Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #346
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik
    No to super, że się wyjaśniło. Pewnie już dziękowaliśmy, ale jeszcze raz - dzięki! Bardzo smaczne piwo. W sumie to szkoda, że nie doczeka kolejnych swoich urodzin
    Tak to jest.
    Mam jeszcze zachomikowane 3 bączki portera z warki 33.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #347
      Warka 114 - Cherry Kiss II warzone 29.06.2013

      Dziś zabutelkowane.
      Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-08-04, 17:27.

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #348
        Warka 115 - Porter Bałtycki warzone 13.07.2013

        6.08.2013 przelane na cichą.

        22.09.2013 zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru trzcinowego + 0,4l wody.
        Blg - 8,8

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #349
          Warka 116 - Stout czekoladowo - miętowy warzony 06.09.2013

          Zasyp:
          Pale Ale - 3kg
          Karmelowy ciemny - 0,2kg
          Special B - 0,2kg
          Pszenica prażona - 0,2kg
          Jęczmień palony - 0,25g
          Czekoladowy - 0,25kg

          Kakao - 200g
          Laktoza - 0,5g
          Świeża mięta - 25g

          Chmiel
          Nugget granulat - 12g
          EKG granulat - 15g
          Willamette granulat - 10g

          Zacieranie:
          Zasyp bez palonych do 14l wody o temp. 54*

          53 - 10'
          68>65 - 60'
          73>71 - 30'
          Negatywna próba jodowa dodane słody palone, podgrzane do 78 i filtracja.

          Gotowanie 70'

          60' - Nugget granulat - 12g
          15' - Laktoza - 0,5g
          10' - EKG granulat - 15g
          5' - Kakao - 200g
          2' - Willamette granulat - 10g

          Wyszło 21l - 14,6 Blg

          Po ostygnięciu zadane starterem British Ale M07 Mangrove Jack's Craft


          22.09.2013 - cicha
          Blg - 7,1
          Dodano 25g świeżej mięty


          Zabutelkowane 09.10.2013 z dodatkiem 100g cukru trzcinowego + 0,4l wody.
          Zapomniałem zapisać Blg.
          Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-10-13, 18:10.

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #350
            Warka 117 - Wakatu Weizen warzony 12.10.2013

            Zasyp:
            Pszeniczny - 2kg
            Heidelberg - 1kg
            Pilzneński - 0,7kg
            Karmelowy 30 - 0,2kg
            Melanoidynowy - 0,1g
            Zakwaszający - 0,1kg

            Chmiel
            Wakatu granulat - 15g

            Zacieranie:
            Zasyp do 15l wody

            44 - 30'
            53 - 15'
            63>61 - 15'
            73>71 - 45'
            Negatywna próba jodowa podgrzane do 78 i filtracja.

            Gotowanie 70'

            60' - Wakatu granulat - 10g
            15' - Wakatu granulat - 5g

            Wyszło 22l - 12,8 Blg

            Po ostygnięciu zadane starterem Wyeast 3638 Bavarian Wheat
            Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-10-13, 18:18.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #351
              Warka 118 - Marcowe warzone 02.11.2013

              Zasyp:
              Pilzneński - 1,7kg
              Monachijski I - 1,5kg
              Wiedeński - 1kg
              Caramel Dark - 0,3kg
              Czekoladowy - 0,05g


              Chmiel
              Marynka granulat - 15g
              Spalt Spalter granulat - 15g


              Zacieranie:
              Zasyp (bez czekoladowego) do 15l wody

              50 - 10'
              63>61 - 30'
              73>71 - 30'
              Negatywna próba jodowa, dodany czekoladowy podgrzane do 78 i filtracja.

              Gotowanie 70'

              60' - Marynka granulat - 15g
              20' - Spalt Spalter granulat - 15g + 1g pożywki dla drożdży

              Wyszło 22l - 14,4 Blg

              Dodałem 1,5l wody aby było 13,5 Blg.

