Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
Dębickie lagery
Collapse
X
-
-
warka nr 10 - Pils 12 Blg
Własnie trwa wysładzanie.
słody (3,5 kg):
pilźnieński .................................. 3,0 kg
monachijski ................................ 0,3 kg
carapils ...................................... 0,2 kg
zakwaszającego zapomniałem dodać
zacieranie 64 C - 15 min
74 C - 45 min
chmiele:
(90 min) marynka .................................. 15 g
(90 min) lubelski .................................. 20 g
(60 min) lubelski ................................. 10 g
drożdże WYEAST Munisch LagerComment
-
Pytałem bo miałem już taki przypadek że piwo nie dofermentowało na świeżych drożdżach prosto z saszetki. Zamieszałem je w fermentatorze i postały jeszcze z 3 dni, odfermentowało jeszcze 1,5Blg. Później tą gęstwą zalałem jeszcze z 2 warki chyba i było ok.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakDziś butelkowanie, po 2 tygodniach cichej. Piwo odfermentowało do 4 Blg, trochę za płytko, jest nieco za słodkie jak na pilsa, ale trudno. Może w butelkach smak się poprawi.
Zastosowane w porterze bałtyckim z 19,6 Blg odfermentowały mi jedynie do 9 Blg. Bohemiany zrobiły to do 7.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BTaka chyba uroda Munich Lagerów (...)Comment
-
warka nr 12 - Dubeltowe 18 Blg
Dzieki ostatnim chłodom - przedłużyłem sezon "lagerowy" o jeszcze jedną warkę. Jest to doppelbock. Temperatura w piwnicy 12 st. C. Właśnie trwa druga przerwa cukrowa.
Słody:
pilźnieński ........................ 1,2 kg
monachijski ....................... 2,5 kg
Carapils ............................. 0,3 kg
Caramunisch ...................... 0,2 kg
Caraaroma ........................ 0,3 kg
Ekstrakt słodowy do uzyskania 18 Blg
Zacieranie tradycyjnie:
65 st. C - 15 min
73 st. C - 45 min
Chmielenie:
Perle - 30 g (90 min.)
lubelski - 20 g (60 min.)Comment
-
Jasne Pełne 10 Blg
Jasne Pełne 10 Blg
data warzenia: 20.10.2007
słody (3,0 kg):
pilźnieński .................................. 2,7 kg
monachijski ................................ 0,3 kg
zakwaszający .............................. 0,03 kg
zacieranie 66 C - 15 min
70 C - 45 min
chmiele:
(90 min) marynka .................................. 30 g
drożdże: WYEAST Bubwar Lager
Obecnie fermentuje w piwnicy w temp. 12 st. CComment
Related Topics
Collapse
-
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
-
Channel: Niemcy
2024-11-20, 10:41 -
-
Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody):
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...di%C3%A4t-pils
tylko, że jeszcze bardziej odfermentowany. Z 11,1% ekstr. wyciągnęli 5,5% alk. Taki wynik w nie robi wrażenia na producentach polskich,...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam
To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Wspominałem o ich Keller Pilsie tutaj:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ki-keller-pils
Czasu trochę minęło, zmienił się piwowar, nowy przyjechał z Ukrainy i zmienił się pils.
Teraz ma bardziej klasyczne dla stylu parametry...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment