F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • keto
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.07
    • 388

    #241
    W sumie też prawda, zimna wpadając do gorącej też na pewno w jakimś stopniu się "odkaża".
    Pozdrawiam
    Artur

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #242
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto
      Robiłeś to już wcześniej? Wydaje mi się, że taką wodą możesz zakazić brzeczke.
      Robiłem choć staram się używać nieprzegotowanej wody gdy już piwo dobrze zafermentuje. Gdy drożdże już opanują brzeczkę to, jak skądś pamiętam, tak zmieniają środowisko, że ciężko innym organizmom przeżyć.
      Moim zdaniem dodanie surowej wody ma też wpływ na smak, w piwie długo "czuć wodę" i długo musi się równoważyć. Pszeniczniak robiony tą metodą jest do niczego.

      Zasadniczo zawsze jednak rozcieńczam wodą przegotowaną.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #243
        #61 &quot;Po prostu coś do picia&quot;

        Różnych "wynalazków" pełno a dobrego, prostego piwka zawsze jakoś brakuje więc w niedzielę było tak:
        Skład:
        pils............................11 kg
        monach .......................5 kg
        kasza manna ................1 kg
        karmel jasny Strzegom ....dwie garście


        Zacieranie:
        62°C - 30'
        72°C - 30'

        Chmielenie:
        100 gram Marynki w 10' z 70'
        100 gram j/w w 40'

        Uzyskano 12blg
        dwa fermentory zadano Urqellami
        jeden 2124 Bohemian Lager Yeast
        Uzyskano też kilka litrów gęstego z początków wysładzania ale jeszcze nie wiem co z tego zrobić.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #244
          #61 cd &quot;Porter&quot;

          Gęste z warki #61 stało dwa dni na balkonie i się doczekało.
          Wczoraj nachmieliłem:
          40 gram Marynki wraz z paczką kawy INKA i dwoma torebkami cukru waniliowego i kilkoma ziarnami kolendry.
          Uzyskałem 15-18 litrów 20blg a przed chwilą zadałem Bohemianami i stoi na balkonie.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #245
            Pierwszy raz widzę, żeby ktoś z "resztek" po normalnym piwie robił portera!

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #246
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
              Pierwszy raz widzę, żeby ktoś z "resztek" po normalnym piwie robił portera!
              To możliwe. Mówiono mi o jednym Wielkim Człowieku który z wody zrobił wino, więc zamiana którejś tam wody wysłodkowej w portera to pikuś.

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #247
                No i mamy lato, drożdże zadowolone bo dzisiejszy pomiar temperatury fermentujących na balkonie piw pokazał 19°C. Wszystko fajnie tylko, że to drożdże lagerowe.
                Nie będą to wzorce stylu, oj nie będą.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #248
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                  Wszystko fajnie tylko, że to drożdże lagerowe.
                  Nie będą to wzorce stylu, oj nie będą.
                  Mów mi jeszcze - mam portera na burzliwej i koźlaka na cichej
                  Na szczęście nie robię na konkursy, tylko do picia, zatem będzie dobrze
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #249
                    O sześciu fermentorach na cichej (+małe wiadro z porterem ) na strychu w 15°C nawet nie chciałem wspominać...
                    Jakoś nagle się to lato zrobiło.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-03-25, 21:33.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • macas
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2008.02
                      • 682

                      #250
                      Wystawiaj tylko w nocy, dziś ma byś 6 stopni, a w weekend lekkie ochłodzenie i mokro, chyba czas kończyć sezon LAGEROWY , i pomyśleć o belgach i pszeniczkach !!!!

                      PS. Chyba będziesz dumny z mojego lagerka śliwkowego
                      Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                      Beniamin Franklin

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        #251
                        #60 &quot;Musli mocne&quot; butelkowanie

                        Dziś poszło do 56 butelek, przy 5blg dodałem 100g cukru.
                        Piszę dla pamięci aby mieć je na oku
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3491

                          #252
                          #62 &quot;Pilsik majowy&quot;

                          Piękny maj tylko temperatury jakby z innej pory roku więc zrobimy jeszcze coś na dolniaczkach:

                          pils ..."na oko" pół worka
                          melanoidowy z Warsztatowej Torby Upominkowej ...250 gram w postaci mąki
                          karmelowy j/w z CP, coś po między jasnym a ciemnym karmelem strzegomskim ...100 gram mąki

                          Zacieranie zupełnie bez zasad bo taboret testowałem, z grubsza tak:
                          65°C zasyp
                          później 30' w 60°C
                          przejście 45' do 72°C
                          70°C - 30'

                          Do zagotowania potrzebowałem ponad dwóch godzin mimo 8kW mocy taboretu
                          100 gram Marynki na goryczkę i 150 na smak.

                          Zadamy jutro Urqellami i Bohemianami.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #253
                            #63

                            Skład:
                            Pils - pół worka

                            Zacieranie:
                            60°C zasyp
                            z 58°C do 72°C w ciągu 30'
                            72°C do 68°C w ciągu 45'
                            68°C do 74°C w 15'

                            Chmielenie:
                            100g Marynki na 60'
                            200g Lubelskiego na 30'
                            200g Lubelskiego na 15'

                            Nie wiem co będzie z drożdżami bo coś długo stały w lodówce i ruszać się nie chcą, dostały żarcia i w ciepłym postawiłem, jutro się zobaczy.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3491

                              #254
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                              Dziś poszło do 56 butelek, przy 5blg dodałem 100g cukru.
                              Piszę dla pamięci aby mieć je na oku
                              No i nagazowanie jest prawidłowe. Taki skład chyba powoduje tak wysokie blg końcowe.



                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                              Gęste z warki #61 stało dwa dni na balkonie i się doczekało.
                              Wczoraj nachmieliłem:
                              40 gram Marynki wraz z paczką kawy INKA i dwoma torebkami cukru waniliowego i kilkoma ziarnami kolendry.
                              Uzyskałem 15-18 litrów 20blg a przed chwilą zadałem Bohemianami i stoi na balkonie.
                              No i doczekało się butelkowania, trzy miechy na cichej na bardzo ciepłym strychu a do refermentacji nic nie dałem.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3491

                                #255
                                Nowy sezon 2010/2011

                                #64 "Smoła"
                                Skład:
                                Pils - 5 kg
                                Monach - 3 kg
                                Karmel ciemny Strzegom - 1,5 kg
                                Kasza jęczmienna - 1kg (uprażona na czarno w piekarniku)
                                Magnum - 25g
                                Lubelski z tamtego roku 50g

                                Zacieranie:
                                55°C 15'
                                62°C do 65°C 20'
                                70°C do 73°C 20'
                                do 70°C 40'
                                Filtracja bez podbicia temperatury.
                                Wysładzanie wodą 85°C

                                Chmielenie:
                                Magnum na 60'
                                Lubelski na 30'

                                Uzyskano dobrze ponad 50l smolistej brzeczki 12 blg o smaku piołunowym.
                                Zadano German Ale w 24°C
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                                  dadek
                                  Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                                  Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                                  2022-10-26, 22:37
                                • Prusak
                                  Browary Radomskie, EL Ciemne
                                  Prusak
                                  Alk. 5,0 %
                                  Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
                                  Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
                                  "Wszak wszyscy to wiecie,
                                  Radom słynie w świecie,
                                  od Karpat po Hel,
                                  piwem Saskiego EL".
                                  Jakiś mały...
                                  2024-09-19, 20:28
                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • MAD-HOPS
                                  1.Warka potrzebna pomc (stout)
                                  MAD-HOPS
                                  WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
                                  3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                                  1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                                  0.5KG MIODOWEGO SLODU
                                  0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
                                  0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
                                  2017-10-01, 15:53
                                • dadek
                                  Czechy, Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
                                  dadek
                                  Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
                                  2021-07-27, 04:40
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...