Dębickie lagery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #31
    warka nr. 2 - Koźlak majowy 16 Blg

    Zielony, jeszcze mętny i nienagazowany, ale już bardzo smaczny. Mocno słodowy i czysty z wyraźną goryczką.
    Attached Files

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #32
      warka nr. 3 - polotmave 11 Blg

      Teraz trwa gotowanie z chmielem. Do chmielenia używam wyłacznie granulatu, ze względu na łatwiejsze przechowywanie, stosowanie i stabilne parametry. Szyszki zdarzało mi się mieć zwietrzałe, granulki nigdy. Granulat sypię bezpośrednio do kotła, tylko taki sposób gwarantuje pełne wykorzystanie chmielu. Do przefiltrowania brzeczki po chmieleniu używam sita z krótkiej rurki miedzianej z wywierconymi otworami, zamontowanej jak na zdjęciu. Aby spełniła swoje zadanie należy dodać do kotła 10 g szyszek chmielowych, które utworzą złoże filtracyjne. Tak przefiltrowana brzeczka jest niemal idealnie klarowna. Dodatkowo spuszczaną z kotła brzeczkę filtruję przez sito z pieluchy.
      Attached Files

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #33
        warka nr. 3 - polotmave 11 Blg

        Wyszło 20 litrów 11 Blg polotmavej brzeczki o przyjemnym karmelowo - chmielowym zapachu. Dziś rano pokrywała już ją gruba warstwa piany.

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #34
          warka nr. 1 - Pils 11 Blg

          Takiego piwa można się napić tylko w browarze - także domowym. Prosto z tanku leżakowego. Pycha!!!
          Po 13 dniach fermentacji cichej, w nieco wyższej niż powinna być temperaturze, 13 st. C (w Dębicy prawdziwa wiosna), piwo ostatecznie odfermentowało do 3 Blg. Dziś zostało rozlane do butelek.
          Attached Files

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #35
            warka nr. 4 - Porter 22 Blg

            Do uwarzenia jako następny. Jeśli wyjdzie dobry, pojedzie w czerwcu na konkurs do Żywca.

            słody (4,5 kg):
            pilźnieński ......................................... 1,0 kg
            monachijski ....................................... 2,5 kg
            caramunisch ...................................... 1,0 kg
            Carafa Specjal .................................. 0,2 kg - dodany do wysładzania
            ekstrakt jasny ....................................... 1,5 kg
            cukier .................................................. ..0,4 kg

            zacieranie 64 C - 15 min
            72 C - 45 min

            chmiele:
            (90 min) perle ...................................... 20 g
            lubelski .................................. 30 g
            (60 min) lubelski ..................................20 g

            drożdże: Saflager S-23

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #36
              warka nr. 3 - polotmave 11 Blg

              Po 6-u dniach fermentacji piwo odfermentowało do 5 Blg. Jeszcze 2 dni i pójdzie na krótką fermentację cichą.

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #37
                warka nr. 2 - koźlak majowy

                Wczoraj rozlany do butelek. Wyszło po równo - 23 butelki 0,5 litra i 23 butelki 0,33 "bączki". Ostatecznie odfermentowało do 5 Blg. Temperatura w piwnicy nieco spadła - teraz jest 12 st. C.

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #38
                  warka nr. 3 - polotmave 11 Blg

                  Piwo już przelane na krótką, 5-6 dniową fermentację cichą. Po 8-u dniach odfermentowało do 3 Blg.

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #39
                    warka nr. 4 - Porter 22 Blg

                    Z zacierania słodów wyszło 19 l brzeczki 15,5 Blg. Na powierzchni już pierwsze objawy fermentacji. Jutro, jak fermentacja na dobre ruszy, brzeczka zostanie zasilona 2 litrami syropu sporządzonego z 1,5 kg ekstraktu słodowego, 0,4 kg cukru i wody co podniesie ekstarakt ogólny do zaplanowanych 22 Blg.

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                      Wczoraj dolałem do fermentora 0,4 kg ekstraktu słodowwego Viena Red rozpuszczonego w 1l wody podnosząc stężenie piwa do 16 Blg.
                      No właśnie - Vienna Red! Ja też wybrałem ten ekstrakt, jako jedna z nagród w IV KPD. Niedawno nastawiłem warkę wyłacznie na tym ekstrakcie. Juz podczas próbowania brzeczki wydawała mi się jakas kwaśnawa. Podczas przelewania na f. cichą stwierdziłem, że piwo jest kwaśne. Zadane było świeżutkimi drożdżami, a jednak...
                      Na tyle nie dało mi to spokoju, że napisałem e-maila do Zdroja - przekartkował swój Dziennik Piwowara i stwierdził, że jedyną warką, która mu ostatnio skwaśniała była... Vienna na ekstrakcie Weyermanna! Może to czysty przypadek, ale niekoniecznie. Po przemysleniu, wydaje mi się możliwe, że Niemcom mogło pójść coś nie tak w produkcji, np. zainfekowanie brzeczki.
                      Zatem, skoro użyłeś jedynie 400 g tego ekstraktu, to zakładam, że masz jeszcze resztę. Mógłbyś spróbować smaku tego ekstraktu, aby potwierdzić lub wykluczyć moje domniemania (prawdopodobnie masz ekstrakt z tej samej partii, co ja).

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                        .
                        Zatem, skoro użyłeś jedynie 400 g tego ekstraktu, to zakładam, że masz jeszcze resztę. Mógłbyś spróbować smaku tego ekstraktu, aby potwierdzić lub wykluczyć moje domniemania (prawdopodobnie masz ekstrakt z tej samej partii, co ja).
                        To dokładnie ten sam ekstrakt, też go dostałem w nagrodę na IV KPD w Żywcu. Ekstrakt jest w porządku. Koźlak wyszedł bardzo dobry, nie czuć żadnego kwasu. Zobaczę jeszcze jak wyjdzie porter - tam dodałem aż 1,5 kg tego ekstraktu. Próbowałem wczoraj ten ekstrakt - nie jest kwaśny.

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          #42
                          warka nr. 3 - Polotmave 11 Blg

                          Konkursowe Polotmave już rozlane do butelek - po wyjątkowo krótkiej fermentacji cichej - gdyż jest już praktycznie klarowne i nie wykazywało oznak fermentacji. Ze względu na to, że jest stosunkowo ciepło zrezygnowałem z leżakownia piwa w pokoju - będzie leżakować w piwnicy, w temperaturze 12 st. C. W smaku jest narazie nieco za gorzkie, ale do konkursu powinno się wszystko zrównoważyć.

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            #43
                            warka nr. 4 - Porter 22 Blg

                            Po 11-u dniach piwo odfermentowało do 7 Blg. Dziś zostanie przelane na cichą.

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              #44
                              warka nr. 5 - Pils 12 Blg

                              Dziś zacieranie.
                              Piwo na wrocławski konkurs, zacierane z dekokcją.
                              Słody:
                              pilźnieński 3,2 kg
                              monachijski 0,3 kg
                              zacieranie - 63 st. C - 10 min
                              dekokcja: 1/3 zacieru głównego
                              72 st. C 20 min
                              zagotowanie
                              gotowanie 10 min
                              dodanie do zacieru głównego
                              - 72 st. C - 30 min

                              chmielenie: 60 min marynka 15 g granulat
                              30 min marynka 15 g granulat
                              5 min marynka 15 g granulat

                              drożdże Saflager S-23 - starter ze świeżej saszetki.

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                #45
                                warka nr. 5 - Pils 12 Blg

                                Uwarzone wczoraj, dziś już 0,5 cm pianka na powierzchni. Wyszło 21 litrów 12 Blg brzeczki.

                                Comment

                                Przetwarzanie...