Dębickie lagery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
    A dlaczego takie zamieszane drożdże nie nadają się do odzysku?
    Każda, najmniejsza nawet nieprawidłowość w pracy drożdży, a taką nieprawidlowością jest na pewno nieodfermentowanie brzeczki do końca dyskwalifikuje drożdże jako materiał do odzysku i wykorzystania w następnej warce. Lepiej wtedy zawsze sięgnąć po nowe, świeże drożdże niż ryzykować wylanie piwa w kanał.

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #92
      warka nr 10 - Pils 12 Blg

      Własnie trwa wysładzanie.

      słody (3,5 kg):
      pilźnieński .................................. 3,0 kg
      monachijski ................................ 0,3 kg
      carapils ...................................... 0,2 kg
      zakwaszającego zapomniałem dodać

      zacieranie 64 C - 15 min
      74 C - 45 min

      chmiele:
      (90 min) marynka .................................. 15 g
      (90 min) lubelski .................................. 20 g
      (60 min) lubelski ................................. 10 g

      drożdże WYEAST Munisch Lager

      Comment

      • skandal
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1439

        #93
        Pytałem bo miałem już taki przypadek że piwo nie dofermentowało na świeżych drożdżach prosto z saszetki. Zamieszałem je w fermentatorze i postały jeszcze z 3 dni, odfermentowało jeszcze 1,5Blg. Później tą gęstwą zalałem jeszcze z 2 warki chyba i było ok.

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #94
          warka nr 6 - Koźlak 16 Blg

          Pierwsza degustacja w miesiąc po zabutelkowaniu. Smak piwa nadal wybitnie chmielowy, jeszcze niezrównoważony. Widać to za krótko jak na koźlaka. Następna degustacja za 3 miesiące.

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #95
            warka nr 9 - Pils 12 Blg

            Dziś butelkowanie, po 2 tygodniach cichej. Piwo odfermentowało do 4 Blg, trochę za płytko, jest nieco za słodkie jak na pilsa, ale trudno. Może w butelkach smak się poprawi.

            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #96
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
              Dziś butelkowanie, po 2 tygodniach cichej. Piwo odfermentowało do 4 Blg, trochę za płytko, jest nieco za słodkie jak na pilsa, ale trudno. Może w butelkach smak się poprawi.
              Taka chyba uroda Munich Lagerów. Nie znam się na tyle, ale mam wrażenie, że drożdże typu Saflager czy Bohemian częściowo potrafią przerobic dekstryny graniczne, czego nie są w stanie dokonać drożdże typu Munich, których wszak zaletą jest akcentowanie słodowości.
              Zastosowane w porterze bałtyckim z 19,6 Blg odfermentowały mi jedynie do 9 Blg. Bohemiany zrobiły to do 7.

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                Taka chyba uroda Munich Lagerów (...)
                Warka nr 9 to ostatnie piwo na Saflagerach, to co już na burzliwej nie chciało dofermentowac. Warka nr 10, na Munich Lager jeszcze na burzliwej.

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #98
                  warka nr 11 - Marcowe 14 Blg

                  Chyba ostatni lager w tym sezonie. Temperatura w piwnicy wzrosła do 12 st. C.
                  Kopia warki nr 8, zmienione tylko drożdże na WYEAST Munisch Lager.

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #99
                    warka nr 12 - Dubeltowe 18 Blg

                    Dzieki ostatnim chłodom - przedłużyłem sezon "lagerowy" o jeszcze jedną warkę. Jest to doppelbock. Temperatura w piwnicy 12 st. C. Właśnie trwa druga przerwa cukrowa.
                    Słody:
                    pilźnieński ........................ 1,2 kg
                    monachijski ....................... 2,5 kg
                    Carapils ............................. 0,3 kg
                    Caramunisch ...................... 0,2 kg
                    Caraaroma ........................ 0,3 kg
                    Ekstrakt słodowy do uzyskania 18 Blg

                    Zacieranie tradycyjnie:
                    65 st. C - 15 min
                    73 st. C - 45 min

                    Chmielenie:
                    Perle - 30 g (90 min.)
                    lubelski - 20 g (60 min.)

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      warka nr 12 - Dubeltowe 18 Blg

                      Z zacierania słodów wyszło 19 l 15 Blg brzeczki. Do uzyskania 18 Blg dodałem 0,6 kg ekstaraktu słodowego i 0,2 kg cukru.

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        Wczoraj rozlałem do butelek ostatniego lagera - Dubeltowe 18 Blg. Sezon więc zakończony, do warzenia lagerów wrócę w listopadzie.

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          Rozpoczęcie sezonu 2007/2008

                          Temperatura w piwnicy 14 st. C. Wczoraj, złamaniem saszetki z pożywką w torebce drożdży Budvr lager, rozpocząłem sezon lagerowy.

                          Comment

                          • muavmf
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.08
                            • 119

                            Co w końcu zrobiłeś z tą saszetką ?

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              Jasne Pełne 10 Blg

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf
                              Co w końcu zrobiłeś z tą saszetką ?
                              Jasne Pełne 10 Blg
                              data warzenia: 20.10.2007

                              słody (3,0 kg):
                              pilźnieński .................................. 2,7 kg
                              monachijski ................................ 0,3 kg
                              zakwaszający .............................. 0,03 kg

                              zacieranie 66 C - 15 min
                              70 C - 45 min

                              chmiele:
                              (90 min) marynka .................................. 30 g

                              drożdże: WYEAST Bubwar Lager

                              Obecnie fermentuje w piwnicy w temp. 12 st. C

                              Comment

                              • muavmf
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2007.08
                                • 119

                                Zauważyłem, że nie stosujesz w warzeniu dekoktu.
                                Jakie jest twoje na ten temat, czy warto się - dodatkową czynnością - zajmować ?
                                Czy lepiej sobie ją podarować bo różnice w piwie są nieznaczne, subiektywne ?

                                Comment

                                Przetwarzanie...