Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #301
    No właśnie moja woda jest mocno siarczanowa i dlatego spróbowałem dodania chlorku. Efekt mnie zadowala.

    Też miałem wątpliwości co do dużego dodatku NaCl ale zobaczę jak będzie smakowało gotowe piwo.

    Teraz zbieram info o profilu wody w browarach.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #302
      Warka 106 - Helles czyli Monachijskie Jasne warzone 23.02.2013

      Zasyp:
      Pilzneński - 3,6kg
      Caramel pils - 0,3kg
      Zakwaszający - 0,1kg

      Chmiele
      Brewers Gold granulat - 18,5g
      Perle granulat - 15g
      Trettnanger granulat - 27,5g

      Inne:
      Mech irlandzki - 4g

      Woda - przegotowana kranówka
      Do 15l wody do zacierania dodałem 1,7g chlorku wapnia.
      Drugie 1,7g zamiast do wysładzania dodałem do gotowania.

      Zacieranie:
      Słody do 15l wody o temp. 55*

      53 - 10'
      63>61 - 20'
      73>71 - 40'
      PH - 5,2
      Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

      Gotowanie 100'

      60' - Brewers Gold granulat - 18,5g
      30' - Perle granulat - 15g
      15' - mech irlandzki 4g
      5' - Trettnanger granulat - 27,5g

      Wyszło 21,5l - 12,5 Blg

      Zadane gęstwą W34/70
      Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-02-24, 17:39.

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #303
        Warka 104 - Witbier warzony 26.01.2013

        Dziś zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru trzcinowego + 200ml wody + 350ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.
        Blg - 3

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #304
          Warka 105 - Belgijski Stout warzony 16.02.2013

          Przelany na cichą.
          Blg - 3,6

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #305
            Warka 103 - Francuski Lager warzony 12.01.2013

            Zabutelkowany z dodatkiem 120g cukru + 400ml wody.
            Blg - 4
            Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-02-25, 23:18.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #306
              Warka 107 - Hitachino Nest White Ale Clone II warzony 09.03.2013

              Zasyp:
              Heidelberg - 1,7kg
              Płatki pszeniczne - 1,2kg
              Słód pszeniczny - 0,8kg
              Płatki jęczmienne - 0,4kg
              Łuska ryżowa - 0,2kg

              Chmiele
              Perle granulat - 15g
              Styrian Goldings granulat - 15g

              curacao- 20g
              kolendra indyjska - 15g
              gałka muszkatałowa - 10g
              pożywka dla drożdży Wyeast - 1g

              Woda - przegotowana kranówka z dodatkiem 4g chlorku wapnia na 30l wody.

              Zacieranie:
              Zasyp do 15l wody o temp. 53*

              50 - 30'
              68>67 - 45'
              PH - 5,3
              Negatywna próba jodowa, dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.

              Gotowanie 90'

              45' - Perle granulat - 15g
              5' - Styrian Goldings granulat - 15g, 20g curacao, 10g świeżo startej gałka muszkatałowej, 15g kolendry świeżo zmielonej, 1g pożywki dla drożdży

              Wyszło 21l - 13 Blg

              Po ostygnięciu zadane gęstwą drożdży Wyeast 3463 - Forbidden Fruit.

              Podczas tej warki przetestowałem nowy garnek z nierdzewki o pojemności 35l. Jest ekstra, nie muszę się bać, że mi brzeczka wykipi podczas gotowania.
              Trzeba mi kupić nową karimate i dociąć do tego garnka bo stara nie pasuje.
              Ten garnek jest wyższy i 1cm węższy od emaliowanego.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #307
                Kupiłem też sobie 4 nowe fermentory bo stare były porysowane i musiałem sporo chemii używać do dezynfekcji.
                Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-03-10, 14:01.

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #308
                  Warka 105 - Belgijski Stout warzony 16.02.2013

                  Dziś zabutelkowany z dodatkiem 100g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 400ml wody.
                  Blg - 3

                  Kapslownica Grifo HD to jest super maszyna.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #309
                    Warka 106 - Helles czyli Monachijskie Jasne warzone 23.02.2013

                    Wczoraj przelane na cichą.
                    Blg - 4

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #310
                      Warka 107 - Hitachino Nest White Ale Clone II warzony 09.03.2013

                      Dziś przelane na cichą. Blg - 3,7

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #311
                        Warka 108 - American Blonde Ale warzone 23.03.2013

                        Zasyp:
                        Pilzneński - 3,1kg
                        Caramel pils - 0,3kg
                        Cara Blond - 0,2kg
                        Wiedeński - 0,2kg

                        Chmiele
                        Nugget granulat - 7g
                        Centennial granulat - 8,5g
                        Cascade granulat 32,5g

                        Woda - przegotowana kranówka z dodatkiem 5g chlorku wapnia na 30l wody.

                        Zacieranie:
                        Zasyp do 15l wody o temp. 68*


                        68>67 - 60'
                        PH - 5,3
                        Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                        Gotowanie 100'

                        60' - Nugget 7g
                        30' - Centennial 8,5g
                        15' - Cascade - 20g + 1g pożywki dla drożdży
                        0' - Cascade - 12,5g

                        Wyszło 22l - 11,5 Blg

                        Dziś rano zadane starterem drożdży Wyeast 1332 - Northwest Ale

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #312
                          Warka 108 - American Blonde Ale warzone 23.03.2013

                          Przedwczoraj przelane na cichą.
                          Blg - 4,6
                          Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-04-04, 20:29.

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #313
                            Warka 107 - Hitachino Nest White Ale Clone II warzony 09.03.2013

                            Wczoraj zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru trzcinowego + 200ml wody + 300ml soku pomarańczowego. Blg - 3,4

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #314
                              Warka 109 - Schwarzbier warzone 13.04.2013

                              Zasyp:
                              Monachijski II - 2kg
                              Pilzneński - 1,4kg
                              Karmelowy ciemny - 0,4kg
                              Special B - 0,2kg
                              Barwiący - 0,15kg

                              Chmiele
                              Spalt Spalter - 50g
                              Hallertau Mittelfruhl granulat - 28,5g

                              Woda - przegotowana kranówka z dodatkiem 5g chlorku wapnia na 30l wody.

                              Zacieranie:
                              Zasyp bez barwiącego do 15l wody o temp. 55*

                              54 - 10'
                              63>61 - 20'
                              73>71 - 40'
                              PH - 5
                              Negatywna próba jodowa, dodany barwiący,podgrzane do 78 i filtracja.

                              Gotowanie 100'

                              60' - Spalter 30g
                              20' - Spalter - 20g
                              5' - Mittelfruhl - 28,5g

                              Wyszło 22l - 13 Blg

                              Dziś rano zadane starterem z gęstwy W34/70

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #315
                                Warka 108 - American Blonde Ale warzone 23.03.2013

                                Dziś zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,4l wody
                                Blg- 3,1

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 19:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 18:19
                                • dadek
                                  Czechy, Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
                                  dadek
                                  Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
                                  Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
                                  wczoraj, 19:18
                                • heckler
                                  Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 12:11
                                • heckler
                                  Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 08:41
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...