Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar
Wyświetlenie odpowiedzi
Dębickie lagery
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakDziś rozlane. Eksperymentalnie bez dodatku surowca refermentacyjnego.Last edited by jkocurek; 2009-02-10, 08:42.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziSprawdziłeś głębokość odfermentowania? Ja ostatnio zrobiłem taką próbę przy wiedeńskim lagerze i w temp. ok 22°C odfermentował mi do 2,5°blg. Niedawno przelałem go na cicha i miał jeszcze ok 3,5°blg. Będę sobie łamał głowę jeśli na cichej nie zejdzie w okolice 2,5°blg.
Lager w 22stC? Wzrosło na cichej?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziLager w 22stC? Wzrosło na cichej?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar Wyświetlenie odpowiedziDość płytko odfermentowało, ale nie lepiej było eksperymentalnie tylko parę flaszek zabutelkować bez dodatku surowca do refermentacji? Tym bardziej, że to dość ciekawe piwo jest (jeżeli jest to przepis z książki "Znakomite piwa...").
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedziOdfermentowało do 4 Blg.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar Wyświetlenie odpowiedziDość płytko odfermentowało, .Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzijeśli 4 to płytko to ile jest "dobrze" ?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzijeśli 4 to płytko to ile jest "dobrze" ?
Comment
-
-
Mapajaku, koniecznie zdaj relację z nagazowania tego piwa, do którego nie dodałeś nic do refermentacji. Sama noszę się z zamiarem uwarzenia pilsa pod koniec zimy, który będzie leżał w przymusowo wyższej temperaturze i właśnie myślałam o takim eksperymencie. Jako, że robię sporo piw i na bieżąco nie da się tego wypić to część piw, mimo ostatnio bardzo oszczędnego dodawania glukozy i tak po jakimś czasie jest przegazowana, zwłaszcza dolna fermetacja.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziMapajaku, koniecznie zdaj relację z nagazowania tego piwa, do którego nie dodałeś nic do refermentacji.
Comment
-
-
Warka nr 6/2009 - Jasne Pełne 10 Blg
Teraz się gotuje.
słody (3,0 kg):
pilźnieński ......................................... 2,7 kg
monachijski ....................................... 0,3 kg
zakwaszający .................................... 0,03 kg
zacieranie 64 C - 15 min
72 C - 45 min.
chmiele: