Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #361
    Cydr robiony 23.11.2013

    27.12.2013 zabutelkowany z dodatkiem 110g cukru rozpuszczonego w 0,4l wody + 1 tabletka słodzika na butelkę.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #362
      Warka 121 - Wakatu dunkelweizen warzony 28.12.2013

      Zasyp:
      Pszeniczny - 2kg
      monachijski - 1,5kg
      Heidelberg - 0,2kg
      Karmelowy 30 - 0,2kg
      Melanoidynowy - 0,1g
      Zakwaszający - 0,1kg
      Pszenica palona - 0,1kg

      Chmiel
      Wakatu granulat - 28g

      Zacieranie:
      Zasyp bez palonej pszenicy do 15l wody

      44 - 30'
      51 - 10'
      63>61 - 30'
      73>71 - 30'
      Negatywna próba jodowa dodana palona pszenica, podgrzane do 78 i filtracja.

      Gotowanie 70'

      60' - Wakatu granulat - 15g
      10' - Wakatu granulat - 13g

      Wyszło 22l - 12,6 Blg

      Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 3638 Bavarian Wheat

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #363
        Warka 119 - Latte Stout warzony 07.12.2013

        Wczoraj zabutelkowany z dodatkiem 120g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,5l wody.
        Blg - 5,5

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #364
          Warka 121 - Wakatu dunkelweizen warzony 28.12.2013

          W sobotę zabutelkowany z dodatkiem 150g cukru trzcinowego +0,4l wody.
          Blg - 3

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #365
            Warka 120 - Monachijskie ciemne warzone 21.12.2013

            Wczoraj poszło na cichą.
            Blg - 3,3

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #366
              Warka 122 - Wakatu Weizenbock warzony 01.02.2014

              Zasyp:
              Pszeniczny - 3kg
              Monachijski - 1kg
              Pilzneński - 1kg
              Wiedeński - 1kg
              Heidelberg - 0,5kg
              Karmelowy ciemny - 0,1kg
              Zakwaszający - 0,05kg
              Czekoladowy pszeniczny - 0,05kg

              Chmiel
              Wakatu granulat - 40g

              Zacieranie:
              Zasyp bez czekoladowego do 20l wody

              44 - 30'
              51 - 10'
              63>61 - 30'
              73>71 - 30'
              Negatywna próba jodowa dodany czekoladowy, podgrzane do 78 i filtracja.

              Gotowanie 70'

              60' - Wakatu granulat - 25g
              10' - Wakatu granulat - 15g + 2g pożywki dla drożdży

              Wyszło 23l - 17,5 Blg

              Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 3638 Bavarian Wheat

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #367
                Warka 120 - Monachijskie ciemne warzone 21.12.2013

                17.02.2014 zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru + 0,4l wody.
                Blg - 3,3

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #368
                  Warka 122 - Wakatu Weizenbock warzony 01.02.2014

                  13.02.2014 przelany na cichą.
                  Blg - 4,2

                  6.03.2014 zabutelkowany z dodatkiem 150g cukru rozpuszczonego w 0,4l wody

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #369
                    Warka 123 - RIS warzony 21.02.2014

                    Zasyp:
                    Monachijski - 1,95kg
                    Pale Ale - 1,85kg
                    Pilzneński - 1kg
                    Wiedeński - 0,8kg
                    Karmelowy ciemny - 0,3kg
                    Special B - 0,3kg
                    Pszeniczny 0,1kg
                    Jęczmień palony - 0,2kg
                    Czekoladowy 400 - 0,05kg
                    Czekoladowy 900 - 0,07kg
                    Czekoladowy 1200 - 0,05kg

                    Ekstrakt płynny WES ciemny - 0,5kg
                    Cukier trzcinowy 0,5kg

                    Chmiele:
                    Nelson Sauvin gr- 45g
                    Sticklebract gr - 36g
                    Nugget gr - 16g
                    Waimea gr - 30g
                    Kohatu gr - 60g
                    Motueka gr - 50g

                    Zacieranie:
                    Zasyp bez czekoladowego do 20l wody 69
                    67>64 - 90' PH - 5,3
                    Negatywna próba jodowa dodane słody ciemne, podgrzane do 78 i filtracja.

                    Gotowanie 100'

                    60' - Nelson Sauvin gr- 25g + Sticklebract gr - 18g + Nugget gr - 16g + Waimea gr - 15g
                    15' - cukier +ekstrakt
                    10' - Kohatu gr - 30g + Motueka gr - 25g + Sticklebract gr - 18g + Waimea gr - 15g
                    0' - Kohatu gr - 30g + Motueka gr - 25g + Nelson Sauvin gr- 20g

                    Wyszło 18,5l - 24 Blg

                    Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Mangrove Jack's Craft British Ale M07

                    18.03.2014 - przelane na cichą
                    Blg - 7,1

                    27.04.2014 rozlane z dodatkiem 100g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 400 ml wody.
                    Blg - 6,1

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #370
                      Warka 124 - Ciemny Witbier warzony 15.03.2014

