F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    Tak samo fermentują bo to te same, leszczowe
    Nie przypominam sobie aby poprzednie fermentacje, na tym szczepie, tak się przedłużały. Smak młodego piwa też jakiś zbytnio kwaskowy jest.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Feti
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.10
      • 801

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
      wysładzanie wodą z kranu 65°C
      Dobrze Ci. Ja mam w kranie ciepłą wodę 52°C. Troszkę chyba za niska.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #3

        Zasyp:
        monach 6 kg
        pils 6 kg

        Zacieranie:
        52°C - 10'
        62°C - 10'
        72°C - 50'
        podbicie do 77°C

        wysładzanie wodą z kranu 65°C
        Chmielenie: 60'
        od razu do odfiltrowanej brzeczki 100g Marynki /2011r +25g Amarillo/2010
        na 10' 25g Amarillo

        Jeden fermentor starter Urqelli zadany w temp 24°C i na balkon poszło
        Drugi - starter z 1/2 paczki Danstar Nottingam zadany w 27°C. Dziś już była pianka na wierzchu to wymieszałem z drugim fermentorem. Niech se oba fermentują...

        A teraz kronika:
        Czworaczki #2 wylądowały w kiblu, kwas kapuściany jednak je dopadł. Szkoda bo pięknie pachniały te różne chmiele, i już nie do powtórzenia w tym roku. Do dzikiego chmielu to było drugie, nieudane, podejście. No cóż, do trzech razy sztuka.
        #1 już dawno wypite i dobrze bo gdyby postało to jednak apteka murowana. Piłem IPĘ po której dostałem gęstwę i apteka+chemia jak byk. Będzie szansa na wyodrębnienie winowajcy w laboratorium.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          Ale jak wymieszane? Znaczy jeden fermentator trzymasz w domu z Danstarami, a drugi na balkonie z mixem Danstarów i Urqelli? O ja!

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            Ten drugi drugi to jest trzeci. Sorki za pomyłkę
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #4

              "Smoła 2" czyli Porter po Angielsku
              Skład:
              Pils - 12 kg
              Karmel ciemny Strzegom - 2 kg
              Płatki owsiane- 0,8kg uprażone na czarno-brązowo w piekarniku wczoraj, jeszcze dziś pół bloku śmierdzi spalenizną , taki dziwny, plastikowy zapach

              Magnum - 50g


              Zacieranie:
              55°C 10'
              55°C do 72°C 30'
              72°C do 69°C 60'
              podbicie do 75°C

              Wysładzanie wodą z kranu, tragedia, ze trzy godziny to chyba zajmie.


              Chmielenie:
              Magnum na 60'

              Dwa fermentory pojadą na gęstwie Danstar Nottingam a jeden na Urqelach
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                Wysładzanie wodą z kranu, tragedia, ze trzy godziny to chyba zajmie.
                A co Cię skłoniło do tego kroku?

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  Zawsze wysładzam wodą z kranu a tragicznie długie filtrowanie, 2,5 godziny, spowodowane było prażonymi płatkami i karmelem zmielonym prawie na mąkę. Wszystko to zamieniło się w błoto. Młóto wyglądało jak czekolada z dodatkami. Masakra.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #5 "Tomahawk"

                    Zasyp:
                    monach 9 kg
                    pils 3 kg
                    jeden młynek zmielonego karmela ciemnego dla przyciemnienia barwy

                    Zacieranie:
                    52°C - 10'
                    62°C - 10'
                    72°C - 60'
                    podbicie do 75°C

                    wysładzanie wodą z kranu 65°C
                    Chmielenie: 60'
                    od razu do odfiltrowanej brzeczki 80g Columbus'a (Tomahawk'a) 14,5 AA

                    Jeden fermentor zadamy gęstwą Nottinganów a dwa gęstwą Urqelli.
                    Last edited by fidoangel; 2022-02-06, 20:00.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      #5 errata

                      Powinno być:
                      Zasyp:
                      pils 9 kg
                      monach 3 kg
                      (...)
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zasyp:
                        monach 9 kg
                        pils 3 kg
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Powinno być:
                        Zasyp:
                        pils 9 kg
                        monach 3 kg
                        (...)
                        Eeee, wszystko zepsułeś, a tak ciekawie się zapowiadało

