Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #286
    Warka 104 - Witbier warzony 26.01.2013

    Jest to klon Hitachino Nest Beer White Ale z Kiuchi Brewery.




    Zasyp:
    Heidelberg - 1,7kg
    Płatki pszeniczne - 1,2kg
    Słod pszeniczny - 0,8kg
    Płatki jęczmienne - 0,4kg
    Łuska ryżowa - 0,2kg

    Chmiele
    Perle granulat - 15g
    Styrian Goldings granulat - 15g

    curacao- 33g
    kolendra indyjska - 14g
    gałka muszkatałowa - 2szt
    świeżo starta skórka pomarańczy - 110g
    pożywka dla drożdży Wyeast - 1g

    Woda - przegotowana kranówka

    Zacieranie:
    Słody do 15l wody o temp. 53*

    50 - 30'
    68>67 - 60'
    PH - 5,6
    Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78, dodana łuska ryżowa namoczona w 1l wody i filtracja.

    Gotowanie 100'

    45' - Perle granulat - 15g
    10' - curacao, 55g świeżej skórki pomarańczowej, 1 utarta gałka muszkatałowa, 7g kolendry zmielonej, pożywka
    5' - Styrian Goldings granulat - 15g, 55g świeżej skórki pomarańczowej, 1 utarta gałka muszkatałowa, 7g kolendry zmielonej,

    Wyszło 21l - 13 Blg

    Jak ostygnie dodam starter drożdży Wyeast 3463 - Forbidden Fruit.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-01-27, 00:02.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #287
      Curacao było 13g.

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #288
        Warka 102 - Belgian Dubbel warzone 05.01.2013

        3.02.2013 zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,5l wody.
        Blg - 2

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #289
          Warka 101 - Rauchbock warzone 27.12.2012

          Dziś zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
          Blg - 5,5

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #290
            Warka 103 - Francuski Lager warzony 12.01.2013

            Dziś przelane na cichą.
            Blg - 4.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #291
              Warka 104 - Witbier warzony 26.01.2013

              Dziś przelane na cichą.
              Blg - 3

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #292
                ]Warka 103 - Francuski Lager warzony 12.01.2013

                Chmielenie na zimno:
                Bouclier granulat - 5g
                Triskel granulat - 5g
                Aramis granulat - 5g
                Strisslespalt granulat - 5g

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #293
                  Warka 105 - Belgijski Stout warzony 16.02.2013

                  Zasyp:
                  Pilzneński - 3kg
                  Monachijski - 1kg
                  Pszenica prażona (home made) - 0,3kg
                  Special B - 0,25kg
                  Karmelowy ciemny - 0,15kg

                  Czekoladowy - 0,15kg
                  Barwiący - 0,15kg
                  Pszenica prażona Strzegom - 0,15kg
                  Jęczmień palony - 0,2kg

                  Chmiele
                  Nugget granulat - 15g
                  EKG granulat - 30g

                  Inne:
                  Candi syrup - 250ml

                  Woda - przegotowana kranówka

                  Na 15l wody dodałem:
                  gips - 0,04g
                  węglan wapnia - 7,33g
                  sól z Epson - 0,2g
                  sól kuchenna - 1,77g
                  kreda - 0,73

                  Zacieranie:
                  Słody oprócz palonych do 15l wody o temp. 53*

                  51 - 10'
                  66>65 - 60'
                  73>71 - 20'
                  PH - 5,2
                  Negatywna próba jodowa, dodałem słody palone, podgrzane do 78 i filtracja.

                  Gotowanie 100'

                  60' - Nugget granulat - 15g
                  30' - EKG granulat - 15g
                  15' - candi syrup
                  0' - EKG granulat - 15g

                  Wyszło 20l - 17 Blg

                  Zadane gęstwą Wyeast 1581 Belgian Stout po dubblu.

