Dębickie lagery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
    Dziś zabutelkowane. Odfermentowało do 4 Blg. Jest bardzo smaczne - i jak zwykle przy butelkowaniu - sporo go dziś wypiłem.
    Płytko odfermentowało. Dodałeś coś do referementacji?
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
      Płytko odfermentowało. Dodałeś coś do referementacji?
      80 g cukru na 20 l. Niby niewiele, ale chyba i tak za dużo.
      Zmierzyłem stężenie piwa z poprzedniego sezonu, równiez butelkowanego przy 4 Blg. W butelce zeszło do 2 Blg. Jest przegazowane.
      Nastepne piwo zabutelkuję bez dodatku lub tylko z minimalnym dodatkiem 40-50 g na 20 l piwa.

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
        80 g cukru na 20 l. butelkowanego przy 4 Blg. W butelce zeszło do 2 Blg. Jest przegazowane.
        Proste obliczenie: jeżeli gęstość schodzi 4° do 2°Blg to z każdego litra odfermentowuje Ci prawie 20g cukrów. Przy "standardowej" 20l warce daje to 400g!, czyli to jest tak jakbyś do w pełni odfermentowanych 20l piwa dodał 400g glukozy!
        Ostatnio się zastanawiałem czy podczas zlewania na cichą nie wziąć powiedzmy 100ml piwa i nie przenieść do domu. W wyższej temp. drożdże szybciej zjedzą cukry i będzie wiadomo jak głęboko piwo zostanie ostatecznie odfermentowane. Mając tę wiedzę można po osiągnięciu odpowiedniej gęstości przez piwo butelkować je bez dodatków.
        Last edited by jkocurek; 2009-01-14, 09:32.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          Z tym, że w wyższej temp. drożdże moga wykorzystać to źródło węgla na przyrost biomasy i wtedy wynik nie bedzie miarodajny.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Z tym, że w wyższej temp. drożdże moga wykorzystać to źródło węgla na przyrost biomasy i wtedy wynik nie bedzie miarodajny.
            Brak mi tu niestety wiedzy, wydawało mi się, że proporcja wykorzystania węgla z cukrów na przyrost biomasy i produkcję CO2 w warunkach beztlenowych jest mniej więcej niezależna od temperatury.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
              Brak mi tu niestety wiedzy, wydawało mi się, że proporcja wykorzystania węgla z cukrów na przyrost biomasy i produkcję CO2 w warunkach beztlenowych jest mniej więcej niezależna od temperatury.
              Tylko jak zapewnić te warunki beztlenowe w domu? Ja w zasadzie Twoją metody bym spróbował, moga być ciekawe wyniki.
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                Tylko jak zapewnić te warunki beztlenowe w domu? Ja w zasadzie Twoją metody bym spróbował, moga być ciekawe wyniki.
                Nie no to jest akurat proste. Jakaś mała butelka i korek z bełkotką. Napełnić to w chłodnym miejscu. Jak się przeniesie do ciepłego to CO2 wydzielone z piwa powinno wypchnąć powietrze. Buteleczka powinna być IMO wypełniona w co najmniej w 3/4tych.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  FFT - fast fermentation test

                  Za dużo kombinujecie; poprawnie robi się to tak: zostawia się trochę brzeczki nastawnej; ok. 200 ml i zadaje odrobiną drożdży pozostałych ze startera. Trzyma się to w cieple, wstrząsając od czasu do czasu i po paru dniach wiemy, jaki jest limit odfermentowania dla danego piwa.

                  EDIT: jeszcze link:
                  Last edited by coder; 2009-01-14, 13:01.

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                    Za dużo kombinujecie; poprawnie robi się to tak: zostawia się trochę brzeczki nastawnej; ok. 200 ml i zadaje odrobiną drożdży pozostałych ze startera. Trzyma się to w cieple, wstrząsając od czasu do czasu i po paru dniach wiemy, jaki jest limit odfermentowania dla danego piwa.

                    EDIT: jeszcze link:
                    http://braukaiser.com/wiki/index.php...t_Ferment_Test
                    Wszelki duch.... Coder
                    Słusznie prawisz, ale jak już się tego nie zrobiło na początku to można chyba wziąć trochę w trakcie przelewania na cichą. Np. resztkę z dna fermentora
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      Ma rację ten coder jeden...
                      Last edited by huanghua; 2009-01-14, 14:04.
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        Warka nr 3/2008 - Pils 12 Blg

                        Uwarzone dziś:

                        słody (3,5 kg):
                        pilźnieński ......................................... 3,0 kg
                        monachijski ....................................... 0,3 kg
                        Carapils ............................................ 0,2 kg

                        zacieranie 64 C - 15 min
                        72 C - 45 min.


                        chmiele:
                        (90 min) lubelski ............................ 40 g
                        (30 min) lubelski ............................ 5 g
                        (0 min) lubelski .............................. 5 g


                        Drożdże - WYEAST Bohemian Lager

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          Warka nr 4/2008 - Porter 22 Blg

                          Natchniony przez Marusię, również i ja dziś uwarzyłem portera.

                          słody (5,0 kg):
                          pilźnieński ......................................... 2,3 kg
                          monachijski ....................................... 2,0 kg
                          caramunich ....................................... 0,5 kg
                          caraaroma .......................................... 0,2 kg
                          Carafa Specjal .................................. 0,2 kg
                          ekstrakt jasny ..................................... 1,8 kg

                          zacieranie 64 C - 15 min
                          72 C - 45 min

                          chmiele:
                          (90 min) marynka ........................... 30 g
                          (30 min) lubelsk ..............................20 g

                          drożdże: WYEAST Bohemian Lager
                          __________________

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            Warka nr 5/2008 - Pils 12 Blg

                            Uwarzone dziś, niemal kopia warki nr 3 - zwiększona tylko ilość chmielu goryczkowego do 50 g.

                            słody (3,5 kg):
                            pilźnieński ......................................... 3,0 kg
                            monachijski ....................................... 0,3 kg
                            Carapils ............................................ 0,2 kg

                            zacieranie 64 C - 15 min
                            72 C - 45 min.


                            chmiele:
                            (90 min) lubelski ............................ 50 g
                            (15 min) lubelski ............................ 5 g
                            (0 min) lubelski .............................. 5 g


                            Drożdże - WYEAST Bohemian Lager

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              Warka nr 2/2009 - Archaiczne 13 Blg

                              Dziś rozlane. Eksperymentalnie bez dodatku surowca refermentacyjnego. Odfermentowało do 4 Blg.

                              Comment

                              • kolomar
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.12
                                • 175

                                Dość płytko odfermentowało, ale nie lepiej było eksperymentalnie tylko parę flaszek zabutelkować bez dodatku surowca do refermentacji? Tym bardziej, że to dość ciekawe piwo jest (jeżeli jest to przepis z książki "Znakomite piwa...").
                                Warzenie piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...