Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    Warka 89 - Weissbier warzony 26.05.2012

    Dziś przelany na cichą.
    Blg - 2,4

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      Warka 90 - Quadrupel czyli Belgian Dark Strong Ale warzony 06/07.06.2012

      Zasyp:
      Pilzneński - 5kg
      Wiedeński - 1,3kg
      Abbey - 0,35kg
      Czekoladowy - 0,05kg

      Chmiele:
      Northern Brewer granulat - 20g
      Styrian Goldings granulat - 20g
      Saaz granulat - 15g

      Cukier kandyzowany domowy - 0,5kg

      Zacieranie:
      Słody (bez czekoladowego) do 20l wody o temp. 55* + 3 ml kwasu mlekowego

      52 - 10'
      63>61 - 35'
      73>71 - 30'
      Negatywna próba jodowa, dodanie czekoladowego podgrzane do 78 i filtracja
      PH - 5,5


      Gotowanie 100'

      Northern Brewer - 60'
      Styrian Goldings + cukier kandyzowany - 20'
      Saaz - 5'

      Wyszło 18l - 22Blg

      Zadane starterem drożdży Wyeast 3739 Flanders Golden Ale

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        Warka 90 - Quadrupel czyli Belgian Dark Strong Ale warzony 06/07.06.2012

        Dziś przelany na cichą. Blg= 3,5

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          Warka 89 - Weissbier warzony 26.05.2012

          20.06.2012 zabutelkowany z dodatkiem 160g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
          Blg - 1,2

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            Warka 90 - Quadrupel czyli Belgian Dark Strong Ale warzony 06/07.06.2012

            Dziś zabutelkowany z dodatkiem 80g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody i łyżeczką suchych drożdży S-33.
            Blg= 2,9

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              Otwarcie sezonu.

              Warka 91 - Belgian Pale Ale warzony 08.09.2012

              Zasyp:
              Pale ale - 2,5 kg
              Wiedeński - 1 kg
              Abbey - 0,3 kg
              Carabelge - 0,2 kg
              Special B - 0,1 kg

              Chmiele:
              East Kent Goldings granulat - 30g
              Fuggles granulat - 30g

              Mech irlandzki - 05 g

              Zacieranie:
              Słody do 14l wody o temp. 55* + 2 ml kwasu mlekowego

              52 - 10'
              63>61 - 20'
              73>71 - 40'
              Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja
              PH - 5,5


              Gotowanie 70'

              EKG - 60'
              Fuggles + mech irlandzki - 10'


              Wyszło 22l - 12 Blg

              Zadane starterem drożdży Wyeast 1581 Belgian Stout

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                Warka 92 - Wiedeńskie warzone 15.09.2012

                Zasyp:
                Wiedeński - 2,5 kg
                Monachijski- 1,1 kg
                Karmelowy jasny - 0,25 kg
                Barwiący - 0,01 kg

                Chmiel:
                Hallertau Tradition granulat - 57g

                Mech irlandzki - 05 g

                Zacieranie:
                Słody do 14l wody o temp. 54* + 2 ml kwasu mlekowego

                53 - 10'
                63>61 - 30'
                73>71 - 40'
                Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja
                PH - 5,4

                Gotowanie 70'

                Hallertau Tradition granulat - 20g - 60'
                Hallertau Tradition granulat - 25g - 25'
                Mech irlandzki - 15'
                Hallertau Tradition granulat - 12g - 10'

                Wyszło aż 22l i tylko 11,5 Blg

                Zadane starterem drożdży Wyeast 2487 Hella Bock

                Za mało się wygotowało.
                Nie wiem czy coś zmienili z gazem czy coś zepsuło się w mojej kuchence.
                Wymieniali też główny zawór gazu w mieszkaniu ale nie sądzę aby to miało wpływ.
                Gotuję zawsze na największym palniku.
                Poprzednio podczas 60' gotowania wygotowywało się 5l brzeczki i Blg zwiększało się o 2 stopnie. Teraz palnik grzeje na full ale brzeczka słabiej wrze i wygotowuje się połowa tego co poprzednio.
                Muszę to wziąć pod uwagę przy następnych warkach i używać mniej wody do wysładzania.
                Last edited by mareks; 2012-09-16, 08:26.

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  Być może czyszczą najbliższy magazyn gazu przed zapełnieniem go na okres zimowy.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi

                    Zadane starterem drożdży Wyeast 2487 Hella Bock
                    Jeszcze mi tak nie waliło zgniłymi jajami z fermentora jak przy tych drożdżach.

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      Używałeś Wyeast 2308 Munich Lager?

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Używałeś Wyeast 2308 Munich Lager?
                        Używałem ale tak nie "dawały" siarkowodorem.

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          Rzeczywiście musi być masakrycznie...Trudno mi sobie wyobrazić drożdże bardziej śmierdzące od Munich Lager.

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            Warka 91 - Belgian Pale Ale warzone 08.09.2012

                            Dziś powędrowało na cichą.
                            Blg - 2,4

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              Warka 92 - Wiedeńskie warzone 15.09.2012

                              Dziś przelane na cichą.
                              Blg - 4,6

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                Warka 93 - Blackberry Ale warzone 29.09.2012

                                Zasyp:
                                Bohemian pilsner- 0,6 kg
                                Pilzneński Soufflet - 1,8 kg
                                Pilzneński Best Malz- 1,6 kg
                                Karamel Pils - 0,3 kg
                                Abbey - 0,15 kg
                                Special B - 0,05 kg

                                Chmiel:
                                Marynka granulat - 22g

                                Jeżyny mrożone - 2,5 kg + 2,5 kg


                                Zacieranie:
                                Słody do 16l wody o temp. 55* + 2 ml kwasu mlekowego

                                53 - 10'
                                63>61 - 15'
                                73>71 - 40'
                                Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja
                                PH - 5,5

                                Gotowanie 100'

                                Marynka granulat - 22g - 60'

                                Wyszło 21l 15 Blg
                                Po chłodzeniu dodałem 2,5 kg mrożonych jeżyn.
                                Pozostałe 2,5 kg dodam na cichą.

                                Zadane uwodnionymi S-33

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X