Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
Wyświetlenie odpowiedzi
F&A Home Brewery
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziChmielenie na zimno nie daje goryczki, więc stosowanie odmian aromatycznych powinno dać lepsze efekty. Zawsze.
Tak myślę...
Z chmielem w tym piwie może być różnie, bo sporo piany wyszło z fermentorów a w pianie, moim zdaniem, jest dużo chmielu. Można to sprawdzić kosztując pianę na fermentującym piwie. Sssam brrr chmiel."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedziTak się chowają, że marynka ma prawie dwa razy więcej olejków aromatycznych niż lubelski."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Myślisz, że pamiętam? Na PW Ci mogę napisać, ale przy braku pewności nie podam źródła na forum.
Niemal pewny jestem tego, że czytałem o zawartości 1,1g w 100g suszonych szyszek lubelskiego
2g w przypadku marynki.
Jeśli piszę głupoty to proszę mnie poprawić.Last edited by Marcin_wc; 2009-11-16, 21:20.
Comment
-
-
Pytam, bo nigdzie nie spotkałem się z oznaczeniem olejków eterycznych w chmielu. Tylko z oznaczeniem AA. Nawet powszechny podział na odmiany aromatyczne i goryczkowe odnosi się do zawartości alfakwasów."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
Olejki korzystnie wpływające na chmielowy aromat piwa: humulen, kariofilen, farnezen, linalool.
Olejki, których nadmierna ilość wpływa na pogorszenie aromatu piwa: myrcen, limonen, geraniol.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziFaktycznie Marynka ma najwięcej olejków, ale istotne jest też chyba których olejków...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziOlejki korzystnie wpływające na chmielowy aromat piwa: humulen, kariofilen, farnezen, linalool.
Olejki, których nadmierna ilość wpływa na pogorszenie aromatu piwa: myrcen, limonen, geraniol.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Dla ciekawskich - znalazłem źródło, które podaje część z substancji wymienionych przez Marka jako negatywne - jako pozytywne. Zgoda z myrcenem.
Hop researchers, using capillary gas chromatography, have
detected and identified more than 250 essential oil
components in hops. Twenty two of these have been
pinpointed as being good indicators of hoppiness potential.
They are subdivided into 3 groups, humulene and
caryophyllene oxidative products, floral/estery compounds,
and citrus/piney compounds, as listed below:
Oxidation Products:
caryolan-1-ol
caryophyllene oxide
humulene diepoxide a
humulene diepoxide b
humulene diepoxide c
humulene epoxide I
humulene epoxide II
humulene epoxide III
humulenol II
humulol
Floral/Estery Compounds:
geraniol
geranyl acetate
geranyl isobutyrate
linalool
Citrus/Piney Compounds:
delta-cadinene
gamma-cadinene
citral
limonene
limonene-10-ol
alpha-muurolene
nerol
beta-seleneneWszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
#50 rozlew
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziDzisiaj na cichą poszło całe #51 przy 3,5 Blg. i temp 19°C.
Jeden fermentor po zafermentowaniu na balkonie poszedł od razu na strych i miał tam na początku 17°C.
Dwa pozostałe fermentowały na balkonie do czwartku i też na strych poszły.
Dziś piwa klarowne ale jeszcze parę dni im dam na cichą.
Dziś zostało zakegowane. To które fermentowało na strychu miało, o dziwo, nieznacznie wyższe blg niż jego "balkonowi" bracia a od tygodnia spadły nieznacznie poniżej 3,5blg.
Temperatura piw wynosiła dziś 18°C.
Nie dałem nic do refermentacji bo myślę, że przy tak wysokim blg, drożdże spokojnie nagazują piwo. Nawet gdyby nie chciały wziąć się do pracy to przecież jest na czarną godzinę butla z CO2
Spróbowałem oczywiście co rozlewałem i to nie dochmielane było znacznie bardziej "wodniste" niż dochmielane /przy jednakowym blg/.
Zobaczymy jak sie nagazują."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#51 Rozlew-1
Do jednego kega 50l weszło prawie dwa fermentory. Jeden dochmielany Marynką i do pełna tym dochmielonym Lomikiem. Lomik dał ładniejsze efekty niż Marynka ale to już nie ma większego znaczenia bo wymieszały się. Nie dałem nic do refermentacji.
Fermentacja zaczęła się od 17°C, spadła do 15°C, a później do 12°C i właściwie skończyła się po kilku dniach. Duża ilość drożdży nawet w lagerowych temperaturach doskonale sobie radzi z fermentacją. Dwa dni temu całkiem klarowne piwo przelałem na bardzo krótką cichą aby pozbyć się resztek chmielu pływającego w toni, który przy dekantacji odcedziłem na sitku ze szmatką.
Dziś piwo miało 11°C i 3,5 blg (2,9 blg po przeliczeniu do temp 20°C)"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#52
Skład:
pils.................................. 12 kg
kasza manna błyskawiczna......1 kg
.
Zacieranie:
po zalaniu słodów 47°C - 52 °C 10'
52 °C - 10'
62 °C - 15'
72 °C - 67 °C - 45'
30' /bo dolewałem wodę z kranu/ podbicie do 74 °C i filtracja
Chmielenie:Pierwszy raz szyszka od kilku lat.
50 gram zeszłorocznej Marynki w 10' z 70'
50 gram chmielu j/w ............. w 30' z 70'
50 gram chmielu j/w ..............w 60' z 70'
w fermentorach zalano gorącą brzeczką :
Po 7g Lubelskiego+7g Lomika (szyszka)Last edited by fidoangel; 2009-11-28, 19:56."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#52 cd.
Tydzień temu poszło na cichą a dzisiaj wylądowało na strychu. Jak zajrzałem do fermentora to chyba zaczynało zamarzać, drożdże w grudkach wisiały w toni wiec się zlitowałem i do ciepłego wstawiłem. Nie wiem jaka tam temperatura ale to koniec fermentacji w lagerowych temperaturach, choć można podciągnąć to będzie pod końcowe podbicie temperatury redukujące diacetyl"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment