Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #1

    Ezoteryczny Browar Domowy

    Witam!

    Wczoraj uwarzyłem pierwszą warkę.
    Na początek wybrałem alt.
    Warzenie z zacieraniem.
    Od śrutowania do zadania drożdżami zajęło mi to 9 godzin.

    Popełniłem kilka drobnych błędów ale jest ok.
    Jestem dobrej myśli.

    Dziekuję Carlbergowi za wsparcie i doradztwo!
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #2
    Przepraszam, że się wtrącam, ale GRATULUJĘ ! tylko więcej takich odważnych...

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      Przepraszam, że się wtrącam, ale GRATULUJĘ ! tylko więcej takich odważnych...
      Dzięki wielkie!

      Comment

      • jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 4707

        #4
        No to pięknie!
        Pewnie w fermentorze masz już czapę piany?
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

        Comment

        • kot_z_cheshire
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.11
          • 2201

          #5
          Gratuluję!!!!

          nie, nie mogłam się oprzeć chęci wpisania się tutaj, bo się uszczupliło grono degustatorów tylko
          Młode koty mają adhd, niestety.
          Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
          Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
          Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
            No to pięknie!
            Pewnie w fermentorze masz już czapę piany?
            Czapę to może nie ale fermentuje ładnie. Fermentor stoi na balkonie. Brzeczka ma temp. 20 stopni.

            Wczoraj przypomniałem sobie o lodówce stojącej od 7 lat w garażu.
            Przytaszczyłem ją do domu i okazała się sprawna.
            Elegancko mieści się w niej fermentor.
            Do nocy myłem ją i dezynfekowałem wspomagając się smokami Fortuny.
            Będzie jak znalazł do dolnej fermentacji.
            :-)

            Comment

            • JAckson
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2004.05
              • 6123

              #7
              Moje gratulacje

              Jeszcze się lodówka znalazła - browar ruszył ostro
              MM961
              4:-)

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #8
                Pierwszy rok mojego warzenia zakończyłem ilością 7 warek.

                Dzisiaj uwarzyłem 7 i będzie to piwo imbirowe.


                Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!!!!

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #9
                  Drugi rok mojego warzenie zakończył się.
                  W 2007 roku uwarzyłem 15 warek.
                  Jak na razie żadnego kwacha :-))


                  Wszystkim Piwowarom w Nowym Roku Wszystkiego Najlepszego!

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #10
                    No to może i ja coś wreszcie napiszę.

                    Warka 43 - Stout owsiany warzony 10.10.2009

                    2,3 kg pilzneńskiego
                    0,8 kg monachijskiego
                    0,35 karmelowy ciemny
                    0,25 barwiący
                    0,35 jęczmień palony
                    0,95 płatki owsiane

                    66-67 stopni 90' bez barwiącego i jęczmienia palonego
                    (miało być 60' ale coś próba jodowa była dziwna)
                    po negatywnej próbie dodałem barwiący, jęczmień palony i podgrzanie do 78 stopni i filtracja

                    gotowanie 60' z dodatkiem 50g chmielu magnum z 2003 roku od początku

                    Wyszło jakieś 26l - 12 Blg

                    Zadano drożdżami Irish Ale w niedziele rano.

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #11
                      Warka 44 - Witbier warzony 17.10.2009

                      2,5 kg pilzneńskiego
                      2 kg pszenicy niesłodowanej
                      0,5 kg płatków owsianych
                      30 g chmielu aromatycznego cascade szyszka
                      20 g kolendry
                      20 g curacao

                      Pszenicę i płatki skleikowałem w 7,5 l wody w piątek wieczorem.
                      To jednak za mało wody. Strasznie gęste było.
                      Pszenica i płatki 30' w 48 stopniach, 20' w 66 stopniach i do 85 stopni.

                      Przed zacieraniem dodałem jeszcze 7,5 l wody i podgrzałem do 47 stopni.

                      44 stopnie 10'
                      50 stopni 10'
                      62 stopnie 90'
                      72 stopnie 30' i gdy próba jodowa negatywna podgrzałem zacier do 76 stopni do filtracji.

                      Filtracja i wysładzanie to był koszmar. Trwało całą noc.

                      Przed gotowaniem 28l - 10,5 Blg

                      gotowanie 60'

                      0' - 30g chmielu cascade
                      45' - 10g kolendry i 10 g curacao
                      55' - 10g kolendry i 10 g curacao

                      Po gotowaniu 26l - 12,5 Blg

                      Starter z drożdży Wyeast 3944 Belgian Witbier przygotowany.
                      Jak brzeczka ostygnie do 20 stopni to wleje i napowietrzę.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #12
                        Warka 43 - Stout owsiany

                        Dziś przelane na cichą. Zeszło do 4,75 Blg.

                        We wtorek przez chwilę miałem stres bo po 2 dniach opadła piana.
                        Zmierzyłem Blg. Było 6 więc zostawiłem i dziś zlałem na cichą.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #13
                          Warka 44 - Witbier warzony 17.10.2009

                          Przelane na cichą. Blg spadło do 4,25.

                          Drożdże jakieś dziwne są bo nie opadły ale utworzyły cienką warstwę piany w kolorze kawy z mlekiem. Zebrałem je do osobnego słoiczka. Gęstwę z dna też zebrałem do słoika i do lodówki. Będą do kolejnej warki.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2009-10-31, 20:19.

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #14
                            Warka 42 - Monachijskie ciemne warzone 19.09.2009

                            Po 3 tygodniach cichej Blg spadło do 2,5.

                            Zabutelkowane z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 0,5 l wody.
                            Wyszło 44 butelki 0,5l.

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #15
                              Warka 45 - Pils Eksperymentalny warzony 07.11.2009

                              4,0 kg pilzneńskiego
                              0,5 kg monachijskiego
                              0,3 kg carapils
                              0,2 kg zakwaszający

                              30 g marynki
                              60 g lubelskiego

                              Słody wsypałem do 15l o temp. 45 stopni.
                              50 stopni - 10'
                              63 stopnie - 30'
                              1/3 gęstego zacieru odebrałem do dekokcji. Podgrzałem do 73 stopni i trzymałem przez 10' a następnie zagotowałem i gotowałem przez 20'.
                              Potem małymi porcjami do zacieru głównego i podgrzałem do 73 stopni bo było za mało.
                              W 73 przetrzymałem 30' do negatywnej próby jodowej.
                              Podgrzałem do 75 i filtracja.

                              Wysładzanie - 18 l wody o temp. 75 stopni.

                              Przed gotowaniem 28l - 12 Blg

                              gotowanie 90'

                              30' - 30 g marynki
                              60' - 30 g lubelskiego
                              85' - 30 g lubelskiego

                              Po gotowaniu 23l - 14 Blg i musiałem (po raz pierwszy) dolać 3,5l wrzątku aby było 12 Blg.

                              Zadałem dziś drożdżami S-23 bo szkoda mi było świeżych Munich Lagerów na ten eksperyment.


                              Zasyp był za duży bo właśnie zmodernizowałem śrutownik (młynek z Bogutyn Młyna).
                              To było pierwsze śrutowanie. Drobno teraz śrutuje i nie przestawia się.
                              To i dekokcja spowodowały wzrost wydajności większy, niż się spodziewałem.

                              Niepotrzebny był dodatek słodu monachijskiego ze względu na dekokcję.
                              Piwo będzie chyba za ciemne jak na pilsa.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • bromar
                                Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                bromar
                                Cześć,
                                Sprzedam sprzęt domowy:
                                18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                2023-07-27, 18:05
                              • piotrg
                                Sprzedam cały browar domowy
                                piotrg
                                Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                W skład browaru wchodzą:
                                Śrutownik
                                Kapslownica + ok 800 kapsli
                                Garnek emaliowany 20L
                                Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                Suszarka do butelek
                                7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                2022-02-20, 17:19
                              • heckler
                                Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                heckler
                                Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                2025-01-31, 11:11
                              • heckler
                                Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                heckler
                                Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                2025-01-07, 07:41
                              • ART
                                2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                ART
                                trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                Start
                                2024-12-20
                                Koniec
                                2024-12-20
                                Adres
                                Opole malina
                                2024-12-15, 23:21
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...