Dębickie lagery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    Warka 8/2009 - Marcowe 14 Blg

    Uwarzone dziś.

    słody (4,0 kg):
    pilźnieński ......................................... 3,0 kg
    monachijski ....................................... 0,6 kg
    Carahell ............................................... 0,2 kg
    Caramunich ......................................... 0,2 kg
    zakwaszający ....................................... 0,03 kg

    zacieranie 64 C - 10 min
    72 C - 50 min.


    chmiele:
    (90 min) marynka ............................ 30 g
    (30 min) żatecki ............................. 10 g
    (0 min) żatecki ............................. 10 g

    Drożdże: WYEAST Bohemian Lager

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      Warka nr 4/2009 - Porter 22 Blg

      Dziś rozlałem z dodatkiem 30 g cukru na 10 l piwa. Odfermentowało do 7 Blg.

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        Warka 9/2009 - Koźlak 16 Blg

        Uwarzone dziś.

        słody (5,0 kg):
        pilźnieński ......................................... 2,0 kg
        monachijski ....................................... 2,0 kg
        Carahell ............................................... 0,5 kg
        Caramunich ......................................... 0,3 kg
        Caraaroma .......................................... 0,2 kg

        zacieranie 64 C - 15 min
        72 C - 45 min.


        chmiele:
        (90 min) marynka ............................ 40 g

        Drożdże: WYEAST Bohemian Lager

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          Warka nr 6/2009 - Jasne Pełne 10 Blg

          Dziś rozlane z dodatkiem 30 g cukru na 10 l piwa.

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            Warka nr 10/2009 - Marcowe 14 Blg

            Uwarzone dziś.

            słody (4,0 kg):
            pilźnieński ......................................... 3,0 kg
            monachijski ....................................... 0,6 kg
            Carahell ............................................... 0,2 kg
            Caramunich ......................................... 0,2 kg

            zacieranie 64 C - 10 min
            72 C - 50 min.


            chmiele:
            (90 min) marynka ............................ 30 g
            (30 min) lubelski .............................. 10 g
            (0 min) lubelski ................................ 10 g

            Drożdże: WYEAST Bohemian Lager

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              Warka 9/2009 - Koźlak 16 Blg

              Rozlane wczoraj. Odfermentowało do 5 Blg.

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                Warka nr 10/2009 - Marcowe 14 Blg

                Rozlane dziś, odfermentowało do 3 Blg. Z powodu wyższej już temperatury złapało nieco owocowych posmaków. Było to ostatnie piwo w tym sezonie.

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  A jaką temp. masz? U mnie bo nie mam piwnicy mam 20st.C. więc już ciepło, nawet jak na górniaki uwzględniając przybytek temp. 2stC od fermentacji nie ma co się za dużo spodziewać.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                    A jaką temp. masz? U mnie bo nie mam piwnicy mam 20st.C. więc już ciepło, nawet jak na górniaki uwzględniając przybytek temp. 2stC od fermentacji nie ma co się za dużo spodziewać.
                    Moja piwnica jest, niestety, dość ciepła jak na piwnicę. Teraz jest tam 17 st. C.
                    W zimie jest idealnie, 9-12 st. C.

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                      Moja piwnica jest, niestety, dość ciepła jak na piwnicę. Teraz jest tam 17 st. C.
                      W zimie jest idealnie, 9-12 st. C.
                      Czyli normalnie, trza yno warzyć w zima i ok
                      Ja właśnie przewiozę swe piwa do znajomych do familoka, kaj mają ok 10stC obecnie i tak całe lato.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                        (...)
                        Ja właśnie przewiozę swe piwa do znajomych do familoka, kaj mają ok 10stC obecnie i tak całe lato.
                        Tylko im pozazdrościć!

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Mapajaku, koniecznie zdaj relację z nagazowania tego piwa, do którego nie dodałeś nic do refermentacji.
                          (...)
                          Niestety, piwo nie nagazowało się dostatecznie. Jest lekki gaz i delikatna pianka, ale zdecydowanie tego za mało. Idealny dodatek do piw dolnej fermentacji to 30 g cukru na 10 litrów piwa.

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            Pora rozpocząć nowy sezon na lagery. Poprzedni był bardzo udany, więc zmian będzie niewiele. Drożdże te same, WYEAST Bohemian Lager - przed chwilą przelałem zawartość napęczniałej saszetki do 300 ml roztworu ekstraktu słodowego. Za 3-5 dni pierwsze warzenie.
                            W większym stopniu zamierzam wykorzystać chmiel lubelski jako goryczkowy zamiast Marynki, goryczka uzyskana z tego pierwszego bardziej mi odpowiada smakowo. Plany to jak zwykle kilka pilsów, marcowe, koźlak jasny i ciemny, obowiązkowy porter.

                            Comment

                            • Seta
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 6964

                              I jak lagerowy sezon? Rozpocząłeś?
                              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Jak zaczął, tak nie odchodzi od kotła i nie ma czasu pisać Mapajak, odezwij się, bo się martwimy, że się w zacierze utopiłeś
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X