warka 23 - Marcowe 14 Blg
Teraz się chłodzi.
Nieco mniej chmielone w porównaniu z marcowym z warki nr 14, które według mnie było nieco przechmielone oraz tym razem bez dekokcji.
słody (4,0 kg):
pilźnieński ......................................... 3,0 kg
monachijski ....................................... 0,6 kg
Carahel ............................................... 0,2 kg
Caramunich ......................................... 0,2 kg
zacieranie 64 C - 10 min
72 C - 50 min.
chmiele:
(90 min) marynka ............................ 25 g
(30 min) żatecki ............................. 7 g
(10 min) żatecki ............................. 7 g
Drożdże - Wyeast Budvar Lager
Teraz się chłodzi.
Nieco mniej chmielone w porównaniu z marcowym z warki nr 14, które według mnie było nieco przechmielone oraz tym razem bez dekokcji.
słody (4,0 kg):
pilźnieński ......................................... 3,0 kg
monachijski ....................................... 0,6 kg
Carahel ............................................... 0,2 kg
Caramunich ......................................... 0,2 kg
zacieranie 64 C - 10 min
72 C - 50 min.
chmiele:
(90 min) marynka ............................ 25 g
(30 min) żatecki ............................. 7 g
(10 min) żatecki ............................. 7 g
Drożdże - Wyeast Budvar Lager
Comment