Dębickie lagery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #61
    warka nr. 8 - Marcowe 14 Blg

    Wczoraj uwarzone. Wyszło 20 litrów brzeczki 14 Blg.

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #62
      warka nr. 6 - Koźlak 16 Blg

      Po 2 tygodniach fermentacji cichej koźlak rozlany do butelek. Smak zielonego bardzo obiecujący, choc na razie za bardzo chmielowy jak na koźlaka. Może z czasem się wyrówna. Piwo ma poczekac do jesiennych chłodów.

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #63
        warka nr. 8 - Marcowe 14 Blg

        Po 12 dniach fermentacji w 10 st. C odfermentowało do 5 Blg. Jeszcze 2 dni i pójdzie na fermentację cichą.

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #64
          warka nr. 1 - Pils 11%

          Degustacja pilsa po 2,5 miesięcznym leżakowaniu. Barwa, pienistosć nasycenie CO2 bez zarzutu. Smak - na mój gust - równowaga za bardzo przesunięta w stronę chmielu, choć i tak jest dużo lepiej niż miesiąc temu. To chyba kwestia drożdży. S-23 wybitnie akcentują nuty chmielowe w piwie. W następnym pilsie znacznie ograniczę aromatyczny chmiel lubelski.
          Attached Files

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #65
            warka nr. 9 - Pils 12 Blg

            Właśnie trwa druga przerwa cukrowa.
            Kolejny pils, jeszcze inaczej chmielony niż 3 poprzednie. Korekty chmielenia dokonałem na skutek degustacji w miarę dobrze już odleżakowanego pilsa z warki nr 1.

            Słody:
            pilźnieński .................. 3,0 kg
            monachijski ................ 0,3 kg
            carapils ...................... 0,2 kg
            zakwaszający ............. 0,03 kg

            Zacieranie:
            64 st. C - 15 min
            74 st. C - 45 min

            Chmielenie:
            90 min - Marynka 20 g
            60 min - lubelski 10 g

            Drożdże - Saflager (gęstwa z poprzedniej warki)

            Comment

            • DanielJakubowski
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 791

              #66
              Na jaką porcję te surowce ? 20 L ?
              Pozdrawiam
              dj

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                Na jaką porcję te surowce ? 20 L ?
                Wszystki warki są 20-to litrowe.

                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                  Na jaką porcję te surowce ? 20 L ?
                  Z pewnością tak. Słody ok.
                  Chmiel: stosunkowo mało, zwłaszcza, że całość dla goryczki; aczkolwiek On używa granulatu, a więc o kilkanaście procent wydajniejszego produktu od szyszek. Mateusz idzie chyba w kierunku typowego polskiego rynkowego piwa, w jego szlachetnej niepasteryzowanej odmianie.

                  PS. A jeśli chodzi o chmielowe akcenty, to Saflagery są chyba rzeczywiście drożdżami, które jakoś wybitnie je uwydatniają. Na nich jedzie Alchemych i degustatorzy jego piw wskazują na - niespotykany u nich - chmielowy smak i aromat.

                  Potwierdza to także wyżej zamieszczona wstępna ocena koźlaka, który fermentowany był na tych drożdżach.

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                    (...)
                    PS. A jeśli chodzi o chmielowe akcenty, to Saflagery są chyba rzeczywiście drożdżami, które jakoś wybitnie je uwydatniają. Na nich jedzie Alchemych i degustatorzy jego piw wskazują na - niespotykany u nich - chmielowy smak i aromat.
                    (...)
                    Wielki_B dzieki, to jest wiadomosć, na którą czekałem. Zadałem nawet pytanie o to w temacie dotyczącym chmielenia. To potwierdza moje przypuszczenie, że za wybitne akcenty chmielowe moich ostatnich piw odpowiedzialne są drożdże Saflager S-23.
                    20 g granulatu Marynki powinno dać conajmniej średni stopień goryczki a 10 g granulatu lubelskiego to na nadanie deliktnego smaku chmielowego, który jednak pils powiniem posiadać. Wydłużenie czasu gotowania lubelskiego do 60 min to z obawy by ten smak znowu nie zdominował piwa.

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                      To potwierdza moje przypuszczenie, że za wybitne akcenty chmielowe moich ostatnich piw odpowiedzialne są drożdże Saflager S-23.
                      A używałeś wcześniej Wyeast 2124 Bohemian Lager? - Ponoć są szlachetniejszą odmianą S-23.

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                        A używałeś wcześniej Wyeast 2124 Bohemian Lager? - Ponoć są szlachetniejszą odmianą S-23.
                        Nie. Z "dolniaków" używalem WhiteLab Czech Pils i WYEAST Budvar Lager. Drożdże odzyskuję, więc cały sezon używam jednego szczepu. Na następną zimę wypróbuję któryś z płynnych szczepów bawarskich.

                        Comment

                        • Wielki_B
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.02
                          • 1968

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                          Nie.
                          No właśnie! Bo ja po konkursie żywieckim zamieniłem wszystkie S-23 na jedną saszetkę 2124. No i teraz na nich jadę. Ból w tym, że piwa chmieliłem ostro, niemal jak Urquella. Wynik: w piwie niemal sam chmiel! Z tym, że moje dawki są znacznie większe od Twoich, więc może być tak, że S-23 jeszcze mocniej akcentują chmiel od 2124.

                          Równolegle jadę na Munich Lagerach - tu drożdże chyba wręcz eliminują akcenty chmielowe, nawet goryczkę! Brzeczka, której zadałem 60g Marynki w szyszce na 27 litrów, dała piwo, w którym dominowały akcenty słodowe, a goryczki było jak na lekarstwo.
                          Ten sezon jest dla mnie bardziej doświadczalnym niż mogłem przypuszczać...

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                            Ten sezon jest dla mnie bardziej doświadczalnym niż mogłem przypuszczać...
                            To tak jak i dla mnie.
                            Jeśli chodzi o Munich Lager, to z twojego opisu widzę , że to będą drożdże dla mnie. Może spróbuję jeszcze tej zimy.

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              #74
                              warka nr 7 - Pils 12 Blg

                              Po trzech tygodniach cichej fermentacji w 9 st. C piwo idealnie klarowne. Odfermentowało do 3 Blg. Dziś rozlałem do butelek.

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #75
                                Czy po trzech tygodniach cichej drożdze dadzą jeszcze rade nagazować piwko? U mnie po dwóch butelki 0,5l ledwo co nagazowane, 0,33l jest ok. Podejrzewam, że te dwa to i tak było za długo i skłaczkowały całkowicie.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...