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #294
                    Nieźle tę wodę modyfikujesz, ale chyba wdarł się błąd, bo węglan wapnia, to kreda.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #295
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                      Na 15l wody dodałem:
                      gips - 0,04g
                      węglan wapnia - 7,33g
                      sól z Epson - 0,2g
                      sól kuchenna - 1,77g
                      kreda - 0,73
                      Sól z Epsom. Z Epson były drukarki.

                      Jaki jest cel dodawania tych soli w takich akurat ilościach?

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #296
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                        Nieźle tę wodę modyfikujesz, ale chyba wdarł się błąd, bo węglan wapnia, to kreda.
                        Fakt. Błąd.
                        Powinno być chlorek wapnia.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #297
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Sól z Epsom. Z Epson były drukarki.

                          Jaki jest cel dodawania tych soli w takich akurat ilościach?
                          Mój błąd.

                          Ilości wynikają z kalkulatora:


                          Wprowadziłem parametry mojej wody, redukcję twardości gotowaniem, wybrałem wodę do stouta i tak mi podał.

                          Zapomniałem napisać, że podaną ilość soli dodałem 2 razy: do zacierania i do gotowania.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-02-18, 08:26.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #298
                            Ciekawe to jest. Kiedys próbowałem sobie to liczyć sam, ale wyszły mi jakieś mikroskopijne ilości dodatków i przestało mnie to interesować. Teraz przekalkulowałem dane swojej wody i wyszło, że trzeba dodawać po kilka gramów różnych soli. Na pierwszy rzut oka wydawało mi się to dużo za dużo. Nie podoba mi się tylko duża ilość chlorku sodu, którą podpowiada kalkulator. U Pazery i Rzemieniuka stoi, że nadmierna ilość jonów sodu źle wpływa na zacieranie, zwiększając zasadowość roztworu.

                            Ale z dosypywaniem drugi raz do gotowania to przesadziłeś. Przecież w klasycznych sposobach warzenia nie dostarcza się dodatkowej wody do gotowania. Raczej należałałoby zastosować taki podział - pół porcji do zacierania, pół do wysładzania.

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #299
                              Proporcje soli są na 15 l wody.
                              15l daję do zacierania a wysładzam 3 x 5l.
                              Na sąsiednim forum radzą aby cały dodatek soli na warkę podzielić na 2 porcje: do zacierania i do gotowania.
                              Sprawdzam też PH i było ok. Nie musiałem dodawać kwasu.

                              Myślisz, że ilość soli trzeba obliczyć dla 20l piwa i podzielić na 2 porcje: do zacierania i do gotowania?

                              Próbowałem przy butelkowaniu pierwsze moje piwo z dodatkiem chlorku wapnia - francuski lager i bardzo mi smakował. Goryczka jest łagodna w porównaniu z wiedeńskim, który był warzony na wodzie bez modyfikacji i ma goryczkę ostrą.
                              Ostra goryczka to był stały problem moich lagerów. Musiały długo leżakować aby goryczka złagodniała.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-02-18, 09:54.

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #300
                                W zasadzie nie zgadzam się z tym, żeby połowę soli dodawać do gotowania, bo - jak napisałem wyżej - w procesie przemysłowym, również historycznie, nie ma miejsca na uzupełnianie soli w tym akurat momencie. Dlatego sądzę, że całość soli powinna iść do zacierania i wysładzania. ale jak komuś pasuje dać do gotowania i ma dobre efekty, to przeciwskazań nie widzę.

                                Z tym lagerem francuskim zasada jest prosta: siarczany (gips, sól z epsom) wzmacniają goryczkę chmielową, chlorki (głównie chlorek wapnia) podkreślają smaki słodowe. Nawet bez znaczniejszego operowania składem wody można te dodatki stosować.

                                Do tej pory nie ingerowałem w chemię wody (poza małymi dawkami gipsu), ale już przymierzałem się do zmian i nabyłem odpowiednie składniki, więc następne piwa będą już z poprawką. Nie pokoi mnie tylko duży dodatek NaCl do piw ciemnych - to chyba jednak poważnie zredukuję.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...