Dębickie lagery
Collapse
X
-
Marcowe 14 Blg
Marcowe 14 Blg
data warzenia: 03.11.2007
słody (4,0 kg):
pilźnieński ......................................... 3,1 kg
monachijski ....................................... 0,6 kg
Carahel ............................................... 0,2 kg
Caramunich ......................................... 0,1 kg
zacieranie dekokcyjne:
64 C - 10 min
dekokcja 1/3 zacieru 72 st. 10 min
gotowanie 10 min
72 C - 30 min.
chmiele:
(90 min) marynka ............................ 30 g
(30 min) żatecki ............................. 15 g
(10 min) żatecki ............................. 15 g
drożdże: WYEAST Budvar LagerComment
-
Marynka jest ostatnio mocno goryczkowa, dlatego daję jej znacznie mniej. Używam granulatów.Comment
-
PILS 12 Blg
PILS 12 Blg
Do uwarzenia dziś.
Słody (3,5 kg):
pilźnieński 3,2 kg
monachijski 0,3 kg
zacieranie - 64 st. C - 10 min
dekokcja: 1/3 zacieru głównego
72 st. C 20 min
zagotowanie
gotowanie 10 min
dodanie do zacieru głównego
- 72 st. C - 30 min
chmielenie:
90 min marynka 20 g granulat
30 min żatecki 10 g szyszka
5 min żatecki 10 g szyszka
drożdże: WYEAST Budvar LagerComment
-
O pewnego czasu zdecydowanie brakuje nam Twoich opinii o zrobionych piwach.
Jak "Jasne Pełne 10 Blg" nieco dojrzeje to może opiszesz efekt użycia Budvar Lager (może jakieś porównanie do innych na których fermentowałeś: S-23, Munich Lager czy Czech Pils).
Oczywiście w miarę możliwości.Comment
-
O pewnego czasu zdecydowanie brakuje nam Twoich opinii o zrobionych piwach.
Jak "Jasne Pełne 10 Blg" nieco dojrzeje to może opiszesz efekt użycia Budvar Lager (może jakieś porównanie do innych na których fermentowałeś: S-23, Munich Lager czy Czech Pils).
Oczywiście w miarę możliwości.
Oczywiście próbowałem zielone i smak jest bardzo obiecujący, zdecydowanie lepszy niż na Saflager-23 i na Munich Lager. Oba zapowiadają się bardzo dobrze.Comment
-
Koźlak Majowy 16 Blg
Do uwarzenia dziś.
słody (5,0 kg):
pilźnieński ......................................... 3,5 kg
monachijski ....................................... 1,0 kg
Carahell ............................................ 0,5 kg
ekstrakt słodowy ................................ 0,4 kg
zacieranie dekokcyjne jednowarowe
63 st. C – 10 min.
dekokcja – 72 st. C 10 min.
gotowanie 10 min.
72 st. C – 30 min.
chmiele:
(90 min) marynka ................................. 30 g
(60 min) żatecki ................................. 10 g
drożdże: WYEAST Budvar LagerComment
-
Jasne Pełne 10 Blg
Fermentacja burzliwa 18 dni w temp. 10-12 st. C.
Fermentacja cicha 17 dni w temp. 9 st. C.
Odfermentowało do 3,5 Blg
Próbowałem zielone, po tygodniu od zabutelkowania i jest bardzo smaczne, jak na 10-kę bardzo treściwe. W smaku mocno słodowe ( to chyba sprawa tego szczepu drożdży) z mocną, ale nie za mocną goryczką. Jest takie jak lubię. Jak tak dalej pójdzie a wygląda na to, że tak bo zielone marcowe również było bardzo dobre, to drożdże WYEAST Budvar Lager zostaną podstawowymi drożdżami w moim browarze.Comment
-
To pierwsze piwo, więc było szczepione drożdżami z saszetki, nie gestwą, więc może i to wydłużyło czas fermentacji, drożdży po prostu było mało.
Fermentacja Marcowego 14 Blg szczepionego gęstwą po "jasnym pełnym" trwała 14 dni mimo niższej (9 st. C) temperatury i wyższego stężenia początkowego.
Zerknąłem w notatki, w zeszłym roku piwa na drożdżach S-23 fermentowały 10-12 dni a więc zdecydowanie krócej.Comment
-
Przy dłuższej fermentacji wydaje mi się że piwo jest zdecydowanie smaczniejsze, co przykładem była moja druga warka Pils 7Blg gdzie fermentowała 3 tyg.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
słody (5,0 kg):
pilźnieński ......................................... 3,5 kg
monachijski ....................................... 1,0 kg
Carahell ............................................ 0,5 kg
ekstrakt słodowy ................................ 0,4 kgComment
-
Dość drobno, na pewno drobniej niż Browamator (kiedyś, gdy nie miałem Porketa, zamawiałem ześrutowany, więc mam porównanie), ale na tyle grubo, że nie mam żadnych problemów z filtracją. Przy następnym śrutowaniu zrobię zdjęcie.Comment
Related Topics
Collapse
-
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
-
Channel: Niemcy
2024-11-20, 10:41 -
-
Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody):
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...di%C3%A4t-pils
tylko, że jeszcze bardziej odfermentowany. Z 11,1% ekstr. wyciągnęli 5,5% alk. Taki wynik w nie robi wrażenia na producentach polskich,...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam
To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Wspominałem o ich Keller Pilsie tutaj:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ki-keller-pils
Czasu trochę minęło, zmienił się piwowar, nowy przyjechał z Ukrainy i zmienił się pils.
Teraz ma bardziej klasyczne dla stylu parametry...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment