F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #211
    Wczoraj odwiedziłem moją wiejską "leżakownię" piw z myślą aby pozamarzane butelki przenieść tam gdzie jest kratka ściekowa aby nie pobrudziły posadzki tam gdzie stoją, czyli na budowie, na środku nieogrzewanego pokoju i tu zdziwo nic nie zamarzło !!??
    Nawet wit co był leciutką 10-teczką. Dookoła wszystko na kamień zmrożone a piwa nie. Ciekawostka.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #212
      #53

      Skład:
      pils.................................. 13,5 kg
      karmel jasny Strzegom ...dwie garście

      Zacieranie:
      52°C - 10'
      62°C - 15'
      72°C - 30'
      podbicie do 78°C i filtracja

      Chmielenie:
      200 gram Lubelskiego w 10' z 70'
      100 gram chmielu j/w w 30' z 70'


      w fermentorach zalano gorącą brzeczką :
      po garści Lubelskiego
      __________________
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #213
        #54

        Skład:
        pils...........................11,5 kg
        karmel jasny Strzegom...1 kg

        Zacieranie:
        52°C - 10'
        62°C - 25'
        72°C - 30' - podbicie do 78°C i filtracja

        Chmielenie:
        100 gram Marynki w 10' z 70'

        W fermentorach zalano gorącą brzeczką:
        -po garści Marynki
        oraz:
        -w jednym trzy młynki sproszkowanego karmela ciemnego Strzegom
        -w drugim jeden młynek j/w
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #214
          A ostatnio taki myk
          Zakegowano po 10 litrów piw "karmelizowanych". Przy 3,5 blg dodano po cztery łyżeczki cukru na 10l a do tego co zostało w fermentorach dolano po 1/2 wywaru z 0,5 kg śliwek wędzonych. Będzie "śliwkowe" w wersji ciemnej i półciemnej.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • macas
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2008.02
            • 682

            #215
            Na śliwkowe ja się piszę (jak co roku zresztą ),
            Powiedz po co dodajesz kaszę manną, to dla mnie nowość

            pozdrawiam M.
            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
            Beniamin Franklin

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #216
              Najsmaczniejsze piwa tamtego sezonu to #47 i #44 na urqellach. Chciałem nawiązać do nich. Mam wrażenie, że pszenica nadaje piwom "miękkość" a zarazem "mięsistość". Piana też wygląda lepiej.
              A "śliwkowe" oczywiście będzie i dla Ciebie ( jak i innych fanów tego mojego wynalazku).
              Swoją drogą to chyba jest właściwy moment abyś sam wreszcie coś takiego uwarzył. Niedługo nie będzie odpowiedniego "surowca"
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • macas
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2008.02
                • 682

                #217
                Już podejmowałem próby, niestety nieudane, ale wczoraj zakupiłem 20 dkg, wędzonych śliwek i podejmę jeszcze jedną,.
                Tylko teraz planuję zrobić wywar i dolać na cichej (jak myślisz ???)
                Może wreszcie uzyskam to o co mi chodzi

                pozdrawiam M.
                Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                Beniamin Franklin

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #218
                  Nie jest to dobra metoda i stosuję ją tylko w sytuacjach wyjątkowych gdyż taki kompot jest bardzo brudny i trzeba go filtrować z sadzy, popiołu i innych zanieczyszczeń. Takie piwo powinno być chmielone szyszką a na 15'do 30' przed końcem dodane śliwki wędzone. Warstwa szyszek w połączeniu z filtratorem z oplotu daje piękną klarowną brzeczkę. Śliwek powinno być więcej, dla takich ekstremistów jak my to 0,5 kg nie będzie za dużo.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-01-29, 11:33.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #219
                    #54 butelkowanie

                    Dzisiaj zabutelkowano resztę #54 dodając pół łyżeczki cukru na litr piwa. Ostatnio źle podałem blg bo nie wziąłem poprawki na temperaturę. Dziś miało poniżej 2,9 blg. Przy takiej ilości karmela to spodziewałem się o 0,6 blg więcej.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10795

                      #220
                      Gdzie nabywacie wędzone śliwki ?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        #221
                        W "warzywniaku" ale za każdym razem jest to loteria bo można kupić takie wędzone w wędzarni po kiełbasach a nie sposób tego wyczuć. Wychodzi dopiero w piwie, jak się beknie kiełbasą
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10795

                          #222
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                          W "warzywniaku" ale za każdym razem jest to loteria bo można kupić takie wędzone w wędzarni po kiełbasach a nie sposób tego wyczuć. Wychodzi dopiero w piwie, jak się beknie kiełbasą
                          to wtedy będzie ruchbier
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • macas
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2008.02
                            • 682

                            #223
                            dziś uznałem, że zakończyła się burzliwa w 10l fermentatorku testowym gdzie siedzi 15-steczka gotowana z wędzonymi śliweczkami i chyba 3 podejście ma szanse powodzenia , smak i zapach mocno obiecujący
                            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                            Beniamin Franklin

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3491

                              #224
                              Dziś troszkę nietypowo bo w międzyczasie powstały trzy kolejne warki #55,#56 i #57 i tak naprawdę to nie zapisałem z nich niczego.
                              Dla pamięci ważniejsze szczegóły:

                              #55 ok 80l 12 blg
                              -chyba sam pilzneński (może troszkę karmela ale to się zobaczy po barwie)
                              -zacieranie z przerwą białkową a potem "po wrocławsku" 30/30
                              -chmielenie -100g Marynki w 10', na smak 100g Lubelskiego w 40', na aromat 140g Lubelskiego w 60' z 70'

                              #56 ok 27l 13 blg
                              -pilzneński 5 kg
                              -cztery młynki kawowe zmielonego na proszek barwiącego ze Strzegomia
                              -pół paczki kawy Inka z Tesco
                              -zacieranie bez przerwy białkowej
                              -chmielenie 60' z garścią Marynki ale wykipiało i sporo wylądowało na posadzce
                              -kociołek elektryczny ma mniej niż fermentor wiec po chmieleniu do gorącej brzeczki dolałem szlauchem od prysznica zimnej wody z kranu

                              #57 ok 27l 17 blg
                              -pilzneński 6 kg
                              -podwójna garść karmela ciemnego
                              -podwójna garść karmela jasnego
                              -łyżka stołowa Inki
                              -chmielenie 60' z podwójną garścią Marynki+pół kilograma cukru

                              Wszystko zadane 2001
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • Terry
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2008.01
                                • 148

                                #225
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                                -pół paczki kawy Inka z Tesco
                                O! Pierwszy raz taki pomysł widzę. Robiłeś to już wcześniej?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                                  dadek
                                  Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                                  Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                                  2022-10-26, 22:37
                                • Prusak
                                  Browary Radomskie, EL Ciemne
                                  Prusak
                                  Alk. 5,0 %
                                  Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
                                  Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
                                  "Wszak wszyscy to wiecie,
                                  Radom słynie w świecie,
                                  od Karpat po Hel,
                                  piwem Saskiego EL".
                                  Jakiś mały...
                                  2024-09-19, 20:28
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • MAD-HOPS
                                  1.Warka potrzebna pomc (stout)
                                  MAD-HOPS
                                  WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
                                  3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                                  1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                                  0.5KG MIODOWEGO SLODU
                                  0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
                                  0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
                                  2017-10-01, 15:53
                                • dadek
                                  Czechy, Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
                                  dadek
                                  Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
                                  2021-07-27, 04:40
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...