Dębickie lagery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar
    Dość płytko odfermentowało, ale nie lepiej było eksperymentalnie tylko parę flaszek zabutelkować bez dodatku surowca do refermentacji?
    Może lepiej nie, gdyż prawdopodobnie jest to piwo na lato, a do lata nieźle się nagazuje-sam miałem granaty.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
      Dziś rozlane. Eksperymentalnie bez dodatku surowca refermentacyjnego.
      Sprawdziłeś głębokość odfermentowania? Ja ostatnio zrobiłem taką próbę przy wiedeńskim lagerze i w temp. ok 22°C odfermentował mi do 2,5°blg. Niedawno przelałem go na cicha i miał jeszcze ok 3,5°blg. Będę sobie łamał głowę jeśli na cichej nie zejdzie w okolice 2,5°blg.
      Last edited by jkocurek; 2009-02-10, 08:42.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
        Sprawdziłeś głębokość odfermentowania? Ja ostatnio zrobiłem taką próbę przy wiedeńskim lagerze i w temp. ok 22°C odfermentował mi do 2,5°blg. Niedawno przelałem go na cicha i miał jeszcze ok 3,5°blg. Będę sobie łamał głowę jeśli na cichej nie zejdzie w okolice 2,5°blg.

        Lager w 22stC? Wzrosło na cichej?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
          Lager w 22stC? Wzrosło na cichej?
          Nie czytałeś uważnie albo ja niewyraźnie napisałem . Zrobiłem test, taki jak kilka postów wcześniej opisał Coder. Niewielka ilość w 22°C z dużą ilością drożdży zeszła do 2,5°blg. Właściwe piwo fermentuje jak należy w 9°C.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar
            Dość płytko odfermentowało, ale nie lepiej było eksperymentalnie tylko parę flaszek zabutelkować bez dodatku surowca do refermentacji? Tym bardziej, że to dość ciekawe piwo jest (jeżeli jest to przepis z książki "Znakomite piwa...").
            Tak, to jest to piwo. Odfermentowało płytko, wiec na pewno dofermentuje w butelkach. W poprzednim sezonie dodawałem 60 g glukozy na 10 l piwa i wszystkie były mocno przegazowane. Do pierwszego w tym sezonie dodałem 40 g i po miesiącu w butelce już jest lekko przegazowane, więc to dalej za dużo.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10766

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
              Odfermentowało do 4 Blg.
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar
              Dość płytko odfermentowało, .
              jeśli 4 to płytko to ile jest "dobrze" ?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                jeśli 4 to płytko to ile jest "dobrze" ?
                Odfermentuje pewnie w flaszkach do 1,5 - 2.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10766

                  ale 4 to nie butelkować ?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                    jeśli 4 to płytko to ile jest "dobrze" ?
                    Jak dla mnie te 4 to jest właśnie dobrze i mogłoby tak zostać, ale w butelkach, do lata, pewnie zejdzie do 2. Drożdże dolnej fermentacji działają wolno i skutecznie. I to mimo - teoretycznie - zacierania na słodko (15/45 min.)

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      Warka nr 3/2008 - Pils 12 Blg

                      Rozlane do butelek wczoraj z dodatkiem 30 g cukru na 10 l piwa.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        Mapajaku, koniecznie zdaj relację z nagazowania tego piwa, do którego nie dodałeś nic do refermentacji. Sama noszę się z zamiarem uwarzenia pilsa pod koniec zimy, który będzie leżał w przymusowo wyższej temperaturze i właśnie myślałam o takim eksperymencie. Jako, że robię sporo piw i na bieżąco nie da się tego wypić to część piw, mimo ostatnio bardzo oszczędnego dodawania glukozy i tak po jakimś czasie jest przegazowana, zwłaszcza dolna fermetacja.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Mapajaku, koniecznie zdaj relację z nagazowania tego piwa, do którego nie dodałeś nic do refermentacji.
                          Przed chwilą otworzyłem pierwszą butelkę. Delikatny gaz i pianka już jest, więc chyba będzie dobrze. Następna próba za miesiąc.

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            Warka nr 6/2009 - Jasne Pełne 10 Blg

                            Teraz się gotuje.


                            słody (3,0 kg):
                            pilźnieński ......................................... 2,7 kg
                            monachijski ....................................... 0,3 kg
                            zakwaszający .................................... 0,03 kg

                            zacieranie 64 C - 15 min
                            72 C - 45 min.


                            chmiele:
                            (90 min) marynka ............................ 25 g

                            Drożdże - WYEAST Bohemian Lager

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              Warka nr 7/2009 - Jasne Pełne 10 Blg

                              Kolejne Jasne Pełne, uwarzone dziś. Identycznie jak warka nr 6/2009.

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                Warka nr 5/2008 - Pils 12 Blg

                                Dziś, a właściwie wczoraj rozlane z dodatkiem 30 g cukru na 10 l piwa.

                                Comment

                                Przetwarzanie...