Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
Wyświetlenie odpowiedzi
Dębickie lagery
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziPłytko odfermentowało. Dodałeś coś do referementacji?
Zmierzyłem stężenie piwa z poprzedniego sezonu, równiez butelkowanego przy 4 Blg. W butelce zeszło do 2 Blg. Jest przegazowane.
Nastepne piwo zabutelkuję bez dodatku lub tylko z minimalnym dodatkiem 40-50 g na 20 l piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi80 g cukru na 20 l. butelkowanego przy 4 Blg. W butelce zeszło do 2 Blg. Jest przegazowane.
Ostatnio się zastanawiałem czy podczas zlewania na cichą nie wziąć powiedzmy 100ml piwa i nie przenieść do domu. W wyższej temp. drożdże szybciej zjedzą cukry i będzie wiadomo jak głęboko piwo zostanie ostatecznie odfermentowane. Mając tę wiedzę można po osiągnięciu odpowiedniej gęstości przez piwo butelkować je bez dodatków.Last edited by jkocurek; 2009-01-14, 09:32.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Z tym, że w wyższej temp. drożdże moga wykorzystać to źródło węgla na przyrost biomasy i wtedy wynik nie bedzie miarodajny.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziZ tym, że w wyższej temp. drożdże moga wykorzystać to źródło węgla na przyrost biomasy i wtedy wynik nie bedzie miarodajny.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziBrak mi tu niestety wiedzy, wydawało mi się, że proporcja wykorzystania węgla z cukrów na przyrost biomasy i produkcję CO2 w warunkach beztlenowych jest mniej więcej niezależna od temperatury.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziTylko jak zapewnić te warunki beztlenowe w domu? Ja w zasadzie Twoją metody bym spróbował, moga być ciekawe wyniki.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
FFT - fast fermentation test
Za dużo kombinujecie; poprawnie robi się to tak: zostawia się trochę brzeczki nastawnej; ok. 200 ml i zadaje odrobiną drożdży pozostałych ze startera. Trzyma się to w cieple, wstrząsając od czasu do czasu i po paru dniach wiemy, jaki jest limit odfermentowania dla danego piwa.
EDIT: jeszcze link:
Last edited by coder; 2009-01-14, 13:01.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziZa dużo kombinujecie; poprawnie robi się to tak: zostawia się trochę brzeczki nastawnej; ok. 200 ml i zadaje odrobiną drożdży pozostałych ze startera. Trzyma się to w cieple, wstrząsając od czasu do czasu i po paru dniach wiemy, jaki jest limit odfermentowania dla danego piwa.
EDIT: jeszcze link:
http://braukaiser.com/wiki/index.php...t_Ferment_Test
Słusznie prawisz, ale jak już się tego nie zrobiło na początku to można chyba wziąć trochę w trakcie przelewania na cichą. Np. resztkę z dna fermentoraPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Warka nr 3/2008 - Pils 12 Blg
Uwarzone dziś:
słody (3,5 kg):
pilźnieński ......................................... 3,0 kg
monachijski ....................................... 0,3 kg
Carapils ............................................ 0,2 kg
zacieranie 64 C - 15 min
72 C - 45 min.
chmiele:
(90 min) lubelski ............................ 40 g
(30 min) lubelski ............................ 5 g
(0 min) lubelski .............................. 5 g
Drożdże - WYEAST Bohemian Lager
Comment
-
-
Warka nr 4/2008 - Porter 22 Blg
Natchniony przez Marusię, również i ja dziś uwarzyłem portera.
słody (5,0 kg):
pilźnieński ......................................... 2,3 kg
monachijski ....................................... 2,0 kg
caramunich ....................................... 0,5 kg
caraaroma .......................................... 0,2 kg
Carafa Specjal .................................. 0,2 kg
ekstrakt jasny ..................................... 1,8 kg
zacieranie 64 C - 15 min
72 C - 45 min
chmiele:
(90 min) marynka ........................... 30 g
(30 min) lubelsk ..............................20 g
drożdże: WYEAST Bohemian Lager
__________________
Comment
-
-
Warka nr 5/2008 - Pils 12 Blg
Uwarzone dziś, niemal kopia warki nr 3 - zwiększona tylko ilość chmielu goryczkowego do 50 g.
słody (3,5 kg):
pilźnieński ......................................... 3,0 kg
monachijski ....................................... 0,3 kg
Carapils ............................................ 0,2 kg
zacieranie 64 C - 15 min
72 C - 45 min.
chmiele:
(90 min) lubelski ............................ 50 g
(15 min) lubelski ............................ 5 g
(0 min) lubelski .............................. 5 g
Drożdże - WYEAST Bohemian Lager
Comment
-
-
Dość płytko odfermentowało, ale nie lepiej było eksperymentalnie tylko parę flaszek zabutelkować bez dodatku surowca do refermentacji? Tym bardziej, że to dość ciekawe piwo jest (jeżeli jest to przepis z książki "Znakomite piwa...").
Comment
-
Comment