F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10764

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    I nie boję się zakażenia co przy klasycznym chmieleniu na zimno lekkich piw się zdarzało.
    Zakażenie z chmielu?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      Trudno zgadnąć z czego ale przy chmieleniu lekkich piw na zimno.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #96

        Zasyp:
        3kg pilsa
        6 młynków kawowych jakiegoś karmela belgijskiego

        Zatarłem:
        10'/10'/60'

        Chmielenie:
        "First Wort Hopping" 30g Galena na godzinę

        Całość zadana gęstwą Nottinghamów, która w fermentorze została z poprzedniej warki.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #97 &quot;Wędzone ciemne&quot;

          Zasyp:
          2kg pils
          1kg wędzonego angielskiego z tamtego roku
          garść podwójna karmela ciemnego strzegomskiego

          Zatarłem:
          10'/10'/60'

          Chmielenie:
          "First Wort Hopping" 38g Marynki w szyszce na godzinę

          Całość wlana do Nottinghamów, które w fermentorze zostały z poprzedniej warki czyli z wczoraj, wygląda na to, że fermentacja burzliwa trwała dobę właśnie przelałem na cichą.

          Wareczki w kociołku lidlowskim na jednego corneliusa to po prostu taka zabawa na długie zimowe wieczory, tak przy piciu herbatki z miodem i czytaniu browarbizu i forum wędkarskiego. Czysto, szybko, bez wysiłku i na luziku
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • leszcz007
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.04
            • 100

            dzieci w świat pojechały to się nudzi :P

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #98 ESB????

              Zasyp:
              3,5 kg pilsa
              1młynek kawowy kawy ziarnistej zmielonej (bo nie miałem nic innego pod ręką do przyciemnienia brzeczki)

              Zatarłem:
              10'/10'/60'

              Chmielenie:
              "First Wort Hopping" 30g Pilgrim UK na godzinę.

              Całość zadana gęstwą Nottinghamów,

              Na zimno dodamy 20g Pilgrima.

              Pilgrim wygrał z chmielami z USA mimo gorszych aromatów bo jak ma być angielskie piwo to niech będzie angielskie

              I postaramy się aby "toffi" było na akceptowalnym dla większości (wiadomo wszystkim się nie dogodzi ) poziomie.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #99 &quot;Dla gości&quot;

                Zasyp: wagę gdzieś posiałem
                3 Porkerty chyba pilsa ale ile lat miał to aż się boję myśleć bo był jeszcze nieśrutowany
                1 kufel karmela "Cara" z Castlemalting, wczoraj ześrutowałem a na nalepce było "Data przydatności 03 2012"


                Zatarłem:
                10'/10' 65°C /60'

                Chmielenie:
                "First Wort Hopping" podwójna garść Marynki w szyszce na godzinę.

                Drożdże zakrążkujemy z poprzedniej warki.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10764

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                  Zasyp: wagę gdzieś posiałem
                  3 Porkerty chyba pilsa ale ile lat miał to aż się boję myśleć bo był jeszcze
                  Jak oryginalny kielich zasypowy to około 3 kg
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • bielok
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.10
                    • 338

                    Cześć.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                    Jak oryginalny kielich zasypowy to około 3 kg
                    Chyba nie, 3 kg słodu to 5 litrowa butelka PET, zasobnik nie jest taki duży.
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      Wchodzi w niego 1 litr, a to mniej niż 1 kg.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10764

                        [quot=fidoangel;1099140]
                        3 Porkerty [/quote]
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
                        Cześć.
                        Chyba nie, 3 kg słodu to 5 litrowa butelka PET, zasobnik nie jest taki duży.
                        chodziło mi że w sumie
                        Odważam po kilogramie i śrutuję, z czubkiem to kilogram. Zależy tez jaki słód, pszenicy wchodzi więcej
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          Też mi się kołatało po głowie, że kilogram to pełny śrutownik.

                          No i nie chciało się zatrzeć, po godzinie nie dało się uzyskać klarownego filtratu, zostawiłem jeszcze na pół godziny i dalej mętne leciało. Oczywiście nie mam wskaźnika jodowego a poza tym co by to dało

                          Poszło do fermentacji jakie było. Zobaczymy...
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #100 Śliwkowe

                            Zasyp:
                            4kg pilsa
                            2 młynki kawowe karmela "Cara" z Castlemalting
                            1 młynek ciemnego karmela Strzegom


                            Zatarłem:
                            54°C i od razu podjazd do 65°C
                            65°C-15'
                            72°C-60'

                            Chmielenie:
                            "First Wort Hopping" podwójna garść Marynki w szyszce na godzinę.
                            Na pół godziny dodane 250g śliwek wędzonych
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              Dziś następne warzenie ale nie ma o czym pisać. Zwykłe Ale na Marynce.

                              Myślę, że pora kończyć ten dzienniczek. Już w zasadzie nic ciekawego nie warzę. Może jak coś nowego wymyślę to opiszę.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                A właśnie mi się zachciało piwa co cały czas na balkonie stoi i nic z tego bo keg na amen zmarznięty. Nie wiem czy nie rozwaliło kega bo się w wannie rozmraża, pierwsze polewanie gorącą wodą i po chwili na całym kegu warstwa lodu, twarda warstwa.
                                Cztery fermentory z lagerującym piwem też na kamień zamarzły.
                                Z czterech butelek piwa, które od kolegów dostałem, jedna pękła a reszta ok choć w środku każdej kawał lodu.

                                I to ma być wiosna, ech...
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...