Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dominik_walkowiak
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.10
    • 335

    #376
    W warce 126 ile litrów wody uzyłeś do wysładzania?
    Fajną wydajność uzyskujesz

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #377
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak
      W warce 126 ile litrów wody uzyłeś do wysładzania?
      Fajną wydajność uzyskujesz

      Do wysładzania użyłem 15l.

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #378
        Warka 128 - Hokkaido Pumpkin Ale warzone 13.09.2014

        Dynie Hokkaido obrodziły na działce więc pora na dyniowe ale aby było gotowe na Halloween. :-)

        Zasyp:
        Pale ale - 4,5kg
        Bisquit - 0,45kg
        Cara Gold - 0,45kg
        Czekoladowy 400 - 0,025kg
        Czekoladowy 1200 - 0,025kg

        Chmiele:
        Wiliamette gr - 36g

        Dodatki:
        Dynia pieczona - 3kg
        Cukier trzcinowy - 0,15kg
        Dynię o wadze 5,4kg pokroiłem w kostkę, wyłożyłem na blaszkę do ciasta, posypałem cukrem trzcinowym i upiekłem
        Łuska ryżowa - 0,3kg (za mało ale więcej nie miałem)
        Przyprawa do ciasta dyniowego Pumpkin Pie Spice firmy McCormick - 10g

        Zacieranie:
        Zasyp + dynia do 15l wody 52
        51 - 20'
        67 - 180'

        Negatywna próba jodowa dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.

        Gotowanie 70'

        60' - Willamette gr - 15,5g
        5' - Willamette gr - 15,5g + Pumpkin Pie Spice - 10g

        Wyszło 22l - 15 Blg

        Po ostygnięciu zadane uwodnionymi drożdżami US-05

        Nigdy więcej warzenia 13. :-)
        Same problemy.
        Na początek zacier nie chciał się scukrzyć albo tak mi się wydawało.
        Próba jodowa była czerniejąca i dlatego trzymałem tak długo.

        Potem filtracja utknęła. Ciurkało ledwo ledwo.
        Zalałem fermentor, opatuliłem kocami i poszedłem spać.
        Obudziłem się o 4 i wszystko przefiltrowane.
        Gar na gaz i zacząłem gotować. Okazało się, że chmielu jest ciut za mało.

        Wydaje mi się, że piwo będzie za ciemne.
        Następnym razem zrezygnuję z czekoladowego.
        Mam nadzieję, że będzie udane mimo problemów. :-)
        Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2014-09-15, 19:25.

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #379
          Warka 128 - Hokkaido Pumpkin Ale warzone 13.09.2014

          24.09.2014 przelane na cichą.
          Blg - 4,2

          12.10.2014 zabutelkowane z dodatkiem 140 g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,4l wody.
          Blg - 3,9

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #380
            Warka 129 - Australian Pale Ale warzone 08.11.2014

            Zasyp:
            Pale Ale - 4kg
            Monachijski - 1kg
            Heidelberg- 0,5kg
            Karmelowy jasny - 0,1kg
            Karmelowy ciemny - 0,1kg

            Chmiele:
            Galaxy granulat - 20g
            Stella granulat - 20g
            Summer granulat - 20g
            Topaz granulat - 20g


            Zacieranie:
            Zasyp do 17l wody 52
            50 - 20'
            68>67 - 60'

            Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

            Gotowanie 70'

            60' -Galaxy granulat - 2g, Stella granulat - 2g, Summer granulat - 2g, Topaz granulat - 2g
            30' -Galaxy granulat - 3g, Stella granulat - 3g, Summer granulat - 3g, Topaz granulat - 3g
            10' -Galaxy granulat - 5g, Stella granulat - 5g, Summer granulat - 5g, Topaz granulat - 5g
            5' -Galaxy granulat - 5g, Stella granulat - 5g, Summer granulat - 5g, Topaz granulat - 5g
            0' -Galaxy granulat - 5g, Stella granulat - 5g, Summer granulat - 5g, Topaz granulat - 5g


            Wyszło 23l - 14,4 Blg

            Po ostygnięciu zadane gęstwą US-05

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #381
              Cydr II robiony 12.11.2014

              50kg jabłek rozdrobnione i przepuszczone przez prasę do owoców.

              Otrzymałem 22,7l soku - 11Blg.

