Ezoteryczny Browar Domowy
Collapse
X
-
Warka 116 - Stout czekoladowo - miętowy warzony 06.09.2013
Zasyp:
Pale Ale - 3kg
Karmelowy ciemny - 0,2kg
Special B - 0,2kg
Pszenica prażona - 0,2kg
Jęczmień palony - 0,25g
Czekoladowy - 0,25kg
Kakao - 200g
Laktoza - 0,5g
Świeża mięta - 25g
Chmiel
Nugget granulat - 12g
EKG granulat - 15g
Willamette granulat - 10g
Zacieranie:
Zasyp bez palonych do 14l wody o temp. 54*
53 - 10'
68>65 - 60'
73>71 - 30'
Negatywna próba jodowa dodane słody palone, podgrzane do 78 i filtracja.
Gotowanie 70'
60' - Nugget granulat - 12g
15' - Laktoza - 0,5g
10' - EKG granulat - 15g
5' - Kakao - 200g
2' - Willamette granulat - 10g
Wyszło 21l - 14,6 Blg
Po ostygnięciu zadane starterem British Ale M07 Mangrove Jack's Craft
22.09.2013 - cicha
Blg - 7,1
Dodano 25g świeżej mięty
Zabutelkowane 09.10.2013 z dodatkiem 100g cukru trzcinowego + 0,4l wody.
Zapomniałem zapisać Blg.Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-10-13, 18:10.Comment
-
Warka 117 - Wakatu Weizen warzony 12.10.2013
Zasyp:
Pszeniczny - 2kg
Heidelberg - 1kg
Pilzneński - 0,7kg
Karmelowy 30 - 0,2kg
Melanoidynowy - 0,1g
Zakwaszający - 0,1kg
Chmiel
Wakatu granulat - 15g
Zacieranie:
Zasyp do 15l wody
44 - 30'
53 - 15'
63>61 - 15'
73>71 - 45'
Negatywna próba jodowa podgrzane do 78 i filtracja.
Gotowanie 70'
60' - Wakatu granulat - 10g
15' - Wakatu granulat - 5g
Wyszło 22l - 12,8 Blg
Po ostygnięciu zadane starterem Wyeast 3638 Bavarian WheatOstatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-10-13, 18:18.Comment
-
Warka 118 - Marcowe warzone 02.11.2013
Zasyp:
Pilzneński - 1,7kg
Monachijski I - 1,5kg
Wiedeński - 1kg
Caramel Dark - 0,3kg
Czekoladowy - 0,05g
Chmiel
Marynka granulat - 15g
Spalt Spalter granulat - 15g
Zacieranie:
Zasyp (bez czekoladowego) do 15l wody
50 - 10'
63>61 - 30'
73>71 - 30'
Negatywna próba jodowa, dodany czekoladowy podgrzane do 78 i filtracja.
Gotowanie 70'
60' - Marynka granulat - 15g
20' - Spalt Spalter granulat - 15g + 1g pożywki dla drożdży
Wyszło 22l - 14,4 Blg
Dodałem 1,5l wody aby było 13,5 Blg.
Po ostygnięciu zadane starterem Wyeast 2352 Munich Lager IIComment
-
Cydr robiony 23.11.2013
Postanowiłem spróbować zrobić cydr.
To była masakra.
40 kg jabłek przepuszczane przez ruską maszynkę do wyciskania soku zamieniało się w mus.
Potem mus rozrzedzałem woda i filtrowałem przez pieluchę.
Zasiarkowałem i poczekałem kilka godzin.
Wyszło 19 litrów - 10blg.
Zadałem uwodnionymi drożdżami Mangrove Jack's M02 Cider
Pozostały mus zapakowałem do słoików jako dżem i nadzienie do ciasta/naleśników.Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-11-26, 21:21.Comment
-
Warka 119 - Latte Stout warzony 07.12.2013
Zasyp:
Pale Ale - 3,25kg
Karmelowy jasny - 0,25kg
Karmelowy ciemny - 0,25kg
Pszenica prażona - 0,25kg
Jęczmień palony - 0,25g
Czekoladowy - 0,25kg
Barwiący - 0,1kg
Inne:
Laktoza - 0,5g
Kawa (Lavazza czerwona) - 110g
Chmiel:
Willamette granulat - 60g
Zacieranie:
Zasyp bez palonych do 15l wody o temp. 54*
53 - 10'
67>66 - 90'
Negatywna próba jodowa, dodane słody palone, podgrzane do 78 i filtracja.
Gotowanie 70'
60' - Willamette granulat - 30g
15' - Laktoza - 0,5g
10' - Willamette granulat - 30g + 2g pożywki dla drożdży
1' - Kawa świeżo zmielona
Wyszło 22,2l - 15,3 Blg
Dodałem 2 litry wody aby było 14 Blg.
Po ostygnięciu zadane gęstwą Mangrove Jack's Craft British Ale M07.Comment
-
Warka 120 - Monachijskie ciemne warzone 21.12.2013
Zasyp:
Pilzneński - 1,4kg
Monachijski I - 1,3kg
Monachijski II - 1,3kg
Karmelowy ciemny - 0,15kg
Karmelowy jasny - 0,15kg
Melanoidynowy - 0,1kg
Barwiący - 0,1kg
Chmiel
Brewers Gold granulat - 20g
Trettnanger granulat - 50g
Zacieranie:
Zasyp (bez barwiącego) do 15l wody
52 - 10'
63>61 - 30'
73>71 - 30'
Negatywna próba jodowa, dodany barwiący podgrzane do 78 i filtracja.
Gotowanie 70'
60' - Brewers Gold granulat - 20g
20' - Trettnanger granulat - 25g + 2g pożywki dla drożdży
5' - Trettnanger granulat - 25g
Wyszło 22l - 14 Blg
Dodałem 0,8l wody aby było 13,5 Blg.
Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 2352 Munich Lager IIComment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
Sprzedam sprzęt domowy:
18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2023-07-27, 18:05 -
-
Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.
W skład browaru wchodzą:
Śrutownik
Kapslownica + ok 800 kapsli
Garnek emaliowany 20L
Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
Suszarka do butelek
7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar.
...
-
Channel: Czechy
-
-
Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
-
Channel: Czechy
-
-
trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby
Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...-
Channel: Festiwale piwne
2024-12-15, 23:21 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment