Dębickie lagery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wg2
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.07
    • 264

    #16
    PO fermentacji burzliwej czy cichej, u mnie sie nie rozwastwiaja
    GAWEŁ

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2
      PO fermentacji burzliwej czy cichej, u mnie sie nie rozwastwiaja
      Drożdże są zebrane po burzliwej. Po cichej drożdży jest znacznie mniej. Np na drożdżach Safale s-04 i Saflager S-23 piwo po fermentacji burzliwej jest już klarowne. Po cichej osadza się tylko cienka warstewka drożdzy i zanieczyszczeń.
      Aby drożdże się rozwarstwiły należy zebrać bardzo gęsty osad z dna fermentora i umieścić w lodówce. Po jednym dniu drożdże się już rozwarstwią. Aby wykonać starter należy zrównać temperaturę świerzej pożywki z temperaturą drożdży poprzez schłodzenie pożywki w lodówce. Potem należy przenieść drożdże do pożywki i dopiero umieścić to w temperaturze pokojowej w celu ogrzania i szybszego "ruszenia" startera.
      Gdybyśmy najpierw rozwarstwione drożdże umieścili w pokojowej temperaturze nic by z tego nie wyszło. Drożdże by się "obudziły" i wszystko samo by się wymieszało.

      Comment

      • kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8108

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
        Drożdże są zebrane po burzliwej.
        Zawsze,bo aż 5 razy tak zbierałem drożdże i nigdy mi sie nie rozwarstwiły.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #19
          warka nr. 2 - Koźlak majowy 16 Blg

          Już w fermentorze, zaszczepiona drożdżami ze startera. Z zacierania słodów wyszło 20 l. brzeczki 15 Blg. Dzięki lepszej niż zakładałem wydajności zacierania, do osiągnięcia 16 Blg muszę dodać tylko 0,3 kg ekstraktu słodowego. Z dodatku cukru rezygnuję.

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #20
            warka nr. - koźlak majowy 16 Blg

            Dziś, po 7-u godz. od dodania drożdży jest już piękna, kilkucentymetrowa pianka. Nieco się ociepliło, w piwnicy jest teraz 13 st.C ale to nie zaszkodzi koźlakowi.

            Comment

            • bocian64
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.12
              • 3

              #21
              Witaj Mateuszu,
              Czytałem o sposobie w jaki odzyskujesz czyste drożdże. Chciałbym poznać Twoją opinię czy można by utrzymywać czyste szczepy w inny sposób:
              - z przygotowanego startera 2/3 użyć a 1/3 pozostawić w lodówce,
              - Przed następnym użyciem znów zbudować starter i znów 1/3 zostawić przechowując w lodówce,
              - przynajmniej teoretycznie można by używać tego samego szczepu w nieskończoność
              Co o tym sądzisz?
              Bogodar (bocian64)

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bocian64
                Witaj Mateuszu,
                Czytałem o sposobie w jaki odzyskujesz czyste drożdże. Chciałbym poznać Twoją opinię czy można by utrzymywać czyste szczepy w inny sposób:
                - z przygotowanego startera 2/3 użyć a 1/3 pozostawić w lodówce,
                - Przed następnym użyciem znów zbudować starter i znów 1/3 zostawić przechowując w lodówce,
                - przynajmniej teoretycznie można by używać tego samego szczepu w nieskończoność
                Co o tym sądzisz?
                Bogodar (bocian64)
                Zależy jak długo drożdże byłyby przechowywane w lodówce. Jeśłi do tygodnia to w porządku, jesłi dłużej to ja bym nie ryzykował. Długie przechowywanie im nie służy. Przez dłuższy czas można przechowywać na skosach agarowych lub zamrożone w glicerynie. Oba sposoby gdzieś tu na forum były omawiane.
                Ja planuję warki tak, aby na nową warkę zawsze mieć świeże drożdże po poprzedniej - przygotowane jak opisałem wyżej. Jeśłi przerwa w warzeniu z jakiś powodów była dłuższa niż kilka dni, po prostu biorę nowe drożdże.
                Na 111 wykonanych warek zepsuły mi się 4 - wszystkie z powodu drożdży, które nie ruszyły w porę z fermentacją.
                Opisany przeze mnie sposób daje 100% pewność, że w ciągu kilku godzin od zaszczepienia fermentacja ruszy pełną parą.

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #23
                  warka nr. 2 - Koźlak majowy 16 Blg

                  Wczoraj dolałem do fermentora 0,4 kg ekstraktu słodowwego Viena Red rozpuszczonego w 1l wody podnosząc stężenie piwa do 16 Blg.
                  Dziś przeczytałem , że Shlangbaum organizuje konkurs w Krakowie gdzie jedną z kategori jest jasny koźlak 13-15 Blg. Mój się niestety już nie załapie. Gdybym wiedział wczoraj ...

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    #24
                    warka nr. 2 - koźlak majowy 16 Blg

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                    Wczoraj dolałem do fermentora 0,4 kg ekstraktu słodowwego Viena Red rozpuszczonego w 1l wody podnosząc stężenie piwa do 16 Blg.
                    Dziś przeczytałem , że Shlangbaum organizuje konkurs w Krakowie gdzie jedną z kategori jest jasny koźlak 13-15 Blg. Mój się niestety już nie załapie. Gdybym wiedział wczoraj ...
                    Jednak wezmą udział w konkursie. Wpadłem na taki pomysł. Do kilku butelek, tych na konkurs, przed rozlewem doleję wody. Wylicze to tak aby ekstrakt początkowy wyszedł 15 Blg. Będzie to zapewne jedyne piwo domowe w konkursie wyprodukowane metodą HGB.

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                      Wylicze to tak aby ekstrakt początkowy wyszedł 15 Blg.
                      Zmodyfikowałem widełki ekstraktu. Gdyż podane wcześniej były błędnie zamieszczone (za niskie) na co zwrócił mi uwagę jeden z uprzejmych forumowiczów. Ekstrakt konkursowy na hell bocka (piwo jasne) to 15-17,5 blg. Nie będziesz więc musiał nic rozcienczać.
                      Last edited by Shlangbaum; 2006-11-16, 08:24.

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #26
                        warka nr. 3 - polotmave 11 Blg

                        Nie było w planach, ale jest taka kategoria na I Krakowskim Konkursie Piw Domowych, więc trzeba uwarzyć. I to szybko, bo czasu mało - 2 miesiące na przygotowanie lagera to prawdziwe wyzwanie. W którymś momencie trzeba troszkę oszukać.
                        Więc tak:
                        1. fermentację cichą skrócę do 4-5 dni, drożdże S-23 bardzo dobrze kłaczkują, piwo po burzliwej jest już w zasadzie klarowne, więc tu nie będzie problemu.
                        2. po rozlewie do butelek, zamiast do zimnej piwnicy, piwo pójdzie na 2 tygodniowe leżakowanie w temperaturze pokojowej a dopiero potem do zimnej piwnicy. Może złapie troszkę posmaków owocowych, ale to lepiej niż miałoby być niedoleżakowane.

                        Comment

                        • mapajak
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.12
                          • 1187

                          #27
                          warka nr. 3 - polotmave 11 Blg

                          Warzone będzie za 2-3 dni, jak zwolni się fermentor po koźlaku.

                          Słody (3,2 kg):
                          pilźnieński ................... 2,2 kg
                          monachijski ............... 0,6 kg
                          Caramunisch ................ 0,2 kg
                          Caraaroma .................. 0,2 kg

                          zacieranie 64 st. C - 15 min
                          74 st. C - 45 min
                          Chmiele:
                          lubelski (90 min) ............ 40 g
                          lubelski (60 min) ............ 20 g
                          Lubelski (5 min) .............. 5 g

                          Drożdże: Saflager S-23, gęstwa po poprzedniej warce

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #28
                            Czy Mistrz planuje nawarzenie lagerka na konkurs na Warsztaty Wrocławskie?
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Czy Mistrz planuje nawarzenie lagerka na konkurs na Warsztaty Wrocławskie?
                              Tak, będzie uwarzony lagerek z dekokcją - specjalnie na wrocławski konkurs - zaraz po polotmawym. Na szczęście tu jest mnóstwo czasu, nie ma potrzeby się spieszyć tak jak z polotmawym.
                              Według mnie piwa dolnej fermentacji 11-12 Blg osiągają optymalną kondycję w 4-5 miesiacu od zabutelkowania, więc wszystko będzie na czas.

                              Comment

                              • mapajak
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.12
                                • 1187

                                #30
                                warka nr. 2 - Koźlak majowy 16 Blg

                                Po 8-u dniach fermentacji w 13 st. C piwo odfermentowało do 5-u Blg. Dziś będzie przelane do balonów na fermentację cichą.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X