                      Zasyp:
                      Płatki pszeniczne - 1,6kg
                      Heidelberg - 0,7kg
                      Monachijski II - 0,7kg
                      Pszeniczny - 0,6kg
                      Płatki owsiane - 0,4kg
                      Abbey Malt - 0,2kg
                      Karmelowy ciemny - 0,15kg
                      Pszenica palona - 0,15kg
                      Łuska ryżowa - 0,2kg



                      Chmiele:
                      Pacific Gem gr- 5g
                      Mandarina Bavaria gr - 20g
                      Pacific Jade gr - 20g
                      Nelson Sauvin gr - 10g

                      3 pomarańcze
                      1 cytryna
                      1 limonka
                      gałka muszkatałowa 10g
                      kolendra - 15g
                      rumianek - 3g
                      szczypta kminku


                      Zacieranie:
                      Zasyp bez ciemnych do 15l wody 52
                      50 - 20'
                      67>66 - 90'
                      PH - 5,8
                      Negatywna próba jodowa dodane słody ciemne, podgrzane do 78 i filtracja.

                      Gotowanie 70'

                      60' - Pacific Gem gr- 5g
                      5' - Mandarina Bavaria gr - 10g + Pacific Jade gr - 10g
                      3' - dodatki
                      0'- Mandarina Bavaria gr - 10g + Pacific Jade gr - 10g + Nelson Sauvin gr - 10g + sok z cytrusów

                      Wyszło 21l - 13 Blg

                      Po ostygnięciu zadane starterem drożdży Wyeast 3864 Canadian/Belgian Ale


                      28.03.2014 - przelane na cichą
                      Blg - 3,7

                      27.04.2014 rozlane z dodatkiem 130g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 400 ml wody.
                      Blg - 3,4

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #371
                        Warka 125 - Black & Blue warzony 01.05.2014

                        Zasyp:
                        Pilzneński - 6kg
                        Pszeniczny - 0,5kg

                        Cukier kandyzowany biały - 0,5kg

                        Chmiele:
                        Hallertau Hersbrucker gr - 35g
                        Saaz gr - 30g

                        Jeżyny mrożone 1kg
                        Borówki amerykańskie mrożone 1kg


                        Zacieranie:
                        Zasyp bez ciemnych do 20l wody 54
                        53 - 10'
                        63>61 - 40'
                        73>71 - 30"
                        PH - 5,6
                        Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                        Gotowanie 70'

                        60' - Hallertau Hersbrucker gr - 35g
                        30' - Saaz gr - 30g
                        15' - 0,5kg cukru kandyzowanego
                        10' - Jeżyny

                        Wyszło 22l - 22 Blg

                        Borówki zmiksowane, zagotowane i dodane do brzeczki.

                        Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 3864 Canadian/Belgian Ale

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #372
                          Warka 126 - Helles warzone 03.05.2014

                          Zasyp:
                          Pilzneński - 3,6kg
                          Caramel pils - 0,3kg
                          Zakwaszający - 0,1kg

                          Chmiel
                          Brewers Gold granulat - 15g
                          Trettnanger granulat - 50g


                          Zacieranie:
                          Zasyp do 15l wody

                          52 - 15'
                          63>61 - 30'
                          73>71 - 30'
                          Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                          Gotowanie 70'

                          60' - Brewers Gold granulat - 20g
                          30' - Trettnanger granulat - 15g
                          15' - Trettnanger granulat - 15g + 1g pożywki dla drożdży
                          0' - Trettnanger granulat - 20g

                          Wyszło 23l - 12,5 Blg

                          Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 2352 Munich Lager II

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #373
                            Warka 125 - Black & Blue warzone 01.05.2014

                            Dziś poszło na cichą.
                            Blg - 2,4

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #374
                              Warka 126 - Helles warzony 03.05.2014

                              Dziś poszło na cichą.
                              Blg - 2,4

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #375
                                Warka 127 - Witbier Urodzinowy warzony 06.09.2014

                                Piwo warzył pod moim kierownictwem mój starszy syn na swoją 18. :-)


                                Zasyp:
                                Płatki pszeniczne - 1,6kg
                                Heidelberg - 1kg
                                Pilzneński - 0,8kg
                                Płatki owsiane - 0,4kg
                                Aroma - 0,2kg
                                Łuska ryżowa - 0,2kg

                                Chmiele:
                                Polaris gr- 3g
                                Mandarina Bavaria gr - 10g
                                Pacifica gr - 10g
                                Sorachi Ace gr - 10g

                                Dodatki:
                                kolendra - 16g
                                3 pomarańcze
                                1 cytryna
                                1 limonka
                                rumianek - 3g


                                Zacieranie:
                                Zasyp do 15l wody 52
                                50 - 20'
                                67>66 - 90'

                                Negatywna próba jodowa dodana łuska ryzowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                                Gotowanie 70'

                                45' - Polaris gr- 3g
                                10' - 1/2 skórek cytrusów i 1/2 kolendry
                                5' - Mandarina Bavaria gr - 10g + Pacifica gr - 10g + Sorachi Ace gr. - 10g
                                3' - 1/2 skórek cytrusów i 1/2 kolendry, rumianek
                                0'- sok z cytrusów

                                Wyszło 21l - 12,5 Blg

                                Po ostygnięciu zadane starterem drożdży Wyeast 3725 Biere de Garde

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...