PO fermentacji burzliwej czy cichej, u mnie sie nie rozwastwiaja
Dębickie lagery
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2PO fermentacji burzliwej czy cichej, u mnie sie nie rozwastwiaja
Aby drożdże się rozwarstwiły należy zebrać bardzo gęsty osad z dna fermentora i umieścić w lodówce. Po jednym dniu drożdże się już rozwarstwią. Aby wykonać starter należy zrównać temperaturę świerzej pożywki z temperaturą drożdży poprzez schłodzenie pożywki w lodówce. Potem należy przenieść drożdże do pożywki i dopiero umieścić to w temperaturze pokojowej w celu ogrzania i szybszego "ruszenia" startera.
Gdybyśmy najpierw rozwarstwione drożdże umieścili w pokojowej temperaturze nic by z tego nie wyszło. Drożdże by się "obudziły" i wszystko samo by się wymieszało.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakDrożdże są zebrane po burzliwej.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
warka nr. 2 - Koźlak majowy 16 Blg
Już w fermentorze, zaszczepiona drożdżami ze startera. Z zacierania słodów wyszło 20 l. brzeczki 15 Blg. Dzięki lepszej niż zakładałem wydajności zacierania, do osiągnięcia 16 Blg muszę dodać tylko 0,3 kg ekstraktu słodowego. Z dodatku cukru rezygnuję.Comment
-
Witaj Mateuszu,
Czytałem o sposobie w jaki odzyskujesz czyste drożdże. Chciałbym poznać Twoją opinię czy można by utrzymywać czyste szczepy w inny sposób:
- z przygotowanego startera 2/3 użyć a 1/3 pozostawić w lodówce,
- Przed następnym użyciem znów zbudować starter i znów 1/3 zostawić przechowując w lodówce,
- przynajmniej teoretycznie można by używać tego samego szczepu w nieskończoność
Co o tym sądzisz?
Bogodar (bocian64)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bocian64Witaj Mateuszu,
Czytałem o sposobie w jaki odzyskujesz czyste drożdże. Chciałbym poznać Twoją opinię czy można by utrzymywać czyste szczepy w inny sposób:
- z przygotowanego startera 2/3 użyć a 1/3 pozostawić w lodówce,
- Przed następnym użyciem znów zbudować starter i znów 1/3 zostawić przechowując w lodówce,
- przynajmniej teoretycznie można by używać tego samego szczepu w nieskończoność
Co o tym sądzisz?
Bogodar (bocian64)
Ja planuję warki tak, aby na nową warkę zawsze mieć świeże drożdże po poprzedniej - przygotowane jak opisałem wyżej. Jeśłi przerwa w warzeniu z jakiś powodów była dłuższa niż kilka dni, po prostu biorę nowe drożdże.
Na 111 wykonanych warek zepsuły mi się 4 - wszystkie z powodu drożdży, które nie ruszyły w porę z fermentacją.
Opisany przeze mnie sposób daje 100% pewność, że w ciągu kilku godzin od zaszczepienia fermentacja ruszy pełną parą.Comment
-
warka nr. 2 - Koźlak majowy 16 Blg
Wczoraj dolałem do fermentora 0,4 kg ekstraktu słodowwego Viena Red rozpuszczonego w 1l wody podnosząc stężenie piwa do 16 Blg.
Dziś przeczytałem , że Shlangbaum organizuje konkurs w Krakowie gdzie jedną z kategori jest jasny koźlak 13-15 Blg. Mój się niestety już nie załapie. Gdybym wiedział wczoraj ...Comment
-
warka nr. 2 - koźlak majowy 16 Blg
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakWczoraj dolałem do fermentora 0,4 kg ekstraktu słodowwego Viena Red rozpuszczonego w 1l wody podnosząc stężenie piwa do 16 Blg.
Dziś przeczytałem , że Shlangbaum organizuje konkurs w Krakowie gdzie jedną z kategori jest jasny koźlak 13-15 Blg. Mój się niestety już nie załapie. Gdybym wiedział wczoraj ...Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakWylicze to tak aby ekstrakt początkowy wyszedł 15 Blg.Last edited by Shlangbaum; 2006-11-16, 08:24.Comment
-
warka nr. 3 - polotmave 11 Blg
Nie było w planach, ale jest taka kategoria na I Krakowskim Konkursie Piw Domowych, więc trzeba uwarzyć. I to szybko, bo czasu mało - 2 miesiące na przygotowanie lagera to prawdziwe wyzwanie. W którymś momencie trzeba troszkę oszukać.
Więc tak:
1. fermentację cichą skrócę do 4-5 dni, drożdże S-23 bardzo dobrze kłaczkują, piwo po burzliwej jest już w zasadzie klarowne, więc tu nie będzie problemu.
2. po rozlewie do butelek, zamiast do zimnej piwnicy, piwo pójdzie na 2 tygodniowe leżakowanie w temperaturze pokojowej a dopiero potem do zimnej piwnicy. Może złapie troszkę posmaków owocowych, ale to lepiej niż miałoby być niedoleżakowane.Comment
-
warka nr. 3 - polotmave 11 Blg
Warzone będzie za 2-3 dni, jak zwolni się fermentor po koźlaku.
Słody (3,2 kg):
pilźnieński ................... 2,2 kg
monachijski ............... 0,6 kg
Caramunisch ................ 0,2 kg
Caraaroma .................. 0,2 kg
zacieranie 64 st. C - 15 min
74 st. C - 45 min
Chmiele:
lubelski (90 min) ............ 40 g
lubelski (60 min) ............ 20 g
Lubelski (5 min) .............. 5 g
Drożdże: Saflager S-23, gęstwa po poprzedniej warceComment
-
Czy Mistrz planuje nawarzenie lagerka na konkurs na Warsztaty Wrocławskie?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaCzy Mistrz planuje nawarzenie lagerka na konkurs na Warsztaty Wrocławskie?
Według mnie piwa dolnej fermentacji 11-12 Blg osiągają optymalną kondycję w 4-5 miesiacu od zabutelkowania, więc wszystko będzie na czas.Comment
Comment