Tym razem ciemna, tradycyjna wersja koźlaka. Właśnie trwa wysładzanie.
Słody:
pilźnieński .................. 2,0 kg
monachijski ................. 1,6 kg
Carahell ...................... 0,3 kg
Caramunisch ............... 0,3 kg
Caraaroma ................. 0,3 kg
ekstrakt Viena Red ...... 0,4 kg
Zacieranie:
64 st. C - 15 min
74 st. C - 45 min
Chmielenie:
90 min - Marynka 20 g
60 min - lubelski 30 g
Porter wczoraj rozlany do butelek, po 3 tygadniach fermentacji cichej. Odfermentował do 6 Blg.
Wiadomość dla Wielkiego_B, odnośnie użytego ekstraktu Viena Red: piwo nie jest kwaśne, smak jest prawidłowy, słodki.
Polotmave wygląda smakowicie. A jesli chodzi o ekstrakt Vienna Red, to dziekuje za info, bo bez Twojej informacji gryzłyby mnie wątpliwości. Teraz mam pewność, że wdała mi się jakaś paskudna infekcja.
Piwo w miesiąc po zabutelkowaniu. O ile z wyglądu wszystko O.K., to smak pozostawia wiele do życzenia. Takie piwo wymaga co najmniej 6-u miesięcy leżakowania, aby wszystko się ułożyło tak jak trzeba. Za 1,5 miesiąca piwo pojedzie na Krakowski Konkurs Piw Domowych. Na pewno będzie wtedy lepsze, ale czy wytarczająco dobre? Ocenią jurorzy. Ja koźlaka rozpocznę pić dopiero w maju.
Kolejny pils. W pilsie z warki nr. 1 troszkę - według mnie - za mało goryczki. Dlatego część chmielu lubelskiego zamieniłem Marynką.
słody (3,5 kg):
pilźnieński .................................. 3,0 kg
monachijski ................................ 0,3 kg
carapils ...................................... 0,2 kg
zakwaszający ............................. 0,03 kg
zacieranie 64 C - 15 min
74 C - 45 min
chmiele:
(90 min) marynka .................................. 15 g
(90 min) lubelski .................................. 20 g
(60 min) lubelski ................................. 10 g
Plan na następną warkę - piwo marcowe. Receptura w dużym stopniu oparta o recepturę Czesa ze strony Browamatora.
słody (4,0 kg):
pilźnieński ......................................... 3,1 kg
monachijski ....................................... 0,6 kg
Carahel ............................................... 0,3 kg
zacieranie 64 C - 15 min
74 C - 45 min
chmiele:
(90 min) marynka ............................ 15 g
(60 min) lubelski ............................. 20 g
(15 min) lubelski ............................. 10 g
(0 min) lubelski ................................ 5 g
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
Witam
To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
Comment