Warka 128 - Hokkaido Pumpkin Ale warzone 13.09.2014
Dynie Hokkaido obrodziły na działce więc pora na dyniowe ale aby było gotowe na Halloween. :-)
Zasyp:
Pale ale - 4,5kg
Bisquit - 0,45kg
Cara Gold - 0,45kg
Czekoladowy 400 - 0,025kg
Czekoladowy 1200 - 0,025kg
Chmiele:
Wiliamette gr - 36g
Dodatki:
Dynia pieczona - 3kg
Cukier trzcinowy - 0,15kg
Dynię o wadze 5,4kg pokroiłem w kostkę, wyłożyłem na blaszkę do ciasta, posypałem cukrem trzcinowym i upiekłem
Łuska ryżowa - 0,3kg (za mało ale więcej nie miałem)
Przyprawa do ciasta dyniowego Pumpkin Pie Spice firmy McCormick - 10g
Zacieranie:
Zasyp + dynia do 15l wody 52
51 - 20'
67 - 180'
Negatywna próba jodowa dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.
Gotowanie 70'
60' - Willamette gr - 15,5g
5' - Willamette gr - 15,5g + Pumpkin Pie Spice - 10g
Wyszło 22l - 15 Blg
Po ostygnięciu zadane uwodnionymi drożdżami US-05
Nigdy więcej warzenia 13. :-)
Same problemy.
Na początek zacier nie chciał się scukrzyć albo tak mi się wydawało.
Próba jodowa była czerniejąca i dlatego trzymałem tak długo.
Potem filtracja utknęła. Ciurkało ledwo ledwo.
Zalałem fermentor, opatuliłem kocami i poszedłem spać.
Obudziłem się o 4 i wszystko przefiltrowane.
Gar na gaz i zacząłem gotować. Okazało się, że chmielu jest ciut za mało.
Wydaje mi się, że piwo będzie za ciemne.
Następnym razem zrezygnuję z czekoladowego.
Mam nadzieję, że będzie udane mimo problemów. :-)
Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2014-09-15, 19:25.
Cześć,
Sprzedam sprzęt domowy:
18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
W skład browaru wchodzą:
Śrutownik
Kapslownica + ok 800 kapsli
Garnek emaliowany 20L
Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
Suszarka do butelek
7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby
Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
Comment