Dębickie lagery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #181
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
    Nie zauważyłem żadnej różnicy pomiędzy piwami zacieranymi dekokcyjnie a "na lenia", więc po co utrudniać sobie życie. Drożdże na ten sezon to WYEAST Bohemian Lager.
    To jeszcze teraz powiesz co rozumiesz przez "na lenia"
    1. Zatarcie w temp. około 70°C i pozostawienie w spokoju na dłuższy czas z niekontrolowanym, naturalnym spadkiem temp. o 5-10°C
    2. Zatarcie w temp. "angielskiej" i utrzymywanie tej temp. przez cały czas (zacieranie w lodówce turystycznej, okresowe podgrzewanie)
    3. Normalne dwa (trzy) postoje (leniwe tylko w porównaniu z dekokcją)

    Jedna saszetka na cały sezon?
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #182
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
      Jedna saszetka na cały sezon?
      Patrz link, 2 posty nad Twoim.

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #183
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
        Patrz link, 2 posty nad Twoim.
        Wiem pamiętam tę dyskusję. To tak dla "poddierżania razgawora" ;-)
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #184
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
          To jeszcze teraz powiesz co rozumiesz przez "na lenia"
          (...)
          Jedna saszetka na cały sezon?
          Zacieram w lodówce turystycznej.
          - podgrzewam wodę w ilości 3:1 w stosunku do słodów do temp. 80 st.C.
          - przelewam do lodówki, temperatura spada do 75 st. C
          - wsypuję słody, mieszam, temperatura ustala się na około 65 st. C
          - po 10-15 minutach dolewam wrzątku w ilości 1/3 wody wziętej na początku, temperatura
          podnosi się do około 72 st. C
          - po 45 min filtruję, nie później, aby temperatura za bardzo nie spadła, gdyż zacieru już nie
          podgrzewam.

          W połowie sezonu być może zmienię drożdże.

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #185
            warka nr 1/2009 - Jasne Pełne 10 Blg

            Pierwszy "dolniak" w tym sezonie, uwarzony w sobotę. Teraz fermentuje w temp. 11 st. C

            słody (3,0 kg):
            pilźnieński ......................................... 2,7 kg
            monachijski ....................................... 0,3 kg
            zakwaszający .................................... 0,03 kg

            zacieranie 64 C - 15 min
            72 C - 45 min.


            chmiele:
            (90 min) marynka ............................ 25 g

            Drożdże - WYEAST Bohemian Lager

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #186
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
              Zupełnie rezygnuję z dekokcji. Nie zauważyłem żadnej różnicy pomiędzy piwami zacieranymi dekokcyjnie a "na lenia", więc po co utrudniać sobie życie..
              Łojejku, nie jestem sama! I to w dodatku Mapajak to napisał!
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • muavmf
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.08
                • 119

                #187
                Łojejku, nie jestem sama! I to w dodatku Mapajak to napisał!
                A ja nadal sobie utrudniam. Tylko czy na pewno jest to utrudnianie.
                MAPAJAK dolewa 1/3 wrzącej wody, ja 1/3 odebranej i zagotowanej brzeczki.

                Co kraj to obyczaj .

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #188
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf
                  A ja nadal sobie utrudniam. Tylko czy na pewno jest to utrudnianie.
                  MAPAJAK dolewa 1/3 wrzącej wody, ja 1/3 odebranej i zagotowanej brzeczki.

                  Co kraj to obyczaj .
                  Czy według Ciebie piwo uwarzone dekokcyjnie jest smaczniejsze lub choćby inne niż to uwarzone bez dekokcji? Chodzi mi o Twoje odczucia smakowe, bez teorii.

                  Comment

                  • muavmf
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.08
                    • 119

                    #189
                    Czy według Ciebie piwo uwarzone dekokcyjnie jest smaczniejsze lub choćby inne niż to uwarzone bez dekokcji? Chodzi mi o Twoje odczucia smakowe, bez teorii.
                    Nie potrafię odpowiedzieć. Powody są dwa
                    1) robiłem tylko z dekocją. Zacieranie w lodówce z dolewaniem wrzącego dekoktu uważam za dosyć proste.
                    2) mam za małe doświadczenie w ocenie domowych piw ( 25 moich warek), w okolicy brak browamatorów.

                    Pozostaje mi zaprosić do Zgorzelca na degustację.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10795

                      #190
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf
                      Nie potrafię odpowiedzieć. Powody są dwa
                      1) robiłem tylko z dekocją. Zacieranie w lodówce z dolewaniem wrzącego dekoktu uważam za dosyć proste.
                      .
                      jeszcze prościej dolewać gorącej wody
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • krogo
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2007.03
                        • 66

                        #191
                        Cały poprzedni sezon używałeś drożdży Budvar Lager. I w związku z tym pytanie. Czy po dłuższym okresie przechowywania w butelkach piwo nie było za mocno nagazowane?
                        Ja też popełniłem kilka warek na tych drożdżach. Zacierane na "słodko" (30 minut 67*C, 60 minut 72*C), fermentacja burzliwa i cicha łącznie 4-5 tygodni, odfermentowały do około 3*Blg i pięknie się sklarowały już na zakończenie burzliwej. Do refermentacji sacharoza (6-7g/l). Po 2-3 miesiącach od zabutelkowania smak i nagazowanie były OK. Ale już po upływie 6 miesięcy od zabutelkowania totalnie przegazowane, w smaku zupełnie wytrawne a gęstość spadła w okolice 0*Blg. Wygląda na to, że drożdże po przerobieniu prostszych cukrów zabrały się za dekstryny, których teoretycznie nie powinny ruszyć. Albo coś spowodowało rozkład dekstryn na prostsze cukry.
                        Identycznie robione piwo ale na drożdżach Saflager było do końca prawidłowo nagazowane i miało słodkawy smak.

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #192
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo
                          Cały poprzedni sezon używałeś drożdży Budvar Lager. I w związku z tym pytanie. Czy po dłuższym okresie przechowywania w butelkach piwo nie było za mocno nagazowane?
                          Ja też popełniłem kilka warek na tych drożdżach. Zacierane na "słodko" (30 minut 67*C, 60 minut 72*C), fermentacja burzliwa i cicha łącznie 4-5 tygodni, odfermentowały do około 3*Blg i pięknie się sklarowały już na zakończenie burzliwej. Do refermentacji sacharoza (6-7g/l). Po 2-3 miesiącach od zabutelkowania smak i nagazowanie były OK. Ale już po upływie 6 miesięcy od zabutelkowania totalnie przegazowane, w smaku zupełnie wytrawne a gęstość spadła w okolice 0*Blg. Wygląda na to, że drożdże po przerobieniu prostszych cukrów zabrały się za dekstryny, których teoretycznie nie powinny ruszyć. Albo coś spowodowało rozkład dekstryn na prostsze cukry.
                          Identycznie robione piwo ale na drożdżach Saflager było do końca prawidłowo nagazowane i miało słodkawy smak.
                          Miałem podobie na s-23 oraz pilsnerach. Wydaje mi się, że z powodu upału drożdze zgłupiały.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            #193
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo
                            Cały poprzedni sezon używałeś drożdży Budvar Lager. I w związku z tym pytanie. Czy po dłuższym okresie przechowywania w butelkach piwo nie było za mocno nagazowane?
                            Ja też popełniłem kilka warek na tych drożdżach. Zacierane na "słodko" (30 minut 67*C, 60 minut 72*C), fermentacja burzliwa i cicha łącznie 4-5 tygodni, odfermentowały do około 3*Blg i pięknie się sklarowały już na zakończenie burzliwej. Do refermentacji sacharoza (6-7g/l). Po 2-3 miesiącach od zabutelkowania smak i nagazowanie były OK. Ale już po upływie 6 miesięcy od zabutelkowania totalnie przegazowane, w smaku zupełnie wytrawne a gęstość spadła w okolice 0*Blg. Wygląda na to, że drożdże po przerobieniu prostszych cukrów zabrały się za dekstryny, których teoretycznie nie powinny ruszyć. Albo coś spowodowało rozkład dekstryn na prostsze cukry.
                            Identycznie robione piwo ale na drożdżach Saflager było do końca prawidłowo nagazowane i miało słodkawy smak.
                            MOje piwa również były mocno przegazowane, ale smak pozostał prawidłowy. Dlatego w tym roku zmniejszyłem ilość surowca do refermantacji do 4 g na litr.

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              #194
                              Warka nr 2/2009 - Archaiczne 13 Blg

                              Piwo wg. receptury Czesa z książki "Znakomite piwa". Uwarzone 27.12.2008

                              słody (4,0 kg):
                              wędzony ............................................2,8 kg
                              monachijski ....................................... 1,0 kg
                              caraaroma ....................................... 0,2 kg
                              czekoladowy ...................................... 0,04 kg

                              zacieranie 64 C - 15 min
                              72 C - 45 min.


                              chmiele:
                              (90 min) lubelski ............................ 50 g

                              Drożdże - WYEAST Bohemian Lager

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                #195
                                warka nr 1/2009 - Jasne Pełne 10 Blg

                                Dziś zabutelkowane. Odfermentowało do 4 Blg. Jest bardzo smaczne - i jak zwykle przy butelkowaniu - sporo go dziś wypiłem.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • AaLeX
                                  Görlitzer Bierblume Brauerei, Pilsette böhmisch Pils
                                  AaLeX
                                  Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
                                  2024-11-20, 10:41
                                • AaLeX
                                  BG SA Zabrze, Łomża Pils
                                  AaLeX
                                  Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
                                  2024-08-08, 18:31
                                • darekd
                                  Köstritzer, Spezial Pils
                                  darekd
                                  To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody):

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...di%C3%A4t-pils

                                  tylko, że jeszcze bardziej odfermentowany. Z 11,1% ekstr. wyciągnęli 5,5% alk. Taki wynik w nie robi wrażenia na producentach polskich,...
                                  2022-07-03, 23:35
                                • wirdar1
                                  Brewkit Czech Pils
                                  wirdar1
                                  Witam
                                  To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                                  Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                                  13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                                  2023-03-21, 15:51
                                • darekd
                                  Browar Żuławski, Pils
                                  darekd
                                  Wspominałem o ich Keller Pilsie tutaj:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ki-keller-pils

                                  Czasu trochę minęło, zmienił się piwowar, nowy przyjechał z Ukrainy i zmienił się pils.

                                  Teraz ma bardziej klasyczne dla stylu parametry...
                                  2023-06-07, 21:54
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...