Dębickie lagery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    warka 23 - Marcowe 14 Blg

    Teraz się chłodzi.

    Nieco mniej chmielone w porównaniu z marcowym z warki nr 14, które według mnie było nieco przechmielone oraz tym razem bez dekokcji.

    słody (4,0 kg):
    pilźnieński ......................................... 3,0 kg
    monachijski ....................................... 0,6 kg
    Carahel ............................................... 0,2 kg
    Caramunich ......................................... 0,2 kg

    zacieranie 64 C - 10 min
    72 C - 50 min.


    chmiele:
    (90 min) marynka ............................ 25 g
    (30 min) żatecki ............................. 7 g
    (10 min) żatecki ............................. 7 g

    Drożdże - Wyeast Budvar Lager

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      Warka nr 24 - Pils 12 Blg

      I kolejny pils, uwarzony wczoraj, bez dekokcji. Tym razem z użyciem chmielu lubelskiego zamiast żateckiego.

      PILS 12 Blg

      Słody (3,5 kg):
      pilźnieński 3,2 kg
      monachijski 0,3 kg
      zakwaszający 0,03 kg

      zacieranie - 64 st. C - 10 min
      72 st. C - 50 min

      chmielenie:
      90 min marynka 20 g granulat
      30 min lubelski 5 g granulat
      0 min lubelski 5g granulat

      drożdże: WYEAST Budvar Lager
      __________________

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        warka nr 20 - Pils 12 Blg

        21 dni fermentacja główna w temp 8-10 st. C.
        17 dni fermentacja cicha w temp. 8-10 st. C.
        Odfermentowało do 3 st. Blg.

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          warka nr 21 - Koźlak 16 Blg

          Fermentacja glówna - 20 dni w temp. 8-10 Blg
          Fermentacja cicha - 19 dni w temp. 8-10 Blg
          Odferentowało do 5 Blg.

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            warka nr 25 - Bursztynowe 12 Blg

            Uwarzone 20.03.2008. Planowane jako 14-ka, ale nie wiem dlaczego,coś słaba wydajność wyszła.

            słody (4,0 kg):
            pilźnieński ......................................... 3,0 kg
            monachijski ....................................... 0,8 kg
            Carahamber....................................... 0,2 kg
            jęczmień palony ................................ 0,03 kg

            zacieranie 64 C - 10 min
            72 C - 50 min.


            chmiele:
            (90 min) marynka ............................ 20 g
            (30 min) lubelski ............................. 5 g
            (0 min) lubelski ............................... 5 g

            Drożdże - Wyeast Budvar Lager

            Comment

            • wg2
              Porucznik Browarny Tester
              • 2004.07
              • 264

              To jaka wydajność Ci wyszła?
              GAWEŁ

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2
                To jaka wydajność Ci wyszła?
                63%. Noramlnie wychodzi powyżej 70-u.

                Comment

                • wg2
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2004.07
                  • 264

                  Mnie równiez ostatnio spadła wydajnośc przy lagerach - zastanawiam sie czy moze nie wpłynąła na to zmiana słodu z Weyermann na BMłyn. Jakie są w tym temacie Twoje doświadczenia?
                  GAWEŁ

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2
                    Mnie równiez ostatnio spadła wydajnośc przy lagerach - zastanawiam sie czy moze nie wpłynąła na to zmiana słodu z Weyermann na BMłyn. Jakie są w tym temacie Twoje doświadczenia?
                    Ja zacierałem akurat słód Wayermanna. Dziś warzę jasne pełne, to sprawdzę czy to jednorazowa "wpadka", czy trwała tendencja. Jest jeszcze jedna możliwość - pomyłka przy ważeniu (na wadze) słodu.

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2
                      Mnie równiez ostatnio spadła wydajnośc przy lagerach - zastanawiam sie czy moze nie wpłynąła na to zmiana słodu z Weyermann na BMłyn. Jakie są w tym temacie Twoje doświadczenia?
                      Warzę ostatnio na kupionym w Bogutynie słodzie (to jest słód Optima). Wydajności wychodzą bez zastrzeżeń, powyżej 70%.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • wg2
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2004.07
                        • 264

                        A u mnie poniżej 60%- widocznie problem tkwi gdzie indziej
                        GAWEŁ

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          warka nr 26 - Jasne Pełne 10 Blg

                          Wierna kopia warki nr 22. Właśnie się chłodzi.

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            warka nr 26 - Jasne Pełne 10 Blg

                            Wiadomość dla wg2:

                            Otrzymałem 22 l brzeczki 10 Blg. Wydajność 73 % czyli w normie. W poprzedniej warce prawdopodobnie niedoważyłem słodu, stąd wydajnosć gorsza.

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              Wczoraj złamałem nową saszetkę drożdży WYEAST Budvar Lager. Wszystkie 14 warek tego sezonu zostały przefermentowane drożdżami z jednej saszetki. W zasadzie drożdże są dalej w dobrej kondycji i mogłyby być używane dalej, zmieniam na nowe tak na wszelki wypadek.

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                warka 23 - Marcowe 14 Blg

                                Fermentacja główna 15 dni w temp. 10 st. C
                                Fermentacja cicha 17 dni w temp. 10 st. C
                                Odfermentowało do 4 Blg, w smaku łagodniejsze od marcowego z warki nr 14, zapowiada się bardzo obiecująco.

                                Comment

                                Przetwarzanie...