Warka 110 - Witbier Pierwszomajowy warzony 01.05.2013
Zasyp:
Pszenica - 2kg
Heidelberg - 1,6kg
Płatki owsiane - 1,2kg
Łuska ryżowa - 0,2kg
Chmiele
Pacific Gem granulat - 5g
Nelson Sauvin granulat - 5g
Waimea granulat - 5g
Pacifica granulat - 5g
Motueka granulat - 5g
skórka pomarańczowa mrożona - 180g
kolendra indyjska - 14g
rumianek - 3g
pożywka dla drożdży Wyeast - 1g
Woda - przegotowana kranówka z dodatkiem 6g chlorku wapnia na 30l wody.
Zacieranie:
Zasyp do 15l wody o temp. 52*
50 - 30'
68>66 - 90'
PH - 5,7
Negatywna próba jodowa, dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.
Gotowanie 100'
60' - Pacific Gem
10' - Nelson + Waimea +kolendra 7g + skórka pomarańczowa 90g + pożywka dla drożdży 1g.
5' - Pacifica + Motueka
3' - rumianek + kolendra 7g + skórka pomarańczowa 90g
Wyszło 22l - 12 Blg
Po ostygnięciu zadane gęstwą drożdży Wyeast 3463 - Forbidden Fruit.
Zasyp:
Pszenica - 2kg
Heidelberg - 1,6kg
Płatki owsiane - 1,2kg
Łuska ryżowa - 0,2kg
Chmiele
Pacific Gem granulat - 5g
Nelson Sauvin granulat - 5g
Waimea granulat - 5g
Pacifica granulat - 5g
Motueka granulat - 5g
skórka pomarańczowa mrożona - 180g
kolendra indyjska - 14g
rumianek - 3g
pożywka dla drożdży Wyeast - 1g
Woda - przegotowana kranówka z dodatkiem 6g chlorku wapnia na 30l wody.
Zacieranie:
Zasyp do 15l wody o temp. 52*
50 - 30'
68>66 - 90'
PH - 5,7
Negatywna próba jodowa, dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.
Gotowanie 100'
60' - Pacific Gem
10' - Nelson + Waimea +kolendra 7g + skórka pomarańczowa 90g + pożywka dla drożdży 1g.
5' - Pacifica + Motueka
3' - rumianek + kolendra 7g + skórka pomarańczowa 90g
Wyszło 22l - 12 Blg
Po ostygnięciu zadane gęstwą drożdży Wyeast 3463 - Forbidden Fruit.
Comment