Dębickie lagery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #46
    warka nr. 5 - Pils 12 Blg

    Dzięki pogorszeniu pogody temperatura w piwniczce spadła. Teraz piwo fermentuje w 10 st. C.

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #47
      warka nr. 5 - Pils 12 Blg

      Pils po 9-u dniach fermentacji w 10 st.C odfermentował do 4 Blg. Dziś zostanie przelany na cichą.

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #48
        warka nr. 6 - Koźlak 16 22 Blg

        Tym razem ciemna, tradycyjna wersja koźlaka. Właśnie trwa wysładzanie.

        Słody:
        pilźnieński .................. 2,0 kg
        monachijski ................. 1,6 kg
        Carahell ...................... 0,3 kg
        Caramunisch ............... 0,3 kg
        Caraaroma ................. 0,3 kg
        ekstrakt Viena Red ...... 0,4 kg

        Zacieranie:
        64 st. C - 15 min
        74 st. C - 45 min

        Chmielenie:
        90 min - Marynka 20 g
        60 min - lubelski 30 g

        Drożdże: gęstwa Saflager S-23

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #49
          warka nr. 6 - Koźlak 16 Blg

          Piwo już w fermentorze. Z zacierania wyszło 20 l brzeczki 15 Blg. Po dodaniu 0,3 kg ekstraktu Vienna Red brzeczka osiągnie zakładane 16 Blg.

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #50
            warka nr. 6 - Koźlak 16 Blg

            Dziś rano, po 10-u godzinach już cienka warstewka piany. Piwo fermentuje w 9 st. C.

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #51
              warka nr. 5 - Pils 12 Blg

              Po tygodniu cichej piwo rozlane do butelek. Ostatecznie odfermentowało do 3 Blg.

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #52
                warka nr. 3 - Polotmave 11 Blg

                Po miesiącu dojrzewania w butelkach Polotmave gotowe do krakowskiego konkursu.
                Goryczka złagodniała a smak piwa się wyrównał.
                Attached Files

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #53
                  warka nr. 4 - Porter 22Blg

                  Porter wczoraj rozlany do butelek, po 3 tygadniach fermentacji cichej. Odfermentował do 6 Blg.
                  Wiadomość dla Wielkiego_B, odnośnie użytego ekstraktu Viena Red: piwo nie jest kwaśne, smak jest prawidłowy, słodki.

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #54
                    Polotmave wygląda smakowicie. A jesli chodzi o ekstrakt Vienna Red, to dziekuje za info, bo bez Twojej informacji gryzłyby mnie wątpliwości. Teraz mam pewność, że wdała mi się jakaś paskudna infekcja.

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #55
                      warka nr. 2 - Koźlak majowy 16 Blg

                      Piwo w miesiąc po zabutelkowaniu. O ile z wyglądu wszystko O.K., to smak pozostawia wiele do życzenia. Takie piwo wymaga co najmniej 6-u miesięcy leżakowania, aby wszystko się ułożyło tak jak trzeba. Za 1,5 miesiąca piwo pojedzie na Krakowski Konkurs Piw Domowych. Na pewno będzie wtedy lepsze, ale czy wytarczająco dobre? Ocenią jurorzy. Ja koźlaka rozpocznę pić dopiero w maju.
                      Attached Files

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #56
                        warka nr. 6 - Koźlak 16 Blg

                        Po 12-u dniach fermentacji w 9 st. C. odfermentowało do 6-u Blg. Jutro zostanie przelane na fermentację cichą.

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          #57
                          warka nr. 7 - Pils 12 Blg

                          Kolejny pils. W pilsie z warki nr. 1 troszkę - według mnie - za mało goryczki. Dlatego część chmielu lubelskiego zamieniłem Marynką.

                          słody (3,5 kg):
                          pilźnieński .................................. 3,0 kg
                          monachijski ................................ 0,3 kg
                          carapils ...................................... 0,2 kg
                          zakwaszający ............................. 0,03 kg

                          zacieranie 64 C - 15 min
                          74 C - 45 min

                          chmiele:
                          (90 min) marynka .................................. 15 g
                          (90 min) lubelski .................................. 20 g
                          (60 min) lubelski ................................. 10 g

                          drożdże Saflager S-23

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            #58
                            warka nr. 7 - Pils 12 Blg

                            Wczoraj uwarzony, wyszło 21 litrów 12% brzeczki. Dziś już widoczne pierwsze objawy fermentacji - małe kępki białej piany.

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              #59
                              warka nr. 8 - Marcowe 14 Blg

                              Plan na następną warkę - piwo marcowe. Receptura w dużym stopniu oparta o recepturę Czesa ze strony Browamatora.

                              słody (4,0 kg):
                              pilźnieński ......................................... 3,1 kg
                              monachijski ....................................... 0,6 kg
                              Carahel ............................................... 0,3 kg

                              zacieranie 64 C - 15 min
                              74 C - 45 min

                              chmiele:
                              (90 min) marynka ............................ 15 g
                              (60 min) lubelski ............................. 20 g
                              (15 min) lubelski ............................. 10 g
                              (0 min) lubelski ................................ 5 g

                              drożdże: Saflager S-23

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                #60
                                warka nr. 7 - Pils 12 Blg

                                Po 2 tygodniach fermentacji w 9 st. C przelane na cichą. Odfermentowało do 4 Blg

                                Comment

                                Przetwarzanie...