Dębickie lagery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
    Masz rację, wtedy gdy pisałem tamtą recepturę używałem chmielu w szyszkach i woreczków do chmielenia, które znacznie odniżają stopień wykorzystania chmielu. Obecnie używam granulat i sypię bezpośrednio do kotła i w związku z tym stosuję dużo mniejsze dawki.
    A właśnie. Mam ten sam problem. Mi z kolei Pils wg Twego przepisu wyszedł mocno goryczkowy, jedyne co go ratuje, że chmiel był już zwietrzały. Ale Pils z zestawu BA to jest tak nachmielony, że język kołkiem staje.

    Jaką korektę proponujesz przyjąć, na granulat sypany do brzeczki? 20% mniej będzie ok?
    blog.kopyra.com

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Jaką korektę proponujesz przyjąć, na granulat sypany do brzeczki? 20% mniej będzie ok?
      20 g granulatu marynki wsypane do kotła przty 12 Blg daje już niezłą goryczkę - warka nr 15.
      30 g przy 10 Blg (warka nr 13) - goryczka bardzo silna, choć jeszcze na akceptowalnym poziomie.

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        Warka nr 18 - Jasne Pełne 10 Blg

        JASNE PEŁNE 10 Blg

        Właśnie się gotuje.
        Nieco łagodniesze, ze zmiejszoną dawką goryczki.

        słody (3,0 kg):
        pilźnieński .................................. 2,7 kg
        monachijski ................................ 0,3 kg
        zakwaszający .............................. 0,03 kg

        zacieranie 66 C - 15 min
        70 C - 45 min

        chmiele:
        (90 min) marynka .................................. 20 g

        drożdże: WYEAST Budwar Lager

        Comment

        • Wielki_B
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.02
          • 1968

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          A właśnie. Mam ten sam problem. Mi z kolei Pils wg Twego przepisu wyszedł mocno goryczkowy, jedyne co go ratuje, że chmiel był już zwietrzały. Ale Pils z zestawu BA to jest tak nachmielony, że język kołkiem staje.
          Gdybym robił pilsa z zestawu BA, to chmielu wystarczyłoby mi na 2 warki. Ostatnimi laty chmiel jest bardzo goryczkowy. Nawet przy lubelskim (stosowanym dla goryczki) trzeba uważać.
          W swoich warkach marynki (w granulacie) daję 10 g. Drugie tyle daję lubelskiego. Stałem się oszczędny

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            Warka nr 18 - Porter 22 Blg

            Do uwarzenia jutro.

            PORTER 22 Blg

            słody (5,0 kg):
            pilźnieński ......................................... 2,2 kg
            monachijski ....................................... 2,0 kg
            caramunich ....................................... 0,5 kg
            caraaroma .......................................... 0,2 kg
            Carafa Specjal .................................. 0,1 kg
            pszenica prażona ............................... 0,1 kg
            ekstrakt jasny ..................................... 1,8 kg

            zacieranie 64 C - 15 min
            72 C - 45 min

            chmiele:
            (90 min) marynka (g) ............................ 30 g
            (30 min) żatecki (sz) ..............................20 g

            drożdże: WYEAST Budvar Lager

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              Warka nr 17 - Jasne Pełne 10 Blg

              fermentacja główna - 10 dni w temp. 10 st. C.
              fermentacja cicha - 16 dni w 10 st. C
              odfermentowało do 3 st. Blg i tak jak wszystkie poprzednie robione na drożdżach Budvar Lager jest bardzo smaczne.
              Drożdże WYEAST Budvar Lager na stałe zadomowią się w moim browarze.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                fermentacja główna - 10 dni w temp. 10 st. C.
                fermentacja cicha - 16 dni w 10 st. C
                Zazdrość mnie zżera.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  warka nr 16 - Koźlak majowy 16 Blg

                  Fermentacja główna 22 dni w temp. 10 st. C.
                  Fermentacja cicha 20 dni w temp 8 st. C.
                  Odfermentowało do 5 Blg. Bardzo smaczne, mocno słodowe, jasne piwo.

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    warka nr 16 - Koźlak majowy 16 Blg

                    Fermentacja główna 22 dni w temp. 10 st. C.
                    Fermentacja cicha 20 dni w temp 8 st. C.
                    Odfermentowało do 5 Blg. Bardzo smaczne, mocno słodowe, jasne piwo.

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      warka nr 20 - PILS 12 Blg

                      Do uwarzenia dziś.
                      Kopia warki nr 15, ale tym razem bez dekokcji, dla późniejszego porównania.

                      PILS 12 Blg

                      Słody (3,5 kg):
                      pilźnieński 3,2 kg
                      monachijski 0,3 kg
                      zakwaszający 0,03 kg

                      zacieranie - 64 st. C - 10 min
                      72 st. C - 50 min

                      chmielenie:
                      90 min marynka 20 g granulat
                      30 min żatecki 10 g szyszka
                      5 min żatecki 10 g szyszka

                      drożdże: WYEAST Budvar Lager

                      Comment

                      • Wesoly
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.10
                        • 371

                        Dzisiaj wszyscy warzą
                        Ja mam w planach pilsa na Wyeast 2001 Urquell Lager
                        Zasyp na 105l, gęstość 12,5-13,0 Blg.
                        Pilsneński 18,0kg
                        Carapils 3,0kg
                        Zakwaszający 0,5-1kg (do ph 5,4)

                        Zacieranie dekokcyjne, pojedyncze.
                        Gotowanie 90'
                        Chmielenie
                        60' 150g szyszka Marynka 2007
                        30' 50g szyszka Żatecki
                        5' 150g szyszka Żatecki.
                        Pozdrawiam, Wesoły

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          warka nr 18 - Jasne Pełne 10 Blg

                          Fermentacja główna - 20 dni w temp. 8 st. C.
                          Fermentacja cicha - 19 dni w temp. 8 st. C.
                          Odfermentowalo do 3 Blg.
                          Po nieco wydłuzonej, ze względu na natłok spraw zawodowych, fermentacji piwo jest w zasadzie gotowe do spożycia. Sporo go dzis wypiłem podczas rozlewania.

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            warka nr 21 - Koźlak 16 Blg

                            Po dłuższej przerwie do uwarzenia dziś wieczorem.

                            KOŹLAK 16 Blg

                            słody (5,0 kg):
                            pilźnieński ......................................... 2,0 kg
                            monachijski ....................................... 2,0 kg
                            Carapils ............................................ 0,5 kg
                            Caramunisch .................................... 0,3 kg
                            Caraaroma ........................................ 0,2 kg


                            zacieranie 64 C - 15 min
                            72 C - 45 min

                            chmiele:
                            (90 min) marynka (g)............................ 30 g
                            (60 min) żatecki (sz) ............................. 20 g

                            drożdże: WYEAST Budvar Lager

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              warka nr. 22 - Jasne Pełne 10 Blg

                              Do uwarzenia dziś.
                              Koleje Jasne Pełne - tym razem coś pośredniego pomiędzy warkami 17 a 18.

                              słody (3,0 kg):
                              pilźnieński .................................. 2,7 kg
                              monachijski ................................ 0,3 kg
                              zakwaszający .............................. 0,03 kg

                              zacieranie 66 C - 15 min
                              70 C - 45 min

                              chmiele:
                              (90 min) marynka .................................. 25 g

                              drożdże: WYEAST Budwar Lager

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                warka nr 19 - Porter 22 Blg

                                Fermentacja główna - 20 dni w temp. 9 st. C
                                Fermentacja cicha - 40 dni w temp. 8-10 st. C
                                Odfermantowało do 6 Blg.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X