Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skandal
Dębickie lagery
Collapse
X
-
-
-
warka nr 10 - Pils 12 Blg
Własnie trwa wysładzanie.
słody (3,5 kg):
pilźnieński .................................. 3,0 kg
monachijski ................................ 0,3 kg
carapils ...................................... 0,2 kg
zakwaszającego zapomniałem dodać
zacieranie 64 C - 15 min
74 C - 45 min
chmiele:
(90 min) marynka .................................. 15 g
(90 min) lubelski .................................. 20 g
(60 min) lubelski ................................. 10 g
drożdże WYEAST Munisch Lager
Comment
-
-
Pytałem bo miałem już taki przypadek że piwo nie dofermentowało na świeżych drożdżach prosto z saszetki. Zamieszałem je w fermentatorze i postały jeszcze z 3 dni, odfermentowało jeszcze 1,5Blg. Później tą gęstwą zalałem jeszcze z 2 warki chyba i było ok.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakDziś butelkowanie, po 2 tygodniach cichej. Piwo odfermentowało do 4 Blg, trochę za płytko, jest nieco za słodkie jak na pilsa, ale trudno. Może w butelkach smak się poprawi.
Zastosowane w porterze bałtyckim z 19,6 Blg odfermentowały mi jedynie do 9 Blg. Bohemiany zrobiły to do 7.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BTaka chyba uroda Munich Lagerów (...)
Comment
-
-
warka nr 12 - Dubeltowe 18 Blg
Dzieki ostatnim chłodom - przedłużyłem sezon "lagerowy" o jeszcze jedną warkę. Jest to doppelbock. Temperatura w piwnicy 12 st. C. Właśnie trwa druga przerwa cukrowa.
Słody:
pilźnieński ........................ 1,2 kg
monachijski ....................... 2,5 kg
Carapils ............................. 0,3 kg
Caramunisch ...................... 0,2 kg
Caraaroma ........................ 0,3 kg
Ekstrakt słodowy do uzyskania 18 Blg
Zacieranie tradycyjnie:
65 st. C - 15 min
73 st. C - 45 min
Chmielenie:
Perle - 30 g (90 min.)
lubelski - 20 g (60 min.)
Comment
-
-
Jasne Pełne 10 Blg
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedziCo w końcu zrobiłeś z tą saszetką ?
data warzenia: 20.10.2007
słody (3,0 kg):
pilźnieński .................................. 2,7 kg
monachijski ................................ 0,3 kg
zakwaszający .............................. 0,03 kg
zacieranie 66 C - 15 min
70 C - 45 min
chmiele:
(90 min) marynka .................................. 30 g
drożdże: WYEAST Bubwar Lager
Obecnie fermentuje w piwnicy w temp. 12 st. C
Comment
-
Comment