Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
Wyświetlenie odpowiedzi
Ezoteryczny Browar Domowy
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziSprzątanie resztek w szafie?
Comment
-
-
Warka 94 - Dunkelweizen warzony 13.10.2012
Zasyp:
Pszeniczny - 2,35kg
Monachijski - 1,5kg
Karmel jasny - 0,25kg
Karmel ciemny - 0,1kg
Hallertau Mittelfrüh granulat - 30g
Zacieranie:
Słód pszeniczny do 15l wody o temp. 44*
44 - 30'
Dodałem 5 l wody + 2ml kwasu mlekowego
podgrzane do 63 i dodane słody jęczmienne
63>61 - 20'
1/3 gęstego do dekokcji, 100* - 20'
Zwrot
73>71 - 40'
PH - 5,2
Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja
Gotowanie 70'
Hallertau Mittelfrüh granulat 20g - 60'
Hallertau Mittelfrüh granulat 10g - 20'
Wyszło 21l - 13Blg
Zadane starterem drożdży Zymoferm Z047 Weissbier IV Fürstengold
Comment
-
-
Warka 95 - Monachijskie ciemne warzone 21.10.2012
Zasyp:
Monachijski - 2,5kg
Wiedeński - 1,1kg
Aroma - 0,14kg
Caramel Dark- 0,1kg
Melanoidynowy- 0,1kg
Pszenica prażona- 0,1kg
Chmiele
Northern Brewer granulat - 12g
Spalter granulat - 20g
Trettnanger granulat - 20g
Zacieranie:
Słody do 16l wody o temp. 55* + 1ml kwasu mlekowego
53 - 10'
63>61 - 15'
1/3 gęstego do dekokcji, 100* - 20'
Zwrot
73>71 - 40'
PH - 5,4
Negatywna próba jodowa, dodana pszenica prażona, podgrzane do 78 i filtracja
Gotowanie 70'
Northern Brewer granulat 12g - 60'
Spalter granulat 20g - 20'
Trettnanger granulat 20g - 5'
Wyszło 23l - 12Blg
Zadane gęstwą Wyeast 2487 Hella BockLast edited by mareks; 2012-10-23, 18:08.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik Wyświetlenie odpowiedziWczoraj próbowaliśmy warki nr 40- była oszałamiająco pyszna Dobrze, że bączki małe, bo takie smakowitości, to można sączyć w nieskończoność! A jaki cudny zapach! Za jeszcze więcej warek, przynajmniej tak udanych, jak ta
Nie pamiętam co to było?
Na pewno moje?
Sprawdzę w domu w zeszycie.Last edited by mareks; 2012-10-31, 14:22.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik Wyświetlenie odpowiedziWczoraj próbowaliśmy warki nr 40- była oszałamiająco pyszna Dobrze, że bączki małe, bo takie smakowitości, to można sączyć w nieskończoność! A jaki cudny zapach! Za jeszcze więcej warek, przynajmniej tak udanych, jak ta
40 warka to koźlak warzony w 2009 roku.
3 lata go trzymaliście?Last edited by mareks; 2012-11-01, 16:57.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik Wyświetlenie odpowiedziDokładnie, trzymaliśmy Otrzymaliśmy go rok, albo dwa lata temu na Warsztatach...straciliśmy rachubę Ale to na pewno Twój koźlak I naprawdę miał się świetnie!
A portera z warki 33 jeszcze macie?Last edited by mareks; 2012-11-02, 16:43.
Comment
-
Comment