              Po ostygnięciu zadane starterem Wyeast 2352 Munich Lager II

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #352
                Warka 117 - Wakatu Weizen warzony 12.10.2013

                22.10.2013 przelany na cichą. Blg - 2,9

                Dziś zabutelkowany z dodatkiem 150g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,5l wody.
                Blg - 2,9

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #353
                  Warka 118 - Marcowe warzone 02.11.2013

                  24.11.2013 przelane na cichą.
                  Blg - 3,3

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #354
                    Cydr robiony 23.11.2013

                    Postanowiłem spróbować zrobić cydr.
                    To była masakra.
                    40 kg jabłek przepuszczane przez ruską maszynkę do wyciskania soku zamieniało się w mus.
                    Potem mus rozrzedzałem woda i filtrowałem przez pieluchę.
                    Zasiarkowałem i poczekałem kilka godzin.

                    Wyszło 19 litrów - 10blg.

                    Zadałem uwodnionymi drożdżami Mangrove Jack's M02 Cider

                    Pozostały mus zapakowałem do słoików jako dżem i nadzienie do ciasta/naleśników.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-11-26, 21:21.

                    Comment

                    • chesti84
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.10
                      • 70

                      #355
                      Cydr... Cos mi przypomniales... Wchodze jakis czas temu do kuchni a tam cos ladnie pachnie... Patrze w rogu stoi duzy sloik a w nim jablka sie taplaja... Pytam oooo cydr robisz? Nie uslyszalem..... ocet jablkowy......

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #356
                        Warka 119 - Latte Stout warzony 07.12.2013

                        Zasyp:
                        Pale Ale - 3,25kg
                        Karmelowy jasny - 0,25kg
                        Karmelowy ciemny - 0,25kg
                        Pszenica prażona - 0,25kg
                        Jęczmień palony - 0,25g
                        Czekoladowy - 0,25kg
                        Barwiący - 0,1kg

                        Inne:
                        Laktoza - 0,5g
                        Kawa (Lavazza czerwona) - 110g

                        Chmiel:
                        Willamette granulat - 60g

                        Zacieranie:
                        Zasyp bez palonych do 15l wody o temp. 54*

                        53 - 10'
                        67>66 - 90'

                        Negatywna próba jodowa, dodane słody palone, podgrzane do 78 i filtracja.

                        Gotowanie 70'

                        60' - Willamette granulat - 30g
                        15' - Laktoza - 0,5g
                        10' - Willamette granulat - 30g + 2g pożywki dla drożdży
                        1' - Kawa świeżo zmielona

                        Wyszło 22,2l - 15,3 Blg
                        Dodałem 2 litry wody aby było 14 Blg.

                        Po ostygnięciu zadane gęstwą Mangrove Jack's Craft British Ale M07.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #357
                          Cydr robiony 23.11.2013

                          Dziś przelany na cichą.
                          Odfermentowało do 3,4Brix (-0,6Blg)?

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #358
                            Warka 119 - Latte Stout warzony 07.12.2013

                            19.12.2013 przelany na cichą.
                            Blg - 6,2

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #359
                              Warka 120 - Monachijskie ciemne warzone 21.12.2013

                              Zasyp:
                              Pilzneński - 1,4kg
                              Monachijski I - 1,3kg
                              Monachijski II - 1,3kg
                              Karmelowy ciemny - 0,15kg
                              Karmelowy jasny - 0,15kg
                              Melanoidynowy - 0,1kg
                              Barwiący - 0,1kg


                              Chmiel
                              Brewers Gold granulat - 20g
                              Trettnanger granulat - 50g


                              Zacieranie:
                              Zasyp (bez barwiącego) do 15l wody

                              52 - 10'
                              63>61 - 30'
                              73>71 - 30'
                              Negatywna próba jodowa, dodany barwiący podgrzane do 78 i filtracja.

                              Gotowanie 70'

                              60' - Brewers Gold granulat - 20g
                              20' - Trettnanger granulat - 25g + 2g pożywki dla drożdży
                              5' - Trettnanger granulat - 25g

                              Wyszło 22l - 14 Blg

                              Dodałem 0,8l wody aby było 13,5 Blg.

                              Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 2352 Munich Lager II

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #360
                                Warka 118 - Marcowe warzone 02.11.2013

                                27.12.2013 zabutelkowane z dodatkiem 140g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,5 wody
                                Blg - 3,3

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...