Tym razem ciemna, tradycyjna wersja koźlaka. Właśnie trwa wysładzanie.
Słody:
pilźnieński .................. 2,0 kg
monachijski ................. 1,6 kg
Carahell ...................... 0,3 kg
Caramunisch ............... 0,3 kg
Caraaroma ................. 0,3 kg
ekstrakt Viena Red ...... 0,4 kg
Zacieranie:
64 st. C - 15 min
74 st. C - 45 min
Chmielenie:
90 min - Marynka 20 g
60 min - lubelski 30 g
Porter wczoraj rozlany do butelek, po 3 tygadniach fermentacji cichej. Odfermentował do 6 Blg.
Wiadomość dla Wielkiego_B, odnośnie użytego ekstraktu Viena Red: piwo nie jest kwaśne, smak jest prawidłowy, słodki.
Polotmave wygląda smakowicie. A jesli chodzi o ekstrakt Vienna Red, to dziekuje za info, bo bez Twojej informacji gryzłyby mnie wątpliwości. Teraz mam pewność, że wdała mi się jakaś paskudna infekcja.
Piwo w miesiąc po zabutelkowaniu. O ile z wyglądu wszystko O.K., to smak pozostawia wiele do życzenia. Takie piwo wymaga co najmniej 6-u miesięcy leżakowania, aby wszystko się ułożyło tak jak trzeba. Za 1,5 miesiąca piwo pojedzie na Krakowski Konkurs Piw Domowych. Na pewno będzie wtedy lepsze, ale czy wytarczająco dobre? Ocenią jurorzy. Ja koźlaka rozpocznę pić dopiero w maju.
Kolejny pils. W pilsie z warki nr. 1 troszkę - według mnie - za mało goryczki. Dlatego część chmielu lubelskiego zamieniłem Marynką.
słody (3,5 kg):
pilźnieński .................................. 3,0 kg
monachijski ................................ 0,3 kg
carapils ...................................... 0,2 kg
zakwaszający ............................. 0,03 kg
zacieranie 64 C - 15 min
74 C - 45 min
chmiele:
(90 min) marynka .................................. 15 g
(90 min) lubelski .................................. 20 g
(60 min) lubelski ................................. 10 g
Plan na następną warkę - piwo marcowe. Receptura w dużym stopniu oparta o recepturę Czesa ze strony Browamatora.
słody (4,0 kg):
pilźnieński ......................................... 3,1 kg
monachijski ....................................... 0,6 kg
Carahel ............................................... 0,3 kg
zacieranie 64 C - 15 min
74 C - 45 min
chmiele:
(90 min) marynka ............................ 15 g
(60 min) lubelski ............................. 20 g
(15 min) lubelski ............................. 10 g
(0 min) lubelski ................................ 5 g
Comment