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #6 &quot;Torfowe&quot;

                          Zasyp:
                          wędzony 5 kg " CastleMalting" z Belgii
                          wędzony 1 kg z Anglii
                          pils 3 kg
                          monach 3 kg
                          karmel ciemny 250g
                          karmel jasny 200g
                          kawa mielona - jeden młynek (była w młynku potrzebnym do mielenia karmela )
                          może wrzucę z kilo cukru żeby mocniejsze było

                          Zacieranie:
                          52°C - 10'
                          62°C - 10'
                          72°C - 50'
                          podbicie do 80°C i filtracja
                          wysładzanie wodą z kranu

                          Chmielenie: 60'
                          od razu do odfiltrowanej brzeczki 120g Marynki 2010r



                          Jeden fermentor zadamy Urqelami, gęstwa z warki poprzedniej
                          Dwa fermentory zadamy Danstarami, gęstwa z warki poprzedniej

                          Ale jedziemy na tych Danstarach, nawet nie chce mi się pilsów robić, ładnie fermentują i szybko, czyste piwa dają.

                          A skąd nazwa piwa? Ano Pani Prezes pisała, że te słody są wędzone torfem, zarzekałem się, że nie ale dziś wąchałem i jakby torfowo pachniały, może się zasugerowałem?
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            Wczoraj zrobiliśmy trochę porządków w naszym browarze i tak:
                            - zakegowaliśmy Porter Angielski
                            - zakegowaliśmy Tomahowka na Danstarach.
                            Nic nie dałem do refermentacji tylko zaryglowałem kegi strzałem 3 atmosfery Co2

                            Na cichą na balkon poszło Torfowe, do jednej beczki dolałem kilka litrów portera bo mi zostało i nie chciałem wylewać. Będzie Torfowe w trzech odmianach.
                            Prawdę powiedziawszy ta cicha na balkonie nie jest żadną cichą tylko lagerowaniem bo zimno już strasznie, nie wiem gdzie będę lagery fermentować?

                            Na cichą przelałem Torfowe na Urqelach i na strych poszło, za zimno miało na balkonie, drożdże nie chciały pracować a przy wędzonce wcale nie zależy mi na czystym smakowo piwie.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              #7

                              Zasyp:
                              pils 10 kg
                              monach 2 kg
                              karmel jasny 200g

                              Zacieranie:
                              52°C - 15'
                              62°C - 15'
                              72°C - 30'
                              76°C - 10'

                              Wysładzanie: wodą z kranu

                              Gotowanie: 70'
                              na 60' - 100g Perle /2011

                              W jednym fermentorze zalano gorącą brzeczką:
                              - 15g Perle, zadamy gęstwą Nottingamów, która stała w fermentorze na strychu po zlaniu Tomahawka #5
                              - w drugim 15g Magnum.
                              - w trzecim 15g Columbus'a (Tomahawk'a) 14,5 AA. Oba zadamy Urqelami, gęstwa bezpośrednio z fermentora po #6 czyli Torfowym, które na cichą poszło, rozpędzona litrem odebranej zaraz po chmieleniu i schłodzonej brzeczki.

                              No i przełom piękny, jak w książkach piszą , w ostatnich warkach prawie niedostrzegalny był. Nie wiem czy to zmiana chmielu czy dodanie chmielu nie przed zagotowaniem tylko w 10' po zagotowaniu.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • skitof
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2007.11
                                • 2484

                                To Torfowe jest absolutnie pyszne. Piękny jasno-miedziany kolor o niemal klarownej przejrzystości - prezentuje się dostojnie. Kwiatowo-owocowy aromat z wtrąceniami wędzonymi w tle świetnie przygotowuje na doznania smakowe. Czysta, równa budowa smaku słodu z delikatną goryczką i powalający finisz - krótki goryczkowo-wędzony. Tu ta wędzoność wychodzi na pierwszy plan, ale jest subtelna, żadne tam boczki. Czy to torf - nie wiem, bo nie wiem jaka jest różnica między torfem, a jakąś inną wędzonością. Ale w Torfowym te nutki wędzone na końcu są niesamowite. Jednym słowem pyszne piwo, ale jak niemal wszystkie od fido. Stout był raczej przeciętny, ale reszta niesamowicie smakowita - to jest dobre określenie - SMAKOWITE.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X