Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #271
    Warka 100 - Maori Barley Wine warzone 08.12.2012

    Zasyp:
    Pale ale- 6kg
    Monachijski - 1,5kg
    Crystal - 0,2kg
    Ekstrakt słodowy jasny WES - 1,7kg
    Łyżeczka gipsu

    Chmiel
    Pacific Gem granulat - 25g
    Southern Cross granulat - 50g
    Dr Rudi granulat - 50g
    Kohatu granulat - 25g

    Zacieranie:
    Słody do 20l wody o temp. 70*

    65>61 - 60'
    74>72 - 30'
    PH - 5,5
    Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja

    Chmielenie 120'

    60' - Pacific Gem granulat - 25g + Southern Cross granulat - 25g
    15' - ekstrakt + 1g pożywki dla drożdży
    10' - Southern Cross granulat - 25g + Dr Rudi granulat - 25g
    0' - Dr Rudi granulat - 25g + Kohatu granulat - 25g

    Wyszło 18l - 30 Blg

    Zadane starterem drożdży BRY97
    Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-12-09, 11:16.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #272
      Warka 99 - Chocolate Cherry Sweet Stout warzone 01.12.2012

      Przelane na cichą z dodatkiem 50g płatków dębowych średnio opiekanych, 2 lasek wanilii i 3 kg wiśni.
      Blg - 8.

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #273
        Warka 97 - Saison warzone 17.11.2012

        Zabutelkowane z dodatkiem 140g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,5l wody.
        Blg - 1,8
        Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-12-10, 22:33.

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #274
          Warka 101 - Rauchbock warzone 27.12.2012

          Zasyp:
          Wędzony- 2kg
          Monachijski - 1,8kg
          Pilzneński - 0,9kg
          Biscuit - 0,3kg
          Melanoidynowy - 0,2kg
          Caramel Dark - 0,15kg
          Special B - 0,15kg

          Chmiel
          Hallertauer Mittelfruh granulat - 25g
          Spalter granulat - 22g
          Northern Brewer granulat - 4g

          Chlorek wapnia - 3g na 30l wody
          Woda - przegotowana kranówka

          Zacieranie:
          Słody do 18l wody o temp. 54*

          52 - 10'
          63>61 - 15'
          73>71 - 45'
          PH - 5,2
          Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja

          Chmielenie 100'

          60' - Northern Brewer granulat - 4g + Hallertauer Mittelfruh granulat - 25g
          20' - Spalter granulat - 22g

          Wyszło 21l - 17 Blg
          Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-12-27, 23:40.

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #275
            Warka 99 - Chocolate Cherry Sweet Stout warzone 01.12.2012

            Zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru trzcinowego + 0,5l wody oraz 1 tabletką słodzika na butelkę aby zrównoważyć kwaśność wiśni.
            Blg - 7,2
            Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-12-28, 16:52.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #276
              Warka 98 - Maibock warzone 18.11.2012

              Wczoraj zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,5l wody.
              Blg - 4,9.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #277
                Warka 100 - Maori Barley Wine warzone 08.12.2012

                Dziś przelałem na cichą bo pokrywa fermentora już się nie podnosi.
                Blg - 9,4 co daje 12,5% alkoholu.

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #278
                  Warka 102 - Belgian Dubbel warzone 05.01.2013

                  Zasyp:
                  Pilzneński- 4kg
                  Wiedeński - 0,48kg
                  Cara Gold- 0,2kg
                  Crystal - 0,2kg
                  Special B - 0,2

                  Belgian candi syrup dark - 250 ml

                  Chmiele
                  Fuggle granulat - 11g
                  EKG granulat - 8g
                  Styrian Goldings granulat - 16g


                  Zacieranie:
                  Słody do 18l wody o temp. 65*

                  63>61 - 20'
                  73>71 - 40'
                  PH - 5,3
                  Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja

                  Gotowanie 100'
                  60' - Fuggle + EKG + Styrian Goldings
                  15' - Belgian candi syrup dark

                  Wyszło 20l - 17 Blg

                  Zadane gęstwą Wyeast 1581 Belgian Stout
                  Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-01-06, 15:47.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #279
                    Warka 103 - Francuski Lager warzony 12.01.2013

                    Zasyp:
                    Pilzneński- 3,5kg
                    Karamel pils - 0,4kg
                    Zakwaszający- 0,1kg

                    Chmiele
                    Bouclier granulat - 15g
                    Triskel granulat - 15g
                    Aramis granulat - 15g
                    Strisslespalt granulat - 15g

                    Mech irlandzki - 3g
                    Woda - przegotowana kranówka
                    Węglan wapnia - 1,5g na 15l w 2 porcjach: do zacierania i do chmielenia

                    Zacieranie:
                    Słody do 15l wody o temp. 55*

                    63>61 - 30'
                    73>71 - 30'
                    PH - 5,3
                    Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja

                    Gotowanie 100'

                    60' - Bouclier granulat - 15g
                    30' - Triskel granulat - 15g
                    15' - Aramis granulat - 15g
                    0' - Strisslespalt granulat - 15g

                    Wyszło 21l - 12,5 Blg

                    Zadane uwodnionymi W-34/70
                    Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-01-13, 11:26.

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #280
                      Warka 102 - Belgian Dubbel warzone 05.01.2013

                      Poszło na cichą.
                      Blg - 3.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #281
                        Wczoraj spróbowałem czekoladowo-wiśniowego stouta i zapowiada się niezłe piwko.
                        Dziewczyny będą zadowolone.

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #282
                          Te wiśnie to jak dodałeś, sparzone?, rozgniecione? Świeże były czy mrożone, drylowane czy z pestkami?
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #283
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                            Te wiśnie to jak dodałeś, sparzone?, rozgniecione? Świeże były czy mrożone, drylowane czy z pestkami?

                            Nie rozgniatałem i nie parzyłem.
                            Mrożone do fermentowa i na to przelewałem wężykiem piwo na cichą.
                            Pewnie początkowo temp. była za niska ale potem się wyrównało i piwo dofermentowało.
                            Tylko zacierałem na zbyt słodko ale następnym razem spróbuje bardziej wytrawnie.
                            To ma być babskie piwo.

                            Wiśnie po zebraniu z drzewa przebieram, płuczę, na sito do ocieknięcia, do woreczków w porcjach 0,5kg i do zamrażarki.

                            Warzyłem już piwo wiśniowe i nie było problemów z pleśnieniem.

                            Próbowałem zrobić piwo jeżynowe i to spleśniało.

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #284
                              Warka 100 - Maori Barley Wine warzone 08.12.2012

                              Zabutelkowane z dodatkiem 65g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,3l wody.
                              Blg - 9,1

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #285
                                Warka 101 - Rauchbock warzone 27.12.2012

                                Przelany na cichą.
                                Blg - 5,9

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...