Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #331
    Warka 113 - Grand Cru warzone 01.06.2013

    Zasyp:
    Heidelberg - 2kg
    Płatki pszeniczne - 2kg
    Słód pszeniczny - 0,5kg
    Płatki jęczmienne - 0,4kg
    Cara Blond - 0,3kg
    Łuska ryżowa - 0,2kg

    Chmiele
    Perle granulat - 7g
    Styrian Goldings granulat - 7g
    Pacific Jade granulat - 15g

    cukier biały - 0,3kg
    3 średnie pomarańcze,
    1 cytryna,
    1 limonka
    kolendra indyjska - 16g
    gałka muszkatałowa - 10g
    pożywka dla drożdży Wyeast - 1g


    Zacieranie:
    Zasyp do 17l wody o temp. 54*

    52 - 30'
    68>67 - 90'
    PH - 5,6
    Negatywna próba jodowa, dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.

    Gotowanie 100'

    60' - Perle - 7g + Styrian Golding - 7g
    30' - Pacific Jade - 5g
    10' - 1/2 skórek z cytrusów + 1/2 gałki muszkatałowej + 1/2 kolendry + 1g pożywki dla drożdży + cukier + Pacific Jade -5g
    5' - 1/2 skórek z cytrusów + 1/2 gałki muszkatałowej + 1/2 kolendry + Pacific Jade -5g
    0' - sok wyciśnięty z cytrusów

    Wyszło 22l - 16,5 Blg

    Po ostygnięciu zadane gęstwą drożdży Wyeast 3463 - Forbidden Fruit.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-06-02, 16:26.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #332
      Warka 112 - Czeski Pils warzone 25.05.2013

      Dziś przelane na cichą.
      Blg - 3,2

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #333
        Warka 113 - Grand Cru warzone 01.06.2013

        Dziś przelane na cichą.
        Blg - 3,1

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #334
          Warka 112 - Czeski Pils warzone 25.05.2013

          Dziś zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru + 400ml wody.
          Blg - 3,2

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #335
            Warka 113 - Grand Cru warzone 01.06.2013

            Dziś zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru trzcinowego + 400ml wody.
            Blg - 3,6

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #336
              Warka 114 - Cherry Kiss II warzone 29.06.2013

              Zasyp:
              Heidelberg - 2kg
              Pilzneński - 2kg
              Caramel Pils - 0,3kg
              Cara Ruby - 0,2kg
              Special B - 0,1kg

              Chmiele
              Marynka granulat - 30g

              Wiśnie mrożone - 5kg

              Zacieranie:
              Zasyp do 15l wody o temp. 53* i podgrzane do 63.

              63>61 - 15'
              73>71 - 45'
              Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

              Gotowanie 100'

              60' - Marynka granulat - 30g

              Wyszło 22l - 14,2 Blg

              Po ostygnięciu zadane gęstwą drożdży Wyeast 1332 - Northwest Ale

              Jak się drożdże rozkręcą to dodam 2,5kg wiśni.
              Drugie 2,5kg pójdzie na cichą.
              Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-06-30, 16:57.

              Comment

              • howser
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.03
                • 103

                #337
                Jak odkażasz wiśnie przed wrzuceniem do piwa?

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #338
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser
                  Jak odkażasz wiśnie przed wrzuceniem do piwa?
                  Nie odkażam.

                  Comment

                  • howser
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.03
                    • 103

                    #339
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                    Nie odkażam.
                    Nie zwieksza to ryzyka infekcji?

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #340
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser
                      Nie zwieksza to ryzyka infekcji?
                      Wiśnie przed mrożeniem dokładnie przebieram, myję, zostawiam na sicie aby obciekły z nadmiaru wody i mrożę.
                      Daję w 2-3 dniu fermentacji jak drożdże szaleją więc jest małe ryzyko infekcji.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #341
                        Warka 114 - Cherry Kiss II warzone 29.06.2013

                        Dziś przelałem na cichą i dodałem 2,5 kg rozmrożonych wiśni.
                        Blg - 4,5

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #342
                          Warka 115 - Porter Bałtycki warzone 13.07.2013

                          Zasyp:
                          Monachijski 1,6kg
                          Wiedeński 1,5kg
                          Heidelberg - 1kg
                          Orkiszowy - 0,7kg
                          Whisky - 0,5kg
                          Monachijski - 0,4kg
                          Carabohemian - 0,2kg
                          Caramel Dark - 0,2kg
                          Kawowy - 0,2kg
                          Pszenica prażona - 0,2kg
                          Barwiący - 0,1kg
                          Czekoladowy - 0,1kg

                          Płynny ekstrakt WES ciemny - 1,2kg

                          Chmiel
                          Marynka granulat - 40g

                          Zacieranie:
                          Zasyp bez palonych do 20l wody o temp. 60* i podgrzane do 63.

                          63>61 - 30'
                          73>71 - 30'
                          Negatywna próba jodowa dodane słody palone, podgrzane do 78 i filtracja.

                          Gotowanie 70'

                          60' - Marynka granulat - 25g
                          15' - ekstrakt WES
                          10' - Marynka granulat - 15g

                          Wyszło 23,5l - 21 Blg

                          Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 2487 Hella Bock
                          Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-07-14, 21:04.

                          Comment

                          • Basik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.06
                            • 1308

                            #343
                            Właśnie wyciągnęliśmy z zakamarków lodówki koźlaka w bączku - warka nr 40. Kojarzysz czy to Twoje dzieło? Najbardziej nam pasuje do Ciebie W każdym razie, pięknie się zestarzało. Trochę na mój gust przegazowane, ale zapach intensywnie słodowy, idący w kierunku miodu. Kolor przypomina również ciemny, gryczany miód/ciemny bursztyn. W smaku bardzo słodkie miodowo-wiśniowe. Czuć moc, ale jest pod tymi fajerwerkami smaków i aromatów fajnie ukryta Mhmm, ale skoro się tak rozpisałam, to na pewno jest

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #344
                              Fakt, 40 to był koźlak.
                              Zabutelkowane 19.07.2009.

                              Comment

                              • Basik
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.06
                                • 1308

                                #345
                                No to super, że się wyjaśniło. Pewnie już dziękowaliśmy, ale jeszcze raz - dzięki! Bardzo smaczne piwo. W sumie to szkoda, że nie doczeka kolejnych swoich urodzin

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...