Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
Wyświetlenie odpowiedzi
F&A Home Brewery
Collapse
X
-
Trudno zgadnąć z czego ale przy chmieleniu lekkich piw na zimno."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#96
Zasyp:
3kg pilsa
6 młynków kawowych jakiegoś karmela belgijskiego
Zatarłem:
10'/10'/60'
Chmielenie:
"First Wort Hopping" 30g Galena na godzinę
Całość zadana gęstwą Nottinghamów, która w fermentorze została z poprzedniej warki."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#97 "Wędzone ciemne"
Zasyp:
2kg pils
1kg wędzonego angielskiego z tamtego roku
garść podwójna karmela ciemnego strzegomskiego
Zatarłem:
10'/10'/60'
Chmielenie:
"First Wort Hopping" 38g Marynki w szyszce na godzinę
Całość wlana do Nottinghamów, które w fermentorze zostały z poprzedniej warki czyli z wczoraj, wygląda na to, że fermentacja burzliwa trwała dobę właśnie przelałem na cichą.
Wareczki w kociołku lidlowskim na jednego corneliusa to po prostu taka zabawa na długie zimowe wieczory, tak przy piciu herbatki z miodem i czytaniu browarbizu i forum wędkarskiego. Czysto, szybko, bez wysiłku i na luziku"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#98 ESB????
Zasyp:
3,5 kg pilsa
1młynek kawowy kawy ziarnistej zmielonej (bo nie miałem nic innego pod ręką do przyciemnienia brzeczki)
Zatarłem:
10'/10'/60'
Chmielenie:
"First Wort Hopping" 30g Pilgrim UK na godzinę.
Całość zadana gęstwą Nottinghamów,
Na zimno dodamy 20g Pilgrima.
Pilgrim wygrał z chmielami z USA mimo gorszych aromatów bo jak ma być angielskie piwo to niech będzie angielskie
I postaramy się aby "toffi" było na akceptowalnym dla większości (wiadomo wszystkim się nie dogodzi ) poziomie."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#99 "Dla gości"
Zasyp: wagę gdzieś posiałem
3 Porkerty chyba pilsa ale ile lat miał to aż się boję myśleć bo był jeszcze nieśrutowany
1 kufel karmela "Cara" z Castlemalting, wczoraj ześrutowałem a na nalepce było "Data przydatności 03 2012"
Zatarłem:
10'/10' 65°C /60'
Chmielenie:
"First Wort Hopping" podwójna garść Marynki w szyszce na godzinę.
Drożdże zakrążkujemy z poprzedniej warki."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziZasyp: wagę gdzieś posiałem
3 Porkerty chyba pilsa ale ile lat miał to aż się boję myśleć bo był jeszczeMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Cześć.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziJak oryginalny kielich zasypowy to około 3 kganioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Wchodzi w niego 1 litr, a to mniej niż 1 kg.
Comment
-
-
[quot=fidoangel;1099140]
3 Porkerty [/quote]
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedziCześć.
Chyba nie, 3 kg słodu to 5 litrowa butelka PET, zasobnik nie jest taki duży.
Odważam po kilogramie i śrutuję, z czubkiem to kilogram. Zależy tez jaki słód, pszenicy wchodzi więcejMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Też mi się kołatało po głowie, że kilogram to pełny śrutownik.
No i nie chciało się zatrzeć, po godzinie nie dało się uzyskać klarownego filtratu, zostawiłem jeszcze na pół godziny i dalej mętne leciało. Oczywiście nie mam wskaźnika jodowego a poza tym co by to dało
Poszło do fermentacji jakie było. Zobaczymy..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#100 Śliwkowe
Zasyp:
4kg pilsa
2 młynki kawowe karmela "Cara" z Castlemalting
1 młynek ciemnego karmela Strzegom
Zatarłem:
54°C i od razu podjazd do 65°C
65°C-15'
72°C-60'
Chmielenie:
"First Wort Hopping" podwójna garść Marynki w szyszce na godzinę.
Na pół godziny dodane 250g śliwek wędzonych"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Dziś następne warzenie ale nie ma o czym pisać. Zwykłe Ale na Marynce.
Myślę, że pora kończyć ten dzienniczek. Już w zasadzie nic ciekawego nie warzę. Może jak coś nowego wymyślę to opiszę."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
A właśnie mi się zachciało piwa co cały czas na balkonie stoi i nic z tego bo keg na amen zmarznięty. Nie wiem czy nie rozwaliło kega bo się w wannie rozmraża, pierwsze polewanie gorącą wodą i po chwili na całym kegu warstwa lodu, twarda warstwa.
Cztery fermentory z lagerującym piwem też na kamień zamarzły.
Z czterech butelek piwa, które od kolegów dostałem, jedna pękła a reszta ok choć w środku każdej kawał lodu.
I to ma być wiosna, ech..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment