Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #406
    Warka 139 - Weizen warzony 17.10.2015

    Zasyp:

    Pszeniczny - 2,2kg
    Pilzneński - 1,5kg
    Heidelberg - 0,2kg
    Melanoidynowy - 0,2kg
    Zakwaszający - 0,1kg
    Łuska ryżowa - 0,2kg

    Chmiele:
    Hallertauer Hersbrucker gr - 32g


    Zacieranie:
    Słód pszeniczny do 15l wody 45
    45 - 15'

    Dodana reszta słodów

    55 - 15'
    63>61 - 30'
    73>71 - 30'

    Negatywna próba jodowa, dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.

    Gotowanie 70'

    60' - 16g chmielu
    20' - 16g chmielu

    Wyszło 22,7l - 12,6 Blg

    Po ostygnięciu zadane starterem z drożdży WB-06

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #407
      Warka 138 - Lager mieszany warzony 19.09.2015

      31.10.2015 zabutelkowany z dodatkiem 110g cukru + 0,4l wody.
      Blg - 3,1

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #408
        Warka 139 - Weizen warzony 17.10.2015

        5.11.2015 zabutelkowany z dodatkiem 150g cukru + 0,4l wody.

        Blg - 2,1

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #409
          Warka 140 - Marcowe warzone 14.11.2015

          Zasyp:

          Pilzneński - 1,3 kg
          Monachijski I - 1 kg
          Monachijski II - 0,9 kg
          Monachijski - 0,8 kg
          Wiedeński - 0,5kg
          Karmelowy ciemny - 0,05kg

          Chmiele:
          Brewers Gold - 14g
          Opal - 6g
          Saaz - 20g

          Zacieranie:
          Zasyp bez ciemnego do 15l wody 53
          51 - 15'
          63>61 - 30'
          73>71 - 45'

          Negatywna próba jodowa, dodany karmel ciemny, podgrzane do 78 i filtracja.

          Gotowanie 70'

          60' - Brewers Gold i Opal
          20' - Saaz

          Wyszło 22l - 14 Blg


          Po ostygnięciu zadane starterem Wyeast 2206 Bavarian Lager

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #410
            Cydr III robiony 13.11.2015

            50kg jabłek rozdrobnione i przepuszczone przez prasę do owoców.

            Otrzymałem 21l soku - 13Blg.
            Zasiarkowane 1g pirosiarczynu na 10l soku.

            Dodałem jeszcze 3l soku tłoczonego z Lidla.

            Zadałem 2l starterem z drożdży Mangrove Jack's M02 Cider.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #411
              Warka 141 - Oatmeal Sweet Stout warzony 28.11.2015

              Zasyp:

              Pilzneński - 2 kg
              Monachijski I - 1,2 kg
              Płatki owsiane - 0,6 kg
              Płatki jęczmienne - 0,2 kg
              Czekoladowy 1200 - 0,2 kg
              Jęczmień palony - 0,2 kg
              Pszenica prażona - 0,2 kg
              Karmelowy ciemny - 0,1 kg

              Chmiel:
              East Kent Goldings - 52g

              Laktoza - 0,5kg

              Zacieranie:
              Zasyp bez ciemnego do 15l wody 53
              51 - 15'
              68>67 - 90'
              73>71 - 15'

              Negatywna próba jodowa, dodane ciemne, podgrzane do 78 i filtracja.

              Gotowanie 70'

              60' - EKG -30g
              20' - laktoza
              10' - EKG -22g

              Wyszło 22l - 15,9 Blg

              Po ostygnięciu zadane starterem US-05
              Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2015-11-30, 19:35.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #412
                Warka 140 - Marcowe warzone 14.11.2015

                Dziś przelane na cichą.
                Blg - 4,6

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #413
                  Warka 140 - Marcowe warzone 14.11.2015

                  19.12.2015 zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru trzcinowego + 0,4l wody.
                  Blg - 3,8

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #414
                    Warka 141 - Oatmeal Sweet Stout warzony 28.11.2015

                    16.12.2015 przelany na cichą.
                    Blg - 6,2

                    13.01.2016 zabutelkowany z dodatkiem 11g cukru + 0,4l wody.
                    Blg -5,6

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #415
                      Warka 142 - Dunkelweizen warzony 16.01.2016

                      Zasyp:

                      Pilzneński - 2kg
                      Pszeniczny - 1,5kg
                      Pszeniczny karmelowy - 0,5
                      Melanoidynowy - 0,2kg
                      Karmel ciemny - 0,2


                      Chmiele:
                      Wakatu gr - 13g
                      Polaris gr - 4g


                      Zacieranie:
                      Słód pszeniczny do 15l wody 45
                      45 - 15'

                      Dodana reszta słodów

                      55 - 15'
                      63>61 - 30'
                      73>71 - 30'

                      Negatywna próba jodowa, dodany karmel ciemny, podgrzane do 78 i filtracja.

                      Gotowanie 70'

                      60' - Wakatu
                      20' - Polaris

                      Wyszło 23l - 13 Blg

                      Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy drożdży WB-06


                      6.02.2016 rozlew z dodatkiem 130g cukru + 0,4l wody
                      Blg - 2,4

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #416
                        Warka 143 - Espresso lager warzone 27.02.2016

                        Zasyp:

                        Pilzneński - 2,5 kg
                        Monachijski - 1,7 kg
                        Caramel pils - 0,3 kg
                        Karmelowy ciemny - 0,3 kg
                        Barwiący - 0,15 kg
                        Jęczmień palony - 0,1 kg
                        Pszenica palona - 0,05 kg


                        Chmiele:
                        Polaris - 7g
                        Hallertau Tradition - 15g
                        Hallertau Hersbuecker - 15g

                        Kawa mielona - 200g

                        Zacieranie:
                        Zasyp bez ciemnego do 15l wody 53
                        51 - 20'
                        63>61 - 30'
                        73>71 - 30'

                        Negatywna próba jodowa, dodany karmel ciemny, podgrzane do 78 i filtracja.

                        Gotowanie 70'

                        60' -Polaris - 7g
                        20' -Hallertau Tradition - 15g
                        5' - Hallertau Hersbuecker - 15g

                        Wyszło 22l - 15,3 Blg


                        Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 2206 Bavarian Lager

                        20.03.2016 przelane na cichą + 100g kawy z ekspresu + 1l wody.

                        12.04.2016 rozlew + 100g cukru +0,4l wody. Blg - 2,2
                        Dzień przed rozlewem dodałem 100g kawy jako cold brew.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #417
                          Warka 144 - Cherry kiss 4 warzone 28.05.2016

                          Zasyp:

                          Pilzneński - 2,5 kg
                          Pszeniczny - 0,5 kg
                          Caramel Light - 0,3 kg
                          Cara Ruby - 0,25 kg
                          Crystal - 0,23 kg
                          Caramel Pils - 0,1 kg
                          Karmel ciemny - 0,1 kg

                          Chmiele:
                          Sybilla - 35g
                          Wiśnie mrożone - 5 kg

                          Zacieranie:
                          Zasyp do 15l wody 53
                          51 - 15'
                          63>61 - 20'
                          73>71 - 40'

                          Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                          Gotowanie 70'

                          60' - Sybilla 35g

                          Wyszło 23l - 11 Blg

                          Po ostygnięciu zadane starterem M27 Belgian Ale.

                          Po 2 dniach fermentacji dodano 2,5 kg rozmrożonych wiśni.

                          Dziś przelane na cichą + 2,5 kg rozmrożonych wiśni. Blg - 2,1

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #418
                            Warka 145 - Rauch bock warzony 04.06.2016

                            Zasyp:

                            Wędzony - 2 kg
                            Monachijski 1,5 kg
                            Pilzneński - 1 kg
                            Melanoidynowy - 0,3 kg
                            Caramel Dark - 0,15 kg
                            Special B - 0,15 kg
                            Special X - 0,15 kg


                            Chmiele:
                            Marynka - 15g
                            Hallertau Tradition - 15 g

                            Zacieranie:
                            Zasyp do 18l wody 53
                            52 - 15'
                            63>61 - 25'
                            73>71 - 45'

                            Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                            Gotowanie 100'

                            60' - Marynka 15g
                            15' - Hallertau Tradition - 15 g

                            Wyszło 21l - 16,7 Blg

                            Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 2206 Bavarian Lager
                            Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2016-06-12, 19:55.

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 24004

                              #419
                              Widzę że po pytaniu na FDPie czy jeszcze warzysz uzupełniłeś zapiski
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #420
                                Warka 145 - Rauch bock warzony 04.06.2016

                                Zapomniałem zapisać, kiedy przelałem go na cichą. Chyba około 4 tygodni temu.

                                Dziś zabutelkowany z dodatkiem 100g cukru trzcinowego + 0,4l wody.

                                Blg - 2,2

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...