone 15.09.2012

                Zasyp:
                Wiedeński - 2,5 kg
                Monachijski- 1,1 kg
                Karmelowy jasny - 0,25 kg
                Barwiący - 0,01 kg

                Chmiel:
                Hallertau Tradition granulat - 57g

                Mech irlandzki - 05 g

                Zacieranie:
                Słody do 14l wody o temp. 54* + 2 ml kwasu mlekowego

                53 - 10'
                63>61 - 30'
                73>71 - 40'
                Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja
                PH - 5,4

                Gotowanie 70'

                Hallertau Tradition granulat - 20g - 60'
                Hallertau Tradition granulat - 25g - 25'
                Mech irlandzki - 15'
                Hallertau Tradition granulat - 12g - 10'

                Wyszło aż 22l i tylko 11,5 Blg

                Zadane starterem drożdży Wyeast 2487 Hella Bock

                Za mało się wygotowało.
                Nie wiem czy coś zmienili z gazem czy coś zepsuło się w mojej kuchence.
                Wymieniali też główny zawór gazu w mieszkaniu ale nie sądzę aby to miało wpływ.
                Gotuję zawsze na największym palniku.
                Poprzednio podczas 60' gotowania wygotowywało się 5l brzeczki i Blg zwiększało się o 2 stopnie. Teraz palnik grzeje na full ale brzeczka słabiej wrze i wygotowuje się połowa tego co poprzednio.
                Muszę to wziąć pod uwagę przy następnych warkach i używać mniej wody do wysładzania.
                Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-09-16, 08:26.

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #233
                  Być może czyszczą najbliższy magazyn gazu przed zapełnieniem go na okres zimowy.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #234
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks

                    Zadane starterem drożdży Wyeast 2487 Hella Bock
                    Jeszcze mi tak nie waliło zgniłymi jajami z fermentora jak przy tych drożdżach.

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #235
                      Używałeś Wyeast 2308 Munich Lager?

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #236
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                        Używałeś Wyeast 2308 Munich Lager?
                        Używałem ale tak nie "dawały" siarkowodorem.

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          #237
                          Rzeczywiście musi być masakrycznie...Trudno mi sobie wyobrazić drożdże bardziej śmierdzące od Munich Lager.

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #238
                            Warka 91 - Belgian Pale Ale warzone 08.09.2012

                            Dziś powędrowało na cichą.
                            Blg - 2,4

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #239
                              Warka 92 - Wiedeńskie warzone 15.09.2012

                              Dziś przelane na cichą.
                              Blg - 4,6

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #240
                                Warka 93 - Blackberry Ale warzone 29.09.2012

                                Zasyp:
                                Bohemian pilsner- 0,6 kg
                                Pilzneński Soufflet - 1,8 kg
                                Pilzneński Best Malz- 1,6 kg
                                Karamel Pils - 0,3 kg
                                Abbey - 0,15 kg
                                Special B - 0,05 kg

                                Chmiel:
                                Marynka granulat - 22g

                                Jeżyny mrożone - 2,5 kg + 2,5 kg


                                Zacieranie:
                                Słody do 16l wody o temp. 55* + 2 ml kwasu mlekowego

                                53 - 10'
                                63>61 - 15'
                                73>71 - 40'
                                Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja
                                PH - 5,5

                                Gotowanie 100'

                                Marynka granulat - 22g - 60'

                                Wyszło 21l 15 Blg
                                Po chłodzeniu dodałem 2,5 kg mrożonych jeżyn.
                                Pozostałe 2,5 kg dodam na cichą.

                                Zadane uwodnionymi S-33

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...