Dębickie lagery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #136
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
    Masz rację, wtedy gdy pisałem tamtą recepturę używałem chmielu w szyszkach i woreczków do chmielenia, które znacznie odniżają stopień wykorzystania chmielu. Obecnie używam granulat i sypię bezpośrednio do kotła i w związku z tym stosuję dużo mniejsze dawki.
    A właśnie. Mam ten sam problem. Mi z kolei Pils wg Twego przepisu wyszedł mocno goryczkowy, jedyne co go ratuje, że chmiel był już zwietrzały. Ale Pils z zestawu BA to jest tak nachmielony, że język kołkiem staje.

    Jaką korektę proponujesz przyjąć, na granulat sypany do brzeczki? 20% mniej będzie ok?
    blog.kopyra.com

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #137
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Jaką korektę proponujesz przyjąć, na granulat sypany do brzeczki? 20% mniej będzie ok?
      20 g granulatu marynki wsypane do kotła przty 12 Blg daje już niezłą goryczkę - warka nr 15.
      30 g przy 10 Blg (warka nr 13) - goryczka bardzo silna, choć jeszcze na akceptowalnym poziomie.

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #138
        Warka nr 18 - Jasne Pełne 10 Blg

        JASNE PEŁNE 10 Blg

        Właśnie się gotuje.
        Nieco łagodniesze, ze zmiejszoną dawką goryczki.

        słody (3,0 kg):
        pilźnieński .................................. 2,7 kg
        monachijski ................................ 0,3 kg
        zakwaszający .............................. 0,03 kg

        zacieranie 66 C - 15 min
        70 C - 45 min

        chmiele:
        (90 min) marynka .................................. 20 g

        drożdże: WYEAST Budwar Lager

        Comment

        • Wielki_B
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.02
          • 1968

          #139
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          A właśnie. Mam ten sam problem. Mi z kolei Pils wg Twego przepisu wyszedł mocno goryczkowy, jedyne co go ratuje, że chmiel był już zwietrzały. Ale Pils z zestawu BA to jest tak nachmielony, że język kołkiem staje.
          Gdybym robił pilsa z zestawu BA, to chmielu wystarczyłoby mi na 2 warki. Ostatnimi laty chmiel jest bardzo goryczkowy. Nawet przy lubelskim (stosowanym dla goryczki) trzeba uważać.
          W swoich warkach marynki (w granulacie) daję 10 g. Drugie tyle daję lubelskiego. Stałem się oszczędny

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #140
            Warka nr 18 - Porter 22 Blg

            Do uwarzenia jutro.

            PORTER 22 Blg

            słody (5,0 kg):
            pilźnieński ......................................... 2,2 kg
            monachijski ....................................... 2,0 kg
            caramunich ....................................... 0,5 kg
            caraaroma .......................................... 0,2 kg
            Carafa Specjal .................................. 0,1 kg
            pszenica prażona ............................... 0,1 kg
            ekstrakt jasny ..................................... 1,8 kg

            zacieranie 64 C - 15 min
            72 C - 45 min

            chmiele:
            (90 min) marynka (g) ............................ 30 g
            (30 min) żatecki (sz) ..............................20 g

            drożdże: WYEAST Budvar Lager

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #141
              Warka nr 17 - Jasne Pełne 10 Blg

              fermentacja główna - 10 dni w temp. 10 st. C.
              fermentacja cicha - 16 dni w 10 st. C
              odfermentowało do 3 st. Blg i tak jak wszystkie poprzednie robione na drożdżach Budvar Lager jest bardzo smaczne.
              Drożdże WYEAST Budvar Lager na stałe zadomowią się w moim browarze.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #142
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                fermentacja główna - 10 dni w temp. 10 st. C.
                fermentacja cicha - 16 dni w 10 st. C
                Zazdrość mnie zżera.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #143
                  warka nr 16 - Koźlak majowy 16 Blg

                  Fermentacja główna 22 dni w temp. 10 st. C.
                  Fermentacja cicha 20 dni w temp 8 st. C.
                  Odfermentowało do 5 Blg. Bardzo smaczne, mocno słodowe, jasne piwo.

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #144
                    warka nr 16 - Koźlak majowy 16 Blg

                    Fermentacja główna 22 dni w temp. 10 st. C.
                    Fermentacja cicha 20 dni w temp 8 st. C.
                    Odfermentowało do 5 Blg. Bardzo smaczne, mocno słodowe, jasne piwo.

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #145
                      warka nr 20 - PILS 12 Blg

                      Do uwarzenia dziś.
                      Kopia warki nr 15, ale tym razem bez dekokcji, dla późniejszego porównania.

