Warka 128 - Hokkaido Pumpkin Ale warzone 13.09.2014
Dynie Hokkaido obrodziły na działce więc pora na dyniowe ale aby było gotowe na Halloween. :-)
Zasyp:
Pale ale - 4,5kg
Bisquit - 0,45kg
Cara Gold - 0,45kg
Czekoladowy 400 - 0,025kg
Czekoladowy 1200 - 0,025kg
Chmiele:
Wiliamette gr - 36g
Dodatki:
Dynia pieczona - 3kg
Cukier trzcinowy - 0,15kg
Dynię o wadze 5,4kg pokroiłem w kostkę, wyłożyłem na blaszkę do ciasta, posypałem cukrem trzcinowym i upiekłem
Łuska ryżowa - 0,3kg (za mało ale więcej nie miałem)
Przyprawa do ciasta dyniowego Pumpkin Pie Spice firmy McCormick - 10g
Zacieranie:
Zasyp + dynia do 15l wody 52
51 - 20'
67 - 180'
Negatywna próba jodowa dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.
Gotowanie 70'
60' - Willamette gr - 15,5g
5' - Willamette gr - 15,5g + Pumpkin Pie Spice - 10g
Wyszło 22l - 15 Blg
Po ostygnięciu zadane uwodnionymi drożdżami US-05
Nigdy więcej warzenia 13. :-)
Same problemy.
Na początek zacier nie chciał się scukrzyć albo tak mi się wydawało.
Próba jodowa była czerniejąca i dlatego trzymałem tak długo.
Potem filtracja utknęła. Ciurkało ledwo ledwo.
Zalałem fermentor, opatuliłem kocami i poszedłem spać.
Obudziłem się o 4 i wszystko przefiltrowane.
Gar na gaz i zacząłem gotować. Okazało się, że chmielu jest ciut za mało.
Wydaje mi się, że piwo będzie za ciemne.
Następnym razem zrezygnuję z czekoladowego.
Mam nadzieję, że będzie udane mimo problemów. :-)
Comment