              Zadałem uwodnionymi drożdżami Mangrove Jack's M02 Cider
              Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2014-11-13, 10:53.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #382
                Warka 129 - Australian Pale Ale warzone 08.11.2014

                19.11.2014 przelane na cichą z dodatkiem po 10g każdego z chmieli.
                Blg - 3,7

                10.12.2014 zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,5l wody.
                Blg - 3,7

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #383
                  Cydr II robiony 12.11.2014

                  11.12.2014 przelany na cichą.
                  Blg - -0,3

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #384
                    Warka 130 - Biere de Garde warzone 13.12.2014

                    Zasyp:
                    Pszeniczny - 2,08kg
                    Pilzneński - 2kg
                    Caramel Pils- 0,42kg
                    Płatki pszeniczne - 0,4kg
                    Karmelowy jasny - 0,25kg
                    Płatki jęczmienne - 0,2kg
                    Płatki owsiane - 0,2kg
                    Special B - 0,11kg
                    Aroma - 0,1kg
                    Carared - 0,1kg
                    Abbey Malt - 0,09kg
                    Karmelowy ciemny - 0,05kg

                    Chmiele:
                    Aramis granulat - 12g
                    Bouclier granulat - 12g
                    Strisslespalt granulat - 12g
                    Triskel granulat - 12g

                    Curacao - 20g
                    Kolendra indyjska - 10g

                    Zacieranie:
                    Zasyp do 20l wody 52
                    50 - 15'
                    63>62 - 30'
                    68>67 - 20'
                    73>72 - 20'

                    Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                    Gotowanie 70'

                    60' - po 2g każdego chmielu
                    30' - po 5g każdego chmielu
                    10' - po 5g każdego chmielu
                    5' - kolendra i curacao

                    Wyszło 23,2l - 16,5 Blg

                    Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 3725 Biere de Garde

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #385
                      Warka 130 - Biere de Garde warzone 13.12.2014

                      Dziś przelane na cichą.
                      Blg - 2,7
                      Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2014-12-28, 17:10.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #386
                        Cydr II robiony 12.11.2014

                        Dziś zabutelkowany z dodatkiem 4g cukru i 1 tabletki słodzika na butelkę.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #387
                          Warka 131 - Hokkaido Pumpkin Ale II warzone 10.01.2015

                          Zasyp:
                          Pale ale - 2kg
                          Pilzneński - 1kg
                          Wiedeński - 1kg
                          Heidelberg - 0,5kg
                          Cara Gold - 0,33kg
                          Bisquit - 0,27kg
                          Cara Ruby - 0,25kg
                          Carared - 0,15
                          Karmelowy jasny - 0,08kg

                          Chmiele:
                          Wiliamette gr - 50g

                          Dodatki:
                          Dynia pieczona - 1,65kg
                          Cukier trzcinowy - 0,15kg

                          Łuska ryżowa - 0,5kg
                          Przyprawa do ciasta dyniowego Pumpkin Pie Spice firmy McCormick - 10g

                          Zacieranie:
                          Zasyp + dynia do 15l wody 52
                          50 - 15'
                          67 - 90'

                          Negatywna próba jodowa dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                          Gotowanie 70'

                          60' - Willamette gr - 25g
                          5' - Willamette gr - 25g + Pumpkin Pie Spice - 10g

                          Wyszło 22,5l - 16,5 Blg
                          Dodałem 2l wody aby było 15Blg

                          Po ostygnięciu zadane uwodnionymi drożdżami US-05
                          Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2015-01-11, 13:05.

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #388
                            Warka 130 - Biere de Garde warzone 13.12.2014

                            Dziś zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru rozpuszczonego w 0,5l wody.
                            Blg - 1,8

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #389
                              Warka 132 - Francuski lager warzone 24.01.2015

                              Zasyp:

                              Pilzneński - 2,85kg
                              Monachijski - 0,65kg
                              Heidelberg - 0,5kg
                              Caramel pils - 0,3kg
                              Melanoidynowy - 0,1kg
                              Zakwaszający - 0,1kg


                              Chmiele:
                              Aramis gr - 14g
                              Bouclier gr - 14g
                              Strisslespalt gr - 14g
                              Triskel gr - 14g


                              Zacieranie:
                              Zasyp do 15l wody 55
                              52 - 15'
                              63>61 - 30'
                              73>71 - 30"

                              Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                              Gotowanie 70'

                              60' - po 2g każdego chmielu
                              30' - po 3g każdego chmielu
                              15' - po 4g każdego chmielu + 5g pożywki
                              0' - po 5g każdego chmielu

                              Wyszło 22,5l - 12 Blg


                              Po ostygnięciu zadane uwodnionymi drożdżami Mangrove Jack's M84 Bavarian Lager

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #390
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                                Po ostygnięciu zadane uwodnionymi drożdżami Mangrove Jack's M84 Bavarian Lager
                                Powinno być Bohemian Lager. :-)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...