                      PILS 12 Blg

                      Słody (3,5 kg):
                      pilźnieński 3,2 kg
                      monachijski 0,3 kg
                      zakwaszający 0,03 kg

                      zacieranie - 64 st. C - 10 min
                      72 st. C - 50 min

                      chmielenie:
                      90 min marynka 20 g granulat
                      30 min żatecki 10 g szyszka
                      5 min żatecki 10 g szyszka

                      drożdże: WYEAST Budvar Lager

                      Comment

                      • Wesoly
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.10
                        • 371

                        #146
                        Dzisiaj wszyscy warzą
                        Ja mam w planach pilsa na Wyeast 2001 Urquell Lager
                        Zasyp na 105l, gęstość 12,5-13,0 Blg.
                        Pilsneński 18,0kg
                        Carapils 3,0kg
                        Zakwaszający 0,5-1kg (do ph 5,4)

                        Zacieranie dekokcyjne, pojedyncze.
                        Gotowanie 90'
                        Chmielenie
                        60' 150g szyszka Marynka 2007
                        30' 50g szyszka Żatecki
                        5' 150g szyszka Żatecki.
                        Pozdrawiam, Wesoły

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          #147
                          warka nr 18 - Jasne Pełne 10 Blg

                          Fermentacja główna - 20 dni w temp. 8 st. C.
                          Fermentacja cicha - 19 dni w temp. 8 st. C.
                          Odfermentowalo do 3 Blg.
                          Po nieco wydłuzonej, ze względu na natłok spraw zawodowych, fermentacji piwo jest w zasadzie gotowe do spożycia. Sporo go dzis wypiłem podczas rozlewania.

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            #148
                            warka nr 21 - Koźlak 16 Blg

                            Po dłuższej przerwie do uwarzenia dziś wieczorem.

                            KOŹLAK 16 Blg

                            słody (5,0 kg):
                            pilźnieński ......................................... 2,0 kg
                            monachijski ....................................... 2,0 kg
                            Carapils ............................................ 0,5 kg
                            Caramunisch .................................... 0,3 kg
                            Caraaroma ........................................ 0,2 kg


                            zacieranie 64 C - 15 min
                            72 C - 45 min

                            chmiele:
                            (90 min) marynka (g)............................ 30 g
                            (60 min) żatecki (sz) ............................. 20 g

                            drożdże: WYEAST Budvar Lager

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              #149
                              warka nr. 22 - Jasne Pełne 10 Blg

                              Do uwarzenia dziś.
                              Koleje Jasne Pełne - tym razem coś pośredniego pomiędzy warkami 17 a 18.

                              słody (3,0 kg):
                              pilźnieński .................................. 2,7 kg
                              monachijski ................................ 0,3 kg
                              zakwaszający .............................. 0,03 kg

                              zacieranie 66 C - 15 min
                              70 C - 45 min

                              chmiele:
                              (90 min) marynka .................................. 25 g

                              drożdże: WYEAST Budwar Lager

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                #150
                                warka nr 19 - Porter 22 Blg

                                Fermentacja główna - 20 dni w temp. 9 st. C
                                Fermentacja cicha - 40 dni w temp. 8-10 st. C
                                Odfermantowało do 6 Blg.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • AaLeX
                                  Görlitzer Bierblume Brauerei, Pilsette böhmisch Pils
                                  AaLeX
                                  Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
                                  2024-11-20, 10:41
                                • AaLeX
                                  BG SA Zabrze, Łomża Pils
                                  AaLeX
                                  Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
                                  2024-08-08, 18:31
                                • darekd
                                  Köstritzer, Spezial Pils
                                  darekd
                                  To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody):

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...di%C3%A4t-pils

                                  tylko, że jeszcze bardziej odfermentowany. Z 11,1% ekstr. wyciągnęli 5,5% alk. Taki wynik w nie robi wrażenia na producentach polskich,...
                                  2022-07-03, 23:35
                                • wirdar1
                                  Brewkit Czech Pils
                                  wirdar1
                                  Witam
                                  To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                                  Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                                  13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                                  2023-03-21, 15:51
                                • darekd
                                  Browar Żuławski, Pils
                                  darekd
                                  Wspominałem o ich Keller Pilsie tutaj:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ki-keller-pils

                                  Czasu trochę minęło, zmienił się piwowar, nowy przyjechał z Ukrainy i zmienił się pils.

                                  Teraz ma bardziej klasyczne dla stylu parametry...
                                  2023-06-07, 21:54
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...