Dębickie lagery
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakDziś rozlane. Eksperymentalnie bez dodatku surowca refermentacyjnego.Last edited by jkocurek; 2009-02-10, 08:42.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Sprawdziłeś głębokość odfermentowania? Ja ostatnio zrobiłem taką próbę przy wiedeńskim lagerze i w temp. ok 22°C odfermentował mi do 2,5°blg. Niedawno przelałem go na cicha i miał jeszcze ok 3,5°blg. Będę sobie łamał głowę jeśli na cichej nie zejdzie w okolice 2,5°blg.
Lager w 22stC? Wzrosło na cichej?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Nie czytałeś uważnie albo ja niewyraźnie napisałem . Zrobiłem test, taki jak kilka postów wcześniej opisał Coder. Niewielka ilość w 22°C z dużą ilością drożdży zeszła do 2,5°blg. Właściwe piwo fermentuje jak należy w 9°C.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Tak, to jest to piwo. Odfermentowało płytko, wiec na pewno dofermentuje w butelkach. W poprzednim sezonie dodawałem 60 g glukozy na 10 l piwa i wszystkie były mocno przegazowane. Do pierwszego w tym sezonie dodałem 40 g i po miesiącu w butelce już jest lekko przegazowane, więc to dalej za dużo.Comment
-
Comment
-
Jak dla mnie te 4 to jest właśnie dobrze i mogłoby tak zostać, ale w butelkach, do lata, pewnie zejdzie do 2. Drożdże dolnej fermentacji działają wolno i skutecznie. I to mimo - teoretycznie - zacierania na słodko (15/45 min.)Comment
-
Mapajaku, koniecznie zdaj relację z nagazowania tego piwa, do którego nie dodałeś nic do refermentacji. Sama noszę się z zamiarem uwarzenia pilsa pod koniec zimy, który będzie leżał w przymusowo wyższej temperaturze i właśnie myślałam o takim eksperymencie. Jako, że robię sporo piw i na bieżąco nie da się tego wypić to część piw, mimo ostatnio bardzo oszczędnego dodawania glukozy i tak po jakimś czasie jest przegazowana, zwłaszcza dolna fermetacja.Comment
-
Comment
-
Warka nr 6/2009 - Jasne Pełne 10 Blg
Teraz się gotuje.
słody (3,0 kg):
pilźnieński ......................................... 2,7 kg
monachijski ....................................... 0,3 kg
zakwaszający .................................... 0,03 kg
zacieranie 64 C - 15 min
72 C - 45 min.
chmiele:
(90 min) marynka ............................ 25 g
Drożdże - WYEAST Bohemian LagerComment
Comment