W sumie też prawda, zimna wpadając do gorącej też na pewno w jakimś stopniu się "odkaża".
F&A Home Brewery
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedziRobiłeś to już wcześniej? Wydaje mi się, że taką wodą możesz zakazić brzeczke.
Moim zdaniem dodanie surowej wody ma też wpływ na smak, w piwie długo "czuć wodę" i długo musi się równoważyć. Pszeniczniak robiony tą metodą jest do niczego.
Zasadniczo zawsze jednak rozcieńczam wodą przegotowaną."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#61 "Po prostu coś do picia"
Różnych "wynalazków" pełno a dobrego, prostego piwka zawsze jakoś brakuje więc w niedzielę było tak:
Skład:
pils............................11 kg
monach .......................5 kg
kasza manna ................1 kg
karmel jasny Strzegom ....dwie garście
Zacieranie:
62°C - 30'
72°C - 30'
Chmielenie:
100 gram Marynki w 10' z 70'
100 gram j/w w 40'
Uzyskano 12blg
dwa fermentory zadano Urqellami
jeden 2124 Bohemian Lager Yeast
Uzyskano też kilka litrów gęstego z początków wysładzania ale jeszcze nie wiem co z tego zrobić."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#61 cd "Porter"
Gęste z warki #61 stało dwa dni na balkonie i się doczekało.
Wczoraj nachmieliłem:
40 gram Marynki wraz z paczką kawy INKA i dwoma torebkami cukru waniliowego i kilkoma ziarnami kolendry.
Uzyskałem 15-18 litrów 20blg a przed chwilą zadałem Bohemianami i stoi na balkonie."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwszy raz widzę, żeby ktoś z "resztek" po normalnym piwie robił portera!Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SetaPierwszy raz widzę, żeby ktoś z "resztek" po normalnym piwie robił portera!
Comment
-
-
No i mamy lato, drożdże zadowolone bo dzisiejszy pomiar temperatury fermentujących na balkonie piw pokazał 19°C. Wszystko fajnie tylko, że to drożdże lagerowe.
Nie będą to wzorce stylu, oj nie będą."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziWszystko fajnie tylko, że to drożdże lagerowe.
Nie będą to wzorce stylu, oj nie będą.
Na szczęście nie robię na konkursy, tylko do picia, zatem będzie dobrze
Comment
-
-
O sześciu fermentorach na cichej (+małe wiadro z porterem ) na strychu w 15°C nawet nie chciałem wspominać...
Jakoś nagle się to lato zrobiło.Last edited by fidoangel; 2010-03-25, 21:33."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Wystawiaj tylko w nocy, dziś ma byś 6 stopni, a w weekend lekkie ochłodzenie i mokro, chyba czas kończyć sezon LAGEROWY , i pomyśleć o belgach i pszeniczkach !!!!
PS. Chyba będziesz dumny z mojego lagerka śliwkowegoPiwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
-
#60 "Musli mocne" butelkowanie
Dziś poszło do 56 butelek, przy 5blg dodałem 100g cukru.
Piszę dla pamięci aby mieć je na oku"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#62 "Pilsik majowy"
Piękny maj tylko temperatury jakby z innej pory roku więc zrobimy jeszcze coś na dolniaczkach:
pils ..."na oko" pół worka
melanoidowy z Warsztatowej Torby Upominkowej ...250 gram w postaci mąki
karmelowy j/w z CP, coś po między jasnym a ciemnym karmelem strzegomskim ...100 gram mąki
Zacieranie zupełnie bez zasad bo taboret testowałem, z grubsza tak:
65°C zasyp
później 30' w 60°C
przejście 45' do 72°C
70°C - 30'
Do zagotowania potrzebowałem ponad dwóch godzin mimo 8kW mocy taboretu
100 gram Marynki na goryczkę i 150 na smak.
Zadamy jutro Urqellami i Bohemianami."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#63
Skład:
Pils - pół worka
Zacieranie:
60°C zasyp
z 58°C do 72°C w ciągu 30'
72°C do 68°C w ciągu 45'
68°C do 74°C w 15'
Chmielenie:
100g Marynki na 60'
200g Lubelskiego na 30'
200g Lubelskiego na 15'
Nie wiem co będzie z drożdżami bo coś długo stały w lodówce i ruszać się nie chcą, dostały żarcia i w ciepłym postawiłem, jutro się zobaczy."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziDziś poszło do 56 butelek, przy 5blg dodałem 100g cukru.
Piszę dla pamięci aby mieć je na oku
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziGęste z warki #61 stało dwa dni na balkonie i się doczekało.
Wczoraj nachmieliłem:
40 gram Marynki wraz z paczką kawy INKA i dwoma torebkami cukru waniliowego i kilkoma ziarnami kolendry.
Uzyskałem 15-18 litrów 20blg a przed chwilą zadałem Bohemianami i stoi na balkonie."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Nowy sezon 2010/2011
#64 "Smoła"
Skład:
Pils - 5 kg
Monach - 3 kg
Karmel ciemny Strzegom - 1,5 kg
Kasza jęczmienna - 1kg (uprażona na czarno w piekarniku)
Magnum - 25g
Lubelski z tamtego roku 50g
Zacieranie:
55°C 15'
62°C do 65°C 20'
70°C do 73°C 20'
do 70°C 40'
Filtracja bez podbicia temperatury.
Wysładzanie wodą 85°C
Chmielenie:
Magnum na 60'
Lubelski na 30'
Uzyskano dobrze ponad 50l smolistej brzeczki 12 blg o smaku piołunowym.
Zadano German Ale w 24°C"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment