Dębickie lagery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    warka nr 27 - Jasne Pełne 10 Blg

    Kolejne Jasne Pełne, teraz się chłodzi. Wierna kopia warki nr 22 i 26. Będzie zadana nowymi drozdżami. Te nowe coś są słabowite, mimo sporządzenia startera, więc na wszeki wypadek, jakby nie ruszyły, trzymam silna gestwę starych drożdży.

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      Warka nr 24 - Pils 12 Blg

      Rozlane dziś. Fermentacja burzliwa 20 dni w temp. 10 st. C.
      Fermentacja cicha 13 dni w temp. 11 st. C.
      Odfermentowało do 4 Blg.

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
        Rozlane dziś. Fermentacja burzliwa 20 dni w temp. 10 st. C.
        Fermentacja cicha 13 dni w temp. 11 st. C.
        Odfermentowało do 4 Blg.
        Czy przy takich proporcjach czasu burzliwa/cicha udaje ci sie zebrac jakies sensowne ilości drożdży po cichej?
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
          Czy przy takich proporcjach czasu burzliwa/cicha udaje ci sie zebrac jakies sensowne ilości drożdży po cichej?
          Nie zbieram drożdży po cichej, ale gdybym chciał zebrać to byłoby ciężko. Jest ich tylko cieniutka warstewka mocno przyklejonych do dna gąsiora. Piwo po długiej głównej fermantacji jest już nieźle sklarowane. Cichą skróciłem, bo po długiej fermentacji cichej piwo trudno się rozlewa gdyż jest dobrze nasycone CO2 i mocno się pieni.

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
            Kolejne Jasne Pełne, teraz się chłodzi. Wierna kopia warki nr 22 i 26. Będzie zadana nowymi drozdżami. Te nowe coś są słabowite, mimo sporządzenia startera, więc na wszeki wypadek, jakby nie ruszyły, trzymam silna gestwę starych drożdży.
            Mimo obaw, drożdże ruszyły bez problemu. Po 12 godz. była już cienka warstewka piany, teraz fermentują już na całego. Niestety temperatura w piwnicy wzrosłą do 13 st. C. Oznacza to powolne kończenie sezonu lagerowego, ale nie rozstanie z ulubionimi drożdżami WYEAST Budvar Lager. Zamierzam zaprzęgnąć je do fermentacji piw fermentacji górnej tzw. pseudo-ale.

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              warka nr 25 - Bursztynowe 12 Blg

              Fermentacja główna - 15 dni w temp. 10 st. C.
              Fermentacja cicha - 14 dni w temp. 10-12 st. C.
              Odfermentowało do 3 Blg, zielone jest bardzo smaczne.

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                warka nr 28 - Koźlak 16 Blg

                Wierna kopia warki nr 21, według mnie bardzo udanej. Własnie sie chłodzi.
                Temperatura w piwnicy - 12 st. C. Wobec zapowiadanego ocieplenia, prawdopodobnie ostatni tegoroczny lager.

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  warka nr 26 - Jasne Pełne 10 Blg

                  Fermentacja główna - 16 dni w temp. 10 st. C
                  Fermentacja cicha - 17 dni w temp. 12 st. C
                  Odfermentowało do 3 Blg.

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    warka nr 29 - Jasne Pełne 10 Blg

                    I jeszcze jedno jasne pełne. Receptura identyczna jak warka nr 22, 26 i 27. Bardzo mi podeszło, więc nie ma sensu nic zmieniać. Takie piwo do codziennego picia.
                    To ostatni lager w tym roku. Temperatura w piwnicy dochodzi do 15 st. C. i jeszcze zapowiadają ocieplenie. Pora przerzucić sie na grodzisze, pszeniczniaki i klasztorniaki.

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      warka nr 27 - Jasne Pełne 10 Blg

                      Fermentacja główna 13 dni w temp 12 st. C
                      Fermentacja cicha 15 dni w temp 12-14 st. C.
                      Odfermentowało do 3 Blg. Mimo nieco wyższych temperatur, zielone jest nadal czyste w smaku.

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

                        Chciałbym Cie zapytać czy masz jakieś prywatne przemyślenia, wnioski na temat chmielenia dla aromatu ? Zauważyłem, że często dla aromatu chmielisz 30 minut. Dlaczego ? Jaki według Ciebie jest najlepszy czas gotowania chmielu dla uzyskania najlepszego, najmocniejszego aromatu ? 0'(do chłodzenia), 3', 15', 30' ? Chodzi mi tylko i wyłączni o Twoje doświadczenia w temacie. Teoria na bok.
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          Też mam pytanko, a właściwie prośbę. Chodzi o to czy mógłbyś dokładnie opisać swoje postępowanie z drożdżami? Niby wszyscy robią tak samo, a jednak każdy ma inne priorytety, a Ty jedziesz cały sezon na na jednej saszetce...
                          Wrocławianom to może wisi, ale zarówno w Dębicy jak i w Biłgoraju piwowarów nie siali i trzeba sobie radzić samemu...

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
                            Chciałbym Cie zapytać czy masz jakieś prywatne przemyślenia, wnioski na temat chmielenia dla aromatu ? Zauważyłem, że często dla aromatu chmielisz 30 minut. Dlaczego ? Jaki według Ciebie jest najlepszy czas gotowania chmielu dla uzyskania najlepszego, najmocniejszego aromatu ? 0'(do chłodzenia), 3', 15', 30' ? Chodzi mi tylko i wyłączni o Twoje doświadczenia w temacie. Teoria na bok.
                            Ja w piwie bardziej czuję smak chmielowy niż aromat. Nawet chmielenie dużymi dawkami chmielu aromatycznego w ostatnich minutach bardziej przekładało się na zintensyfikowanie smaku niż aromatu chmielowego. Nie widzę większego sensu stosowania dwóch dawek chmielu aromatycznego (np. 30 min dla smaku i 0 min dla aromatu) Chmielenie typu goryczkowy 90 min plus aromatyczny 10-15 min wydaje mi się bardzo sensowne i w ten sposób zamierzam w tym roku chmielić.

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23928

                              jak Mapajak zbiera drożdże pozwoliłem sobie wydzielić do nowego wątku:

                              jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów


                              mam nadzieję że nie masz nic przeciwko
                              Last edited by ART; 2008-09-28, 22:59.
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                Nowy sezon 2008/2009

                                Z lekkim opóźnieniem, pora rozpocząć nowy sezon dolnej fermentacji. Temperatura w piwnicy spadła już do 11 st. C. Poprzedni był bardzo udany, ten - mam nadzieję - nie będzie gorszy. Oprócz kilku pilsów, marcowego, obowiazkowego jasnego i ciemnego koźlaka oraz portera, w planie mam kilka nowości. Piwo archaiczne wg. receptury Czesa, ciemne z dodatkiem słodu dymionego oraz piwo żytnie dolnej fermentacji. Zupełnie rezygnuję z dekokcji. Nie zauważyłem żadnej różnicy pomiędzy piwami zacieranymi dekokcyjnie a "na lenia", więc po co utrudniać sobie życie. Drożdże na ten sezon to WYEAST Bohemian